Kapušianske Kľačany - Kaposkelecsény

   
Mapa stránok Dnes je streda , 14. november 2018, meniny má Irma , zajtra Leopold
text  text  text  text  text  text  text  text  text  text 
Kalendár
10november 201812
poutstštpisone
2930311234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293012
3456789
Počasie
Správy Új szó
„Magyarország nem védte meg a határait”
„Magyarország nem védte meg a határait” Lovas Emőke 2018. 11. 14., sze - 19:16
Angela Merkel
Friss ikon
Off
Törzs

A politikából fokozatosan kivonuló kancellár beszédében elsősorban az európai identitás erősítését sürgette. Amellett, hogy kritikát fogalmazott meg egyes tagállamok kormányai címére, néven nem nevezve azokat, az unió globális politikai súlyának növelése céljából elengedhetetlen reformokra tett javaslatokat.

A szolidaritás Európája

Merkel beszédében külön nyomatékot kapott a szolidaritás és a tolerancia mint Európa alapvető eszméje. Ez a jogállam társadalmi és jogi kereteit felszámoló tagállamoknak, Magyarországnak és Lengyelországnak szánt üzenetként értelmezhető. Úgy fogalmazott, Európa egységének kritériuma az, hogy szem előtt tudjuk tartani az egész közösség értékeit és szempontjait, és ezeknek is akkora jelentőséget tulajdonítunk, mint a saját érdekeinknek; az európaiság feltétele az, hogy legyőzzük saját nemzeti egoizmusunkat. „Ha egy tagállamban meggyengül a jogállamiság vagy támadás éri a szabad sajtót, akkor az a többi tagállamot is érinti” – tette hozzá.

Kihívások

Az Európát érő kihívások között említette a felduzzadt államadósságot, amely az euró stabilitását veszélyezteti – ez valójában az olasz kormány költségvetési politikájának kritikája. Ugyancsak komoly kihívásnak tartja a terrorizmust, az Európához közel dúló háborúkat, a bevándorlást, a digitalizációt és az éghajlatváltozást.

Mindamellett kulcsfeladatként emelte ki a Frontex határvédelmi ügynökség, a közös európai menekültügyi politika és ellenőrzési mechanizmus kiépítését. Elmondta, a hatékonyság érdekében bizonyos nemzeti hatáskörökről le kell mondani.

 

Angela Merkel

Merkel: el kell gondolkodni egy tényleges európai hadsereg létrehozásán

Brüsszel/Strasbourg |

A kül- és biztonságpolitika terén való egységes fellépéssel lehet csak megvédeni Európa érdekeit, ezért el kell gondolkodni egy tényleges európai hadsereg létrehozásán - jelentette ki a német kancellár Strasbourgban az Európai Parlament plenáris ülésének Európa jövőjéről folyatott vitáján kedden.

Uniós hadsereg

A kancellár Európa érdekérvényesítő erejének növelése érdekében közös kül- és biztonságpolitika, továbbá közös európai hadsereg, valamint gyorsreagálású képesség szükségességéről beszélt. Egy európai biztonsági tanács létrehozását sürgette. Úgy fogalmazott, Európának a saját kezébe kell venni a sorsát, utalva arra, hogy Európa biztonságának az USA-dominanciájú NATO általi szavatossága egyre bizonytalanabbá válik, tekintettel Donald Trump amerikai elnök improvizatív és átgondolatlan nagyhatalmi politikájára. Mindazonáltal hozzátette, ezek az elképzelések és fejlesztések nem a NATO ellenében valósulnának meg, hanem azzal együttműködve. Merkel beszédében az európai döntéshozatali mechanizmus megreformálásnak igényét is megfogalmazta, indítványozva, hogy az uniós külpolitikában egy tagállamnak ne legyen lehetősége megvétózni a közösségi álláspontot.

Egy héttel korábban egy rádióinterjúban Emmanuel Macron francia államfő Merkel biztonságpolitikai elképzeléseihez nagyon hasonló célokat fogalmazott meg, ő is közös európai haderő felállítását javasolta, Európa szerinte sem hagyatkozhat a biztonság terén az Egyesült Államokra. Macron külön kiemelte Oroszországot mint fő fenyegetést.
 

