Kapušianske Kľačany - Kaposkelecsény

   
Oldaltérkép Ma 2019. október 23., szerda , Gyöngyi napja van. Holnap Salamon napja lesz.
text  text  text  text  text  text  text  text  text  text 
Naptár
szept.2019. októbernov.
HKSzeCsPSzoV
30123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031123
45678910
Időjárás
Új szó hírek
Monika Jankovskát felfüggesztették bírói tisztségéből
Monika Jankovskát felfüggesztették bírói tisztségéből Hegedűs Norbert 2019. 10. 23., sze - 21:43
Monika Jankovská
Friss ikon
Off
Törzs

A Jankovská elleni fegyelmi eljárás megindítását Gál Gábor (Híd) igazságügyi miniszter kezdeményezte bírói kötelességeinek megszegése miatt.

A felfüggesztés nincs összefüggésben az esetleges büntetőjogi eljárással, amelyeket a bírónő egyéb tevékenysége miatt indíthatnak.
 

Jankovská nemrég még a Smer-SD igazságügyi államtitkára volt, azután mondott le, hogy a média közölte, kapcsolatban állhatott Marián Kočnerrel, aki ellen Ján Kuciak újságíró meggyilkoltatása miatt emeltek vádat.

Gál Gábor üdvözli a Jankovská felfüggesztéséről szóló döntést

Gál Gábor igazságügyi miniszter üdvözölte, hogy ideiglenesen felfüggesztette tisztségéből Monika Jankovskát, a Pozsonyi Kerületi Bíróság bíróját a Bírói Tanács fegyelmi bizottsága – tájékoztatta a TASR-t Zuzana Drobová, az igazságügyi minisztérium szóvivője.

A Jankovská elleni fegyelmi eljárás megindítását Gál Gábor (Híd) igazságügyi miniszter kezdeményezte hétfőn (október 21.). „Örülök, hogy máris megszületett az első döntés, és remélem, a többi javaslatom – a fegyelmi eljárásokkal és a törvényalkotással kapcsolatosak is – meghallgatásra találnak, hogy megtisztítsuk az igazságszolgáltatást, amire most különösen nagy szükség van” – mondta Gál.

A miniszter emlékeztetett, a bírói kötelességek megszegése miatt indult fegyelmi eljárás Jankovská ellen. „A felfüggesztés nincs összefüggésben az esetleges büntetőjogi eljárással, amelyeket a bírónő egyéb tevékenysége miatt indíthatnak” – tette hozzá Gál.

Bevezető

Ideiglenesen felfüggesztette tisztségéből Monika Jankovskát, a Pozsonyi Kerületi Bíróság bíróját a Bírói Tanács fegyelmi bizottsága a Marián Kočnerrel folytatott állítólagos üzenetváltásai miatt – erősítette meg a TASR-nek Veronika Müller, a Bírói Tanács szóvivője.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt
Komment kikapcsolva
Bekapcsolva
Bevezető mint galéria
Ki
Szerző
TASR
A Híd holnapra tárgyalni hívta az MKP-t
A Híd holnapra tárgyalni hívta az MKP-t Czímer Gábor 2019. 10. 23., sze - 18:10
Bugár Menyhárt
Friss ikon
Off
Törzs

Kedden este a Híd elnöksége igent mondott arra, hogy közös választási pártban induljon az MKP-val, néhány órával később azonban az MKP vezetése úgy döntött, nem fogadja el a korábban kitárgyalt megoldást. Ezt a „megváltozott politikai helyzettel” indokolta, és egyben a Magyar Fórumot (MF), az MKDSZ-t, az Összefogást és a Hidat is újabb tárgyalásra hívta. Erre a hét második felében kerülhet sor. Az Összefogás és az MF már jelezte is a részvételét, az MKDSZ elnöksége holnap dönt erről. A Híd pedig az MKP-val folytatott holnapi tárgyalás függvényében vesz rész a többoldalú tárgyaláson.

Az MKP elnöke, Menyhárt József szerint a megváltozott helyzet alatt azt értik, hogy a belügyminisztériumban bejegyezték az Összefogás mozgalmat, az ötödik magyar pártot.

Bugár Béla, a Híd elnöke pedig sajnálatát fejezte ki az MKP vezetésének döntésével kapcsolatban. A parlamentben tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, az MKP-val közös választási párt lett volna a legjobb megoldás, hogy biztosítsák a kisebbségek parlamenti képviseletét. „Történelmi lehetőséget szalasztottak el” – kommentálta Bugár az MKP döntését. A Híd közleményében azt írta: „A közösségi érdek nem bukhat el sem egyéni ambíciók, sem egy átláthatatlan finanszírozású, újonnan alakult mozgalom miatt”.

Bugár hozzátette, a Híd az MKDSZ-szel, de más, kisebbségeket képviselő pártokkal, de a civil szférából érkező személyiségekkel is megállapodást kötött már a parlamenti választás előtti együttműködésről. „Úgy gondolom, hogy a februári parlamenti választáson két tábor indul majd” – mondta Bugár a magyar politikai szubjektumok lehetőségeiről.

Ravasz Ábel, a Híd alelnöke a Denník N-nek arról beszélt, olyan információi vannak, hogy az MKP elnökségének egyes tagjait az Összefogás terelte abba az irányba, hogy vessék el a Híddal közös választási párt létrehozását.

Miután mindkét nagyobb magyar párt az Összefogást jelölte meg a kialakult helyzet okaként, Mózes Szabolcs, a mozgalom egyik alapítója a két nagyobb párt politikusainak felelősségét hangsúlyozta. „Jó lenne, ha a politikusok felelősséget tudnának vállalni a cselekedeteikért, és nem egy harmadik félre mutogatnának. Mi nem voltunk ennek a folyamatnak a részesei, kizártak belőle” – utalt Mózes az MKP és a Híd közti, választási pártról szóló tárgyalásokra.

