Kapušianske Kľačany - Kaposkelecsény

   
Site map Today is Tuesday , 22. January 2019, Name day Zora , tomorrow Miloš
text  text  text  text  text  text  text  text  text  text 
Calendar
DecJanuary 2019Feb
SunMonTueWedThuFriSat
303112345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829303112
3456789
Weather
Új szó news
Pellegrini kormánya készül a durva brexitre
Pellegrini kormánya készül a durva brexitre Lovas Emőke 2019. 01. 22., k - 08:47
brexit
Friss ikon
Off
Törzs

A kormányfő sajnálatát fejezte ki, hogy az eredeti brexitmegállapodás megbukott, és azt mondta, meg kell várnunk, mit tartalmaz a Theresa May brit miniszterelnök újabb egyezménytervezete. Pellegrini azonban hangsúlyozta, Szlovákiának az ún. kemény, azaz megállapodás nélküli brexitre is fel kell készülnie. A miniszterelnök kiemelte, a briteknek az unióból való távozása után is a reciprocitás elvét fogják érvényesíteni. Így azok a szlovák állampolgárok, akik a kemény brexit napjáig a szigetországban dolgoznak, továbbra is élvezhetik azokat az előnyöket és jogokat, amelyeket eddig. A reciprocitás elvének megfelelően ez a brexit napjáig Szlovákiába települő britekre is érvényes. Ezt követően NagyBritannia egy unión kívüli ún. harmadik országnak számít majd. A kormány február 15-ig a parlament elé terjeszti az összes olyan törvénymódosítási javaslatot, amelyre egy kemény brexit esetén szükség lehet. A módosításokat gyorsított eljárásban szeretnék tárgyalni.

A kemény brexit sok bonyodalmat okozhat a polgároknak is. Pellegrini elmondta, törvényt kell hozniuk például a szigetországban ledolgozott éveknek a nyugdíjba való beszámítása végett. Az igazságügyi tárca is felkészül arra, hogy a polgárok élethelyzetéből adódó egyedi eseteket, így a válást, gyermekelhelyezési kérdéseket kezelje. A briteknek az unióból való megállapodás nélküli kilépése után ugyanis érvényét vesztik az ilyen ügyeket szabályozó megállapodások, de nem lépnek a helyébe újak. Ebbe a problémakörbe tartozik az iskolai végzettséget igazoló dokumentumok elismerése is. Pellegrini szerint jelenleg 80–100 ezer szlovák állampolgár él a szigetországban. A kereskedelem nehézkessé válásával a szlovák GDP 0,2–0,5%-kal eshet vissza, ami 200–500 millió eurónyi bevételkiesést jelenthet a gazdaságnak. Sem a bennmaradás, sem az újabb népszavazás nem megoldás – közölte tegnap Theresa May brit kormányfő, aki ismertette a kilépés egy újabb tervét. Ingyenes lesz a külföldi EUállampolgárok számára a brit EUtagság megszűnése utáni időre szóló tartós letelepedési engedély kérelmezése, és akik már befizették a 65 fontos díjat, azok visszakapják pénzüket.

 

may

Brexit: észérvek legyőzve

A leszakadók lázadása már a Nyugat egyik legsúlyosabb politikai válságává lépett elő.

May újabb tervvel rukkolt elő

Újabb tárgyalásra tett ígéretet a brexittel kapcsolatban a brit alsóház előtt Theresa May brit kormányfő. Az új tervéről január 29-én szavazhat a parlament.