Emmanuel Macron

Macron CNN-nek: Európának önálló védelmet kell kiépítenie amerikai fegyverek vásárlása helyett

Párizs |

Európának saját védelmet kell kiépítenie amerikai gyártású fegyverek beszerzése helyett - mondta Emmanuel Macron francia államfő a CNN amerikai hírtelevíziónak európai idő szerint vasárnap délután adásba kerülő interjújában.

 

Üzenet Orbánnak

A német kancellár így fejezte be beszédét az Európai Parlamentben: „Európa a legnagyobb esélyünk a békére, a jólétre és a boldog jövőre. Nem szabad elszalasztanunk ezt az esélyt, tartozunk ezzel magunknak, a múlt és a jövő generációinak. A nacionalizmus és az egoizmus többet ne juthasson térhez Európában. A jövőnk a tolerancia és a szolidaritás. Ezért a jövőért pedig megéri küzdeni.”

Egy képviselői hozzászólásra adott válaszában Merkel elmondta, a menekültválság idején Orbán Viktor Németországhoz és Ausztriához fordult segítségért, azzal a kéréssel, hogy fogadjanak be menekülteket. Kijelentette: „Ki kell mondani, hogy Magyarország 2015-ben még nem tudta megvédeni a határait.” Hozzátette, nagyon furcsának tartja a segítségnyújtás miatt a segítséget nyújtók címére intézett szidalmakat.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke felszólalásában igazat adott Angela Merkelnek. „Cselekedetével utat mutatott a világ számra, amikor 2015-ben nem zárta le a határokat” – jelentette ki Juncker. Manfred Weber néppárti frakcióvezető, Merkel párttársa szerint Európa jövője érdekében fel kell hagyni végre a „brüsszelezéssel”. (mzs, Europarl.europa.eu, Hvg.hu, Index.hu)

Bevezető
Strasbourg |

Angela Merkel német kancellár kedden az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén Európa jövőjéről beszélt. Sorba vette az uniót feszegető legfontosabb belső és külső kihívásokat, és üzent néhány renitens tagállamnak, köztük Magyarországnak is.

 

Település / hely
Strasbourg
Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt
Komment kikapcsolva
Bekapcsolva
Bevezető mint galéria
Ki
Szerző
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ
Az ellenzék a koalíció sarkát tapossa
Az ellenzék a koalíció sarkát tapossa Lovas Emőke 2018. 11. 14., sze - 18:06
Matúš Vallo
Friss ikon
Off
Törzs

Robert Fico (Smer) vasárnap kijelentette, hogy az önkormányzati választás gyakorlatilag a pártja sikerével zárult, hiszen a megválasztott polgármesterek 20,38 százaléka a Smer színeiben indult, további 8 százalékukat pedig olyan koalíció támogatta, amelynek a Smer is tagja volt. Ehhez képest az ellenzéki pártok polgármesterei jócskán elmaradtak: azok közül, akiket egyedül az SaS támogatott, mindössze 0,24 százalékukat választották meg. A Sme rodina jelöltjeinél ez az arány 0,37, az OĽaNO képviselőinél pedig csak 0,03 százalék. A legerősebb ellenzéki pártnak a KDH bizonyult: a megválasztott polgármesterek 5,4 százaléka képviselte a párt színeit. Azonban fontos hangsúlyozni, hogy ezek az értékek csak azokra a polgármesterekre vonatkoznak, akik egyetlen pártot képviseltek, nem számolták bele azokat a győzteseket, akik kettő, vagy több ellenzéki párt támogatását élvezték. Fico ennek ellenére magabiztosan nyilatkozott. „Most megmutatkozott, hogy az ellenzék tulajdonképpen nem is létezik, és ennek a kormánynak nem létezik alternatívája. Az egyetlen valós ellenzéki erőt a KDH képviseli” – jelentette ki a volt miniszterelnök.