A mozgalom korábban közleményben üdvözölte az MKP döntését. „Közös listát csak minden fél bevonásával, transzparens módon és őszinte párbeszéd útján lehet létrehozni. Ezek a feltételek eddig nem teljesültek. A sajtóba kiszivárgott információk alapján ráadásul a múlt pénteken olyan javaslat született, amely tartalmi és perszonális okok miatt elfogadhatatlan lett volna az Összefogás számára” – olvasható az újonnan bejegyzett párt nyilatkozatában. 

Mózes Szabolcs, az Összefogás egyik alapító tagja elmondta, korábban nyilvánosságra hozták már kínálatukat és prioritásaikat, amelyekből nem akarnak engedni. „Az összefogás mellett megújulásra is szükség van, a megosztó politikusok cseréjére és kormányváltásra van szükség” – nyilatkozta Mózes Szabolcs. 

Korábban a mozgalom jelezte, csak akkor hajlandó együttműködni a Híddal, ha Bastrnák Tibor, Jakab Elemér nem indul a választáson, Bugár Bélától pedig azt várják, személyes döntése után lépjen vissza az indulástól. 

Bevezető
Pozsony |

A Híd újra tárgyalni hívta az MKP-t, a holnapi találkozón a parlamenti választáson való közös indulásról szeretnének egyeztetni. A Híd vezetése még az MKP által meghirdetett ötpárti találkozó előtt szeretne találkozni Menyhártékkal.

 

Település / hely
Pozsony
Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt
Komment kikapcsolva
Bekapcsolva
Bevezető mint galéria
Ki
Szerző
Czímer Gábor
Képviseletből elégtelen
Képviseletből elégtelen Hegedűs Norbert 2019. 10. 23., sze - 15:18
oo
Friss ikon
Off
Törzs

Közös érdemük, hogy a „méltó magyar képviselet” mantrát addig ismételgették, forgatták, koptatták, hogy közhellyé silányult. A „közösségi akaratra” hivatkozó felpántlikázott hordószónokok üres tereken kampányolnak, szavaikra már csak a riválisok és a vetési varjak figyelnek. A képvisletünkre pályázók a lényeges, tartalmi kérdések helyett a felszínt karistolják, leginkább a partnerek elutasítása és az ellenszenv mozgatja őket. A választót nem érdekli sem a csiki-csuki játékuk, sem a partnerek csuklóztatása. Ugyancsak a pártok közös érdeme, hogy a jelöltlista leadásáig minden egyes héttel választópolgárok csoportjainak veszik el a kedvét a szavazástól.

Nem kell látnoki képesség ahhoz, hogy a szokottnál is alacsonyabb szlovákiai magyar részvételt prognosztizáljunk a február 29-ei parlamenti választáson.

Az is közös érdem, hogy a szlovákiai magyar szavazatok sokfelé szóródnak és sok helyen landolnak – elérkeztünk oda, hogy a pártoknak már a törzsszavazóikat is sikerült alaposan összezavarni.

hid

Még akkor is világosabb lenne a helyzet, ha látnánk a lépések és a tettek mögött az érdeket. Ez az érdek elsősorban a parlamentbe jutás lenne, hiszen – elméletben – minden kisebbségi párt a parlamentbe és lehetőség szerint a kormányba igyekszik. Az, aki az országos politikát is figyelemmel követi, pontosan látja, hogy a szlovákiai magyar parlamenti jelenlét milyen sokat érhet a következő időszakban: szélsőségesek nélküli, stabil kormány alakulhatna. Ez mondjunk egy konkrét cél lehetne, amit a választó megért; viszont ennek kommunikálása helyett nem politikusként, hanem sértett dívaként viselkedik sok érdekelt.

Mindezzel csupán annyit bizonyítanak, hogy nem politikusok, hanem a politikába keveredett kalandorok, akik teljesen alkalmatlanok arra, hogy önmagukon kívül bárkit is képviseljenek – mondanivalójuk a körülöttünk lévő világról zéró.

Hónapok óta annyi progressziót láttunk a pártoktól, mint amennyi egy Csehov-színdarabban előkerült búgócsiga dramaturgiai szerepében van. Az előadás nem szórakoztat, és a rendelkezésre álló eszközökkel értékelhetetlen, a mai alkalmatlan szereplők zömét jövőre kellékesként, súgóként és ruhatárosként szeretnénk látni.

Bevezető

Pártjaink a politikai alkalmatlanság versenyében licitálják felül egymást.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt
Komment kikapcsolva
Bekapcsolva
Bevezető mint galéria
Ki
Szerző
Sánta Szilárd
SME hírek

Egyéb dokumentumok

CímÉvMásolat
Výberové konanie2014Letöltés
Oznámenie o počte obyvateľov 2014Letöltés
Výberové konanie - hlavný kontrolór 2015Letöltés
Výberové konanie - hlavný kontrolór2015Letöltés
Spôsob podávania sťažností 2015Letöltés
Výberové konanie TSP2016Letöltés
Zvyšovanie energetickej účinnosti budovy Mš a Zš v Kapušianskych Kľačanoch2017Letöltés
Zvyšovanie energetickej účinnosti budovy Mš a Zš v Kapušianskych Kľačanoch2017Letöltés
Zvyšovanie energetickej účinnosti budovy Mš a Zš v Kapušianskych Kľačanoch2017Letöltés
Voľby do orgánov samosprávnych krajov2017Letöltés
12345678