A brit kormányfő széleskörű konzultációt ígért – például az országrészek és érdekvédelmi szervezetek bevonásával –, ugyanakkor nem engedné ki a kezéből a vezetést: „a tárgyalás a kormány felelőssége a kiválásról és a jövőbeli viszonnyal kapcsolatban is” – fogalmazott. Azt is kiemelte: folyamatosan tájékoztatni a parlamentet, de bizalmasan, mert az információk kiszivárgása gyengítheti a tárgyalási pozícióját. Kiemelte: az új javaslatoknál is szem előtt tartják a dolgozók jogait. „Az itt élő és dolgozó uniós állampolgárok jogai nem sérülhetnek sem akkor, ha megállapodással, sem akkor, ha megállapodás nélkül lép ki az EU-ból az Egyesült Királyság.” Arról is beszélt, hogy a tesztüzemben tegnap indult regisztráció 65 fontos díját eltörölheti a kormány. Jacob ReesMogg, a May elleni pártpuccsot kezdeményező brexitpárti képviselő azt ígérte, ha May képes elfogadható megoldást találni az ír backstop kérdésére (arra, hogy az ír–északír határ átjárhatóságát biztosítani hivatott vészmegoldás nem tartja bent határozatlan időre a briteket az EU vámuniójában), akkor azok a konzervatívok is mellé állnak, akik a múlt heti voksoláson elutasították javaslatát. Ám egyelőre az sem világos, milyen szavazás is várható jövő kedden az újabb javaslatról.

Az elmúlt hét elutasítása után világossá vált, hogy stratégiát kell változtatni – mondta Theresa May, és felsorolta, ki mindenkivel találkozott a keddi szavazás óta, amikor 230 szavazattal utasította el a ház az általa letárgyalt brexitről szóló megállapodást. Kiemelte: Jeremy Corbyn munkáspárti vezér nem vett részt az összpárti konzultáción. Hangsúlyozta, széles körű konszenzus van arról, hogy az Egyesült Királyság nem léphet ki az EU-ból megállapodás nélkül. Azt sem fogadja el, hogy visszavonnák a kilépést elindító 50. cikk szerinti indítványt. Ennek megfelelően újból kizárta a második referendum lehetőségét is. Az eljárás meghosszabbítása is felmerül lehetőségként, az EU azonban ebbe nem megy bele anélkül, hogy valamilyen ajánlatot ne tenne London – emlékeztetett May. Az ír határkérdéssel kapcsolatban arról beszélt: soha fel sem merült, hogy újratárgyalnák az északír békemegállapodást – ennek egyik pontja, hogy a sziget két fele között biztosítani kell az akadálytalan átkelést. A rengeteg kizárás csak egy dolgot jelenthet: a B-terv valójában annyi, May megpróbálja rávenni az EU vezetőit, változtassanak a megállapodáson – Brüsszel éppen ezt szokta kizárni. (czg, ú, MTI, hvg.hu)

Bevezető
Pozsony/London |

Ha kemény brexitre kerül sor, akkor az többek közt a szlovák gazdaságot is érinteni fogja. Emiatt Peter Pellegrini miniszterelnök egy tárcaközi egyeztetést hívott össze. Tegnap Theresa May brit kormányfő új javaslatokkal rukkolt elő.

 

Település / hely
Pozsony/London
Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt
Komment kikapcsolva
Bekapcsolva
Bevezető mint galéria
Ki
Szerző
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ
Útlezárások Somorján
Útlezárások Somorján Lovas Emőke 2019. 01. 22., k - 08:23
útlezárás
Friss ikon
Off
Törzs

Az Úszor felé vezető 503-as út egy részét, a 63-as út Dunaszerdahely felőli szakaszát lezárták, Dénesden egy újonnan kiépített elkerülő útra terelik a forgalmat. Ezzel egy időben, megszűnt az elterelés Sámot irányában, mert az új ideiglenes útról akadály nélkül le lehet térni a III/1375-ös, Sámot felé vezető útra. A kivitelező időben értesíti a sofőröket az esedékes további korlátozásokról és útlezárásokról.

Bevezető
Somorja |

Újabb útszakaszokat zárnak le a D4R7 gyorsforgalmi út építése miatt Somorján.

Település / hely
Somorja
Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt
Komment kikapcsolva
Bekapcsolva
Bevezető mint galéria
Ki
Szerző
Somogyi Katalin
Zsuzsotázs
Zsuzsotázs Holop Zsolt 2019. 01. 21., h - 20:15
zsuzso
Friss ikon
Off
Törzs