Alapos elemzés

Ennek apropóján a Denník N a brünni Masaryk Egyetem munkatársának segítségével készített egy elemzést. Megvizsgálták, hogy konkrétan hány szavazatot kaptak az ellenzéki és mennyit a koalíciós pártok színeiben induló polgármesterek, attól függetlenül, nyertek-e az adott településen. Az eredmények azt mutatják, hogy a koalíciós pártok összesen 460 ezer szavazatot értek el, az ellenzékiek pedig 430 ezret, vagyis mindössze 30 ezer szavazattal kevesebbet. Ez az arány már magába foglalja azoknak a jelölteteknek a szavazatait is, akik kettő vagy több párt színeiben indultak. A független jelöltek egy külön kategóriát alkottak, ők összesen 1,1 millió szavazatot kaptak. A függetlenként feltüntetett, de a valóságban valamilyen párt támogatását élvező jelölteket is a függetlenek közé sorolták az elemzők.

 

Robert Fico

Az újságírók elutasítják Fico támadásait

Pozsony |

Az újságírók és a médiában dolgozók felhívásukban elutasítják Robert Fico támadásait.

 

Kisebb különbség

A pártok szempontjából így is a Smer győzött, 166 306 szavazatot szereztek a polgármestereik. Az SNS-szel alkotott koalíciójuk támogatottjai szintén sikeresnek bizonyultak, mintegy 80 ezer voksot kaptak. A nemzetiek egyedüli jelöltjeire ehhez képest csak nagyjából 64 ezer ember voksolt. A Híd színeiben induló polgármesterek csaknem 48 ezer szavazatot kaptak.

Parlamenten kívül

Az ellenzék összesített szavazatain a parlamenten kívüli pártok jelöltjei lendítettek nagyot. A KDH több szavazatot szerzett, mint az SNS, konkrétan 78 648-et. A Spolu és a Progresívne Slovensko közösen 58 578 voksot kapott – főleg a Pozsonyban megválasztott Matúš Vallónak köszönhetően –, az MKP pedig 58 112-t. Az SaS és az OĽaNO csak a közösen indított polgármesterek esetében bizonyult erősnek, viszont így is jócskán elmarad a kisebb pártok szavazataitól.
Alojz Hlina, a KDH elnöke elégedett volt a szerzett szavazatokkal. Elmondása szerint Fico úgy próbálja értelmezni a választás eredményeit, hogy az a Smert tüntesse fel jó színben, azonban a párt már széthullóban van. „A Smer haldoklik, és ezen már nem tudnak segíteni” – jelentette ki Hlina. Ľubomír Galko, az SaS parlamenti képviselője hasonló véleményen van, mint a KDH elnöke. „A Smer vereséget szenvedett a választáson. Erről tanúskodik az is, hogy Fico változtatni szeretne a választás módszerén, és bevezetné a cseh modellt” – jelentette ki Galko. (nar, Denník N)

 

1. Független jelöltek 1 151 685
2. Smer 166 306
3. Smer–SNS 79 360
4. KDH 78 684
5. SNS 64 202
6. Progresívne Slovensko–Spolu 58 578
7. MKP 58 112
8. Híd 47 934
9. SaS–KDH–MKP–NOVA–OKS 29 157
10. OĽANO–SaS–Sme rodina–KDH–OKS–Nova 27 689–Zmena zdola–DÚ
11. Spolu 24 818

(Forrás: Denník N)

 

Cím
A polgármesterjelöltekre leadott szavazatok pártok szerint/Párt/Szavazatok száma
Bevezető
Pozsony |

Az ellenzéki pártok jelöltjei csaknem ugyanannyi szavazatot kaptak az idei önkormányzati választáson, mint a koalíciós pártok képviselői – derült ki a Denník N napilap elemzéséből.

 

Település / hely
Pozsony
Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt
Komment kikapcsolva
Bekapcsolva
Bevezető mint galéria
Ki
Szerző
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ
Dúbravka: Érzem Benítez bizalmát
Dúbravka: Érzem Benítez bizalmát Mészáros György 2018. 11. 14., sze - 17:55
Martin Dúbravka
Friss ikon
Off
Törzs

Új edző, új környezet, és Miroslav Stoch is visszatért. Hogy látja ezeket a változásokat?

