Kapušianske Kľačany - Kaposkelecsény

   
Site map Today is Sunday , 16. February 2020, Name day Ida , tomorrow Miloslava
text  text  text  text  text  text  text  text  text  text 
Calendar
JanFebruary 2020Mar
SunMonTueWedThuFriSat
2627282930311
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
1234567
Weather
Új szó news
Orbán: Az elmúlt 100 évben az elmúlt 10 év volt a legsikeresebb
Orbán: Az elmúlt 100 évben az elmúlt 10 év volt a legsikeresebb Mészáros Richárd 2020. 02. 16., v - 20:04
Orbá
Friss ikon
Off
Törzs

Száz éve mesterségesen létrehozott ellenséges államalakulatok vettek körbe minket, mint Csehszlovákia, Jugoszlávia és a Szovjetunió. Száz éve a magyaroknak végig kellett nézniük, hogy az ellenség (a megszálló román csapatok) Budapest utcáin ugratja lovát, a magyaroknak pedig várniuk kellett, amíg az ellenséges államalakulatok elgyengülnek és beadják a kulcsot – kezdte 22. évértékelő beszédét Budapesten a Várkert bazárban Orbán Viktor. A magyar miniszterelnök kiemelte: miközben Csehszlovákia, a Szovjetuniós és Jugoszlávia már nincs, Magyarország még megvan és él, és az ellenséges érzületek helyett az újra nemzeti alapra állított szomszédos államokkal megtaláljuk a közös hangot, és új szövetségi rendszert építhetünk ki – mondta. A százéves mellett egy tízéves évforduló is van – a szocialista kormányzás bukásának évfordulója – folytatta a miniszterelnök. Akkor is, vagyis 2010-ben szintén kétségbeejtő helyzetben volt az ország, de a kétharmados Fidesz-győzelem reményt adott. A liberális valójában diplomás kommunista – engedett el egy poént a miniszterelnök, majd azt mondta, háromszor élte át, ahogy Soros György fel akarta számolni Magyarországot – először akkor, amikor a 90-es évek elején fel akarta vásárolni a magyar államadósságot, majd amikor meg akarta szerezni az OTP-t – majd megköszönte Horn Gyulának, hogy ezt nem hagyta. A harmadik természetesen a 2015- ös migránsválság volt, amit „természetesen” Soros szervezett, a terve ellen pedig még ma is védekezni kell.

A kormányfő úgy fogalmazott, „az elmúlt száz évünkben az elmúlt tíz év volt a legsikeresebb időszakunk”, de már el is felejtettük, milyen ennek örülni. A vagyoni alapú társadalmi különbségek a legalacsonyabbak egész Európában, ez pedig Orbán szerint az adócsökkentéseknek köszönhető. Az aranykor azért még nem jött el, sőt, az előttünk álló évek kifejezetten veszélyesek és ez már 2020-ra is igaz – figyelmeztetett Orbán. Fenyeget a klímaválság, a demográfiai hanyatlás és az európai gazdaság fölött is baljós árnyak gyülekeznek, riadót kell fújni. A kormány klímavédelmi programot fogadott el, 2030-ig a magyar energia-előállítás 90 százalékban karbonsemleges lesz; elkezdik felszámolni az illegális szeméttelepeket; betiltják a műanyag palackokat, vagy visszaválthatóvá teszik azokat a fémdobozokkal együtt; a Dunát és a Tiszát megtisztítják a műanyag palackoktól; előírják az itt működő multiknak, hogy környezetbarát technológiát használjanak és 32 milliárd forinttal támogatják majd a kisvállalkozások hasonló törekvéseit; minden újszülött után tíz fát ültetnek; tíz év alatt meghatszorozzák a napelemek kapacitását; támogatják az olcsó elektromos autók használatát. A magyar ugyanakkor „továbbra is veszélyeztetett fajta, a népességcsökkenés nem állt meg” – ismerte el Orbán. Emiatt be kell vezetni a 3 gyerekes anyák adómentességét és be kell vezetni, hogy a szülés után a korábbi fizetésük teljes összegét megkapják. A következő tíz évben folyamatosan a családosok helyzetének javításán kell dolgozni.

Bevezető

Az elmúlt tíz év a mögöttünk hagyott évszázad legsikeresebb időszaka volt Magyarországon – mondta évértékelőjében Orbán Viktor.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt
Komment kikapcsolva
Bekapcsolva
Bevezető mint galéria
Ki
Szerző
Kósa András
Tudjuk, melyik bankhoz kerülhetnek az OTP ügyfelei
Tudjuk, melyik bankhoz kerülhetnek az OTP ügyfelei Mészáros Richárd 2020. 02. 16., v - 19:02
OTP Bank
Friss ikon
Off
Törzs

A Denník E információi szerint, ha a KBC megszerezné az OTP szlovákiai fiókhálózatát, beolvasztaná azt a ČSOB-ba. Az OTP több mint 200 ezer ügyfelének a szerződései azonban érvényben maradnának, csak átkerülnének az említett bankcsoporthoz.

A portál információit az érintett bankok egyelőre nem erősítették meg, ráadásul, ha valóban a KBC is lesz a befutó, ezt még jóvá kell hagynia a felügyelő szerveknek, a jegybankoknak és a versenyhivatalnak is.

Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója január elején jelentette be, hogy az OTP eladja szlovákiai leányvállalatát, és „tavasz előtt” távozik az országból, mivel az elmúlt években nem sikerült három százalék fölé emelniük a piaci részesedésüket. A szlovákiai elemzők szerint a lehetséges vevők között szerepelt a ČSOB, a Tatra banka és a Penta pénzügyi csoport is.

Az OTP Banka Slovensko Rt. 2002 óta van jelen a szlovák piacon, és jelenleg 62 bankfiókot felölelő fiókhálózattal rendelkezik, a piaci részesedése 1,8%, ezzel a kilencedik bank a piacon. A 2018-as adatok szerint csaknem 18 ezer céges és 193 ezer lakossági ügyfele volt.

Legutóbb az OTP a szlovák bankot közvetlenül a gazdasági válság előtt próbálta meg értékesíteni, akkor ez meghiúsult.

Bevezető
Pozsony |

Megszületett a döntés: az OTP Bank szlovákiai fiókhálózatát a belga KBC Bank, a szlovákiai ČSOB anyavállalata veheti meg – legalábbis ezt állítja a Denník E gazdasági portál, hozzá közel álló forrásokra hivatkozva.

Címkék
Település / hely
Pozsony
Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt
Komment kikapcsolva
Bekapcsolva
Bevezető mint galéria
Ki
Szerző
Molnár Iván
Čaputová a vezetők felelősségéről beszélt
Čaputová a vezetők felelősségéről beszélt Mészáros Richárd 2020. 02. 16., v - 18:44
Zuzana Čaputová
Friss ikon
Off
Törzs

„Európa ereje abban rejlik, hogy összeköt minket a szabadság, a demokrácia és a kölcsönös tisztelet védelmének szükségéről szóló belső meggyőződés. Hogy hiszünk a tisztesség szabályaiban. Az egyéniben és a politikaiban is. Közösen felismerjük, hogy a jogállam és alapelveinek tisztelete érinthetetlen, és annak is kell maradnia. Csak így lehet olyan Európánk, amely teljeskörűen megvéd” – mondta Zuzana Čaputová köztársasági elnök a müncheni biztonságpolitikai konferencián. Ő az első szlovák államfő, aki részt vett ezen az eseményen.

Beszédében kiemelte, hogy olyan régióból érkezett, ahol jelenleg a lakosoknak jobb, mint eddig bármikor. „Ez azoknak a reformoknak az eredménye, amelyeket az utóbbi 30 évben véghezvittünk” – jelentette ki az államfő. Hozzátette, egyre gyakrabban hallja azt a kérdést, hogy a régió egyes államai az életszínvonal növekedésével, miért veszítenek a demokrácia strandardjaiból.

„Miért tudjuk védeni a gazdaságunkat, és miért nem tudjuk ugyanekkora hévvel védeni az értékeinket?”

– tette fel a kérdést Čaputová.

Szerinte ez azzal függhet össze, hogy az elmúlt 30 évben inkább technikai kérdésként tekintettünk a demokráciára. „Mintha elfelejtettük volna, hogy a demokrácia leginkább a szabadság eszméjéről, az igazságról, a toleranciáról és a szolidaritásról szól, amelyeket a jogállam védelmez – véli az államfő. – Az értékek államainak közössége vagyunk, amelynek ereje az értékek védelmének megértésétől és érvényesítésétől függ, valamint attól, tudunk-e ezek szerint eljárni a mindennapokban.” Mint mondja, ezeket az értékeket erős jogállamiság nélkül nem tudjuk megvédeni, ehhez azonban erős intézményekre, öntudatos polgárokra és felelősségteljes politikai vezetőkre van szükség. Szerinte ennek a felelősségnek három szintje van. Az első a szabályok formális beállítása: jó törvények elfogadása, amelyek garantálják az igazságosságot.

„A működő bíróságoknak két pilléren kell állniuk: egyik a függetlenség, másik a személyi felelősség. Ezeknek ki kell egészíteniük egymást, nem szabad egymás kárára válniuk”

– magyarázta Čaputová beszédében.

A politikai vezetők felelősségének második szintje a személyi vagy a morális. A jogállamiság védelme az államfő szerint megkívánja, hogy a vezetők ellen tudjanak állni a hatalom csábításának, és ezt a szabályok iránti tisztelet megerősítésével helyettesítsék.

A harmadik szint, amely az államfő számára a legfontosabb, a társadalmi. „A politikai vezetők felelőssége nem félni világos állásfoglalást adni a szélsőséges és radikális megnyilvánulásokra. Képesnek kell lenni kiállni a kisebbségekért, védeni és szolidaritást vállalni mindenkivel szemben, akiket ma a szélsőségesek támadnak. Nem megosztani. Összekötni” – mondta az elnök. Hozzátette, a környezetvédelemmel kapcsolatos tettekhez hasonlóan, a jogállamisággal összefüggő cselekedetek eredményei is a következő generációt érintik.

Bevezető
München |

Szlovák államfő először szólalt fel a müncheni biztonságpolitikai konferencián. Čaputová megragadta az alkalmat, hogy a politikai vezetők felelősségéről beszéljen a jogállamiság kérdésében.

Település / hely
München
Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt
Komment kikapcsolva
Bekapcsolva
Bevezető mint galéria
Ki
Szerző
Szalay Hajnalka
SME news