Az elmúlt héten kiderült, Marian Kočner komáromi alvállalkozója az utóbbi években a közéletben tevékenykedő személyekkel – politikusok, újságírók, ügyészségi vezetők – próbált kapcsolatot kialakítani az internetes szociális hálókon keresztül. Volt, aki távolságtartón lerázta, akadt, aki elcsevegett vele motorokról és bandákról, s itt van hősünk, Martin Glváč, aki szelfiket küldözgetett neki, és csorgatta a nyálát a válaszként érkező intim felvételekre. Sőt, Zsuzsová vallomása szerint többször személyesen is találkoztak.
Egy láthatóan a testi adottságaiból élő hölgy és egy politikus viszonya mindig hálás téma, ám normális esetben a bulvárlapokban tud kiteljesedni. A régi szép időkben, amikor a közerkölcs határai még máshol húzódtak, egy félrelépés miatt magyarázkodhatott a miniszter, ám manapság ez legfeljebb akkor válik politikai számonkérés tárgyává, ha egy bunga-bunga éles ellentétben áll a tetten ért politikus által hangoztatott elvekkel. Vagy még akkor sem.

Martin Glváč szelfizgetését nem lehet csupán a Pluskára hagyni, mivel azok alapján, ami eddig a nyomozati aktákból kiszivárgott, 

Alena Zsuzsová nem egy hétköznapi lotyó. Marian Kočner egy, az ókor óta rendszeresen bevetett kémkedési-lejáratási módszer eszközeként használta. 

A szakállas trükk lényege: keress egy vonzó és kacér nőt, állítsd rá a célszemélyre, ha az bekapja a horgot, már csak kompromittáló anyagokat kell készítened – a célpont pedig a zsebedben van. A mostani eset is mutatja, hogy a közszereplők egy része nem érzékeli az ilyen kapcsolatokkal járó veszélyeket, főleg, ha azok a kibertérben zajlanak. Első látásra a webflört kevésbé veszélyes: nincs személyes kapcsolat, csak „ártatlan” csetelés, ám a látszat csal. Az elektronikus kommunikációt lehet ugyanis a legjobban dokumentálni, ezt tapasztalhatta meg a parlament smeres alelnöke is, akinek normális esetben a malőr miatt távoznia kellene a törvényhozás vezetőségéből. Ez a kor viszont nem a normális megoldásoknak kedvez, lásd Andrej Danko bizonyos értelemben még súlyosabb „kisdoktori” mulasztását, és a nulla személyes és kormánypárti konzekvenciákat.

A „zsuzsotázs” ugyanakkor nemcsak a személyes, hanem az intézményi felelősség kérdését is felveti. Hol van ilyenkor az állambiztonság? Egy politikai kapcsolatokból profitáló kisstílű bűnöző csalija csúcspolitikussal, főügyészhelyettessel és ki tudja, ki mindenkivel flörtölget, miközben az elhárítás nyugodt álmát alussza. Milyen eldorádó lehet Szlovákia bármely nagyhatalom kémszolgálata számára, ha egy hozzájuk képest csóró vállalkozóimitáció embere ilyen kapcsolatot tudott kiépíteni vezető személyekkel úgy, hogy az állambiztonság – amelynek az ilyen tevékenységek monitorozása és felfedése az egyik alapfeladata – nyomon sincs?

A kérdést sajnos nem először kellett feltennünk, az eset nem egyedi. Szűk egy éve az olasz maffiakapcsolatokkal rendelkező 

Mária Troškovával kapcsolatban kellett ugyanezt feszegetni. Robert Fico volt kormányfő személyi asszisztense, akinek láthatóan egyetlen kvalifikációja testi adottsága és „kitárulkozása” volt, 
 

a szó szoros értelmében mindenhová követte a miniszterelnököt, aratási ünnepségtől a német kancellárral folytatott tárgyalásokig. Csak találgathatunk, kiknek csicseregte el a részleteket és milyen hatással volt a volt kormányfőre, esetleg rajta keresztül ki mivel zsarolhatta az Alkotmánybíróság potenciális elnökét.

Bevezető

Ha Zsuzsová hétköznapi lotyó lenne, a bulvárra tartoznának a parlament alelnökével váltott intim fotói. De nem az. Így az ügy súlyos politikai kérdéseket is felvet, s nem csak Martin Glváčcsal kapcsolatban.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt
Komment kikapcsolva
Bekapcsolva
Bevezető mint galéria
Ki
Szerző
Mózes Szabolcs
SME news