Miňo Stochot jól ismerem, hisz már játszottam vele a korosztályos válogatottakban. Ő egy minőségi játékos, aki ráadásul remek formában is van. Nagyon örülök, hogy újra egy csapatban futballozhatok vele. Bízom benne, hogy segítségére lesz a csapatnak. Már párszor jártam azelőtt is itt, Somorján. Nagyon szép és kellemes hely, örülök, hogy itt készülhetünk fel a következő meccseinkre. Pavel Hapallal még Zsolnán dolgoztam együtt, így már kicsit ismerem őt. Nagyon szerettem az edzéseit, játékos és szórakoztató tréningeket vezényelt. Most is várom már vele a közös munkát. 

Az ön számára is nagyon érdekes lesz a csehországi mérkőzés. Mielőtt Angliába igazolt, játszott a Slovan Liberecben és a Sparta Prahában is. 

Mindkét mérkőzésünket várom már, nem csak a csehek ellenit. De igen, a prágai összecsapás érzelemdúsabb lesz számomra. Jól éreztem magam ott, jó kapcsolatokat építettem ki, és még ma is szívesen térek vissza Csehországba. Ennek ellenére azért remélem, hogy a meccs végeredménye számunkra lesz kedvezőbb. 

Ön is ott volt a között a hét játékos között, akik a hazai Csehország elleni vereség után egész éjszakára kimaradtak. Az eset után azt mondta, valami tényleg úgy történt, valami azonban nem. Mi történt akkor pontosan?

Nem szeretnék már visszatérni erre a témára, és úgy érzem már nincs is értelme. Már új edzője van a válogatottnak, akinél mindenki új lappal kezd. 

Mindig mosolyogva érkezik a válogatott gyülekezőkre, most különösen boldog lehet, hisz a klubcsapatának, a Newcastle-nek végre sikerült nyernie. 

Nagyon örülök neki, hogy az utolsó két mérkőzésünket sikerült megnyernünk (a Newcastle először a Watfordot 1:0-ra, majd a Bournemouth-t győzte le 2:1-re hazai pályán – szerk.). A szezon elején nehéz sorsolásunk volt, nem is igazán érkeztek a jó eredmények. Pedig a nálunk jobb csapatokkal is kiegyenlített meccseket játszottunk, jó teljesítményt nyújtottunk, csak a szerencse hiányzott a legtöbbször. Az utolsó két mérkőzésen javult a helyzetkihasználásunk és hátul is stabilabbak lettünk. 

Mit gondol, megismételhető a tavalyi szezon eredménye, amikor szintén egy rossz kezdés után végül a 10. helyet érték el bajnokságban?

A szezon még rettenetesen hosszú, sok mérkőzés áll még előttünk. Azt mondják, hogy a Premier League-ben a december a döntő, amikor eldől, hogy mely csapatok azok, akik az élbolyért küzdhetnek, és melyek azok, amelyek a kiesést próbálják majd elkerülni. Én magam is kíváncsi vagyok erre az időszakra, most jó formában van a csapat, jöttek is a pontok, de személy szerint én meccsről meccsre haladok.

Hogy érzi magát a Newcastle kapujában? A rossz időszak ellenére sem került ki a kezdőből. 

Jól érzem magam a kapuban, és érzem Rafa Benítez bizalmát is, ami egy játékos számára nagyon fontos, hisz mindannyian azon vagyunk, hogy bizonyítsuk az edzőnek, hétről hétre a kezdőben a helyünk.
 

Miroslav Stoch

Stoch: az apaság felelősségteljesebbé tett

Miroslav Stoch a 2016-os Európa-bajnokság óta először kapott meghívót a szlovák labdarúgó-válogatottba. A visszatérésről, a változásokról és a csehek elleni különleges Nemzetek Ligája-mérkőzésekről is beszélt a Slavia Praha támadója. 
 

Bevezető

Martin Dúbravka különösen jó hangulatban érkezett meg a szlovák labdarúgó-válogatott hétfői gyülekezőjére, hisz a Premier League-ben a klubcsapata, a Newcastle az elmúlt két mérkőzését megnyerte. Erről és az előtte álló válogatott meccsekről is beszélt a kapus. 
 

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt
Komment kikapcsolva
Bekapcsolva
Bevezető mint galéria
Ki
Szerző
Mészáros György
Správy SME

Objednávky