Kapušianske Kľačany - Kaposkelecsény

   
Site map Today is Monday , 18. November 2019, Name day Eugen , tomorrow Alžbeta
text  text  text  text  text  text  text  text  text  text 
Calendar
OctNovember 2019Dec
SunMonTueWedThuFriSat
272829303112
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
1234567
Weather
Új szó news
Az Összefogás 144 megoldást mutatott be
Az Összefogás 144 megoldást mutatott be Czímer Gábor 2019. 11. 18., h - 17:49
Mózes Szabolcs és Orosz Örs
Friss ikon
Off
Törzs

Mózes Szabolcs, az Összefogás elnöke a hétfői sajtótájékoztatón Pozsonyban arról beszélt, ha sikerül megállapodniuk az MKP-val és a Magyar Fórummal a jövő február 29-én esedékes parlamenti választáson való közös indulásról, akkor a programjukban foglalt pontokat a közösen kialakított programdokumentumba is szeretnék beépíteni.

Mózes elmondta, az Összefogás kiáll a közigazgatási felosztás természetes régiók szerinti újraszervezése és az új déli járások létrehozása mellett. Ezen túl a programjukban szerepel egy magyar többségű megye létrehozása is. A közigazgatást érintő másik programpont a nemzeti kisebbségek személyi elvű önkormányzatiságának a helyi és regionális önkormányzatokkal való összekapcsolása. 

144 programpont

Mózes arról beszélt, a 144 megoldás a Felvidéknek címet viselő programjukban az összes szakterületet le akarták fedni, ezért 8 témakörbe osztották a javaslataikat. Mindegyik témakörbe két-két alprogram tartozik.

A dokumentum régiófejlesztésre és turizmusra vonatkozó részét Bara Zoltán dolgozta ki, lényeges pontja, hogy Dél-Szlovákiának pozitív gazdasági diszkriminációra van szüksége. „Azt szeretnénk, ha egyszerűsödne az állami és az uniós támogatásoknak a hozzáférhetősége” – mondta Mózes. A párt úgy látja, növelni kell a helyi döntéshozatal szerepét a fejlesztési források elbírálásánál. Az idegenforgalomban tevékenykedő vállalatok adó- és járulékterhét pedig csökkenteni szeretnék.

Az egészségügyi és szociális szektorra vonatkozó javaslatokat Kovács György állította össze. A népegészségügy és a szűrővizsgálatok fontosságát emelte ki. Kovács a párt szociálpolitikájának fontosabb pontjai közül, a bérlakások, óvodák, bölcsődék fejlesztését helyezte az első helyre. Hozzátette, az idősotthonok hozzáférhetőségét és a gyermeküket egyedül nevelő anyák támogatását is fontosnak tartják. Ez utóbbit a rész- és félmunkaidő bevezetésén keresztül látják megvalósíthatónak. A pénzügyi területen a kis- és középvállalkozók támogatására helyeznék a hangsúlyt.

Magyar mint hivatalos nyelv

A kultúra területén tett javaslatokról Orosz Örs beszélt. A meglevő intézményrendszer stabil finanszírozását, megerősítését emelte ki. Ezen túl a tudományos intézmények normatív finanszírozásának szükségességét hangsúlyozta, de a programban kiemelt szerepet kapott a szlovákiai magyar közösség szimbólumainak megteremtése is. A magyart regionális hivatalos nyelvvé tennék. Növelnék a Kisebbségi Kulturális Alap pénzkeretét, de az iskolaügyben fontosnak tartják a kisebbségi oktatási önkormányzatiság megteremtését, a tankönyvek és a kerettanterv reformját is.

Az igazságügy és kisebbségvédelem témájában a kettős állampolgárságot tiltó törvény eltörlését, és az Alkotmány preambulumának megváltoztatását emelték ki. Fontos cél a magyar–szlovák kapcsolatok javítása. Nagy József a mezőgazdasági és környezetvédelmi szegmensben tervezett változtatásokkal kapcsolatban arról beszélt, kiemelt célként kell kezelni a klímaváltozás elleni harcot, a települések zöldterületeinek növelését, a víz-, lég- és talajszennyezés visszaszorítását.

Gyorsforgalmi utak

A programban fontos szerepet kapott az infrastruktúrafejlesztés területe is, mint a vasúti közlekedés fejlesztése, a megye fenntartásában levő utak felújítása, az R7-es és R2-es gyorsforgalmi út továbbépítése. A dokumentum kül- és biztonságpolitikára vonatkozó fejezetét külső szakértőként Rácz Orsolya, a GLOBSEC szakértője dolgozta ki. Hangsúlyozta az euroatlanti integrációt és azt, hogy Szlovákiának teljesítenie kell a NATO-tagsággal járó kötelezettségeit.

Arra a kérdésünkre, hogy az Összefogás támogatná-e például a Progresszív Szlovákia által előterjesztett lex Haščák törvénytervezetet, amely az egészségügy és a média területén megtiltaná a kereszttulajdonlást, Mózes úgy válaszolt, nem zárkóznak el az ötlettől. Nagy hozzátette, a rendszerszintű megoldás az lenne, ha a Versenyhivatal konzekvensen járna el. „De ha erre nem került sor, akkor szükség lehet hasonló lépésre” – mondta.

A hétvégén dönthetnek

Az Összefogás, az MKP és a Magyar Fórum pártszervei is a hétvégén ülnek össze, ahol végleges döntést hoznak majd arról, hogy együtt, vagy külön indulnak-e választáson. 

Az MKP pénteken tartja országos elnökségét, szombaton pedig a párt Országos Tanácsa ülésezik. A Magyar Fórum vasárnapra hívta össze kongresszusát és Országos Tanácsát is, de az Összefogás elnökségi ülésére is sor kerül. A testületek az Összefogásból kialakítandó választási pártban, a Magyar Közösségi Összefogásban való indulásról, így a jelöltlista elosztásáról és jelöltjeik névsoráról döntenek.

Bevezető
Pozsony |

Az Összefogás magyar megyét és új déli járásokat is létrehozna. A magyar nyelvet pedig regionális hivatalos nyelvvé tennék. Ha sikerül az MKP-val és a Magyar Fórummal megállapodniuk a parlamenti választáson való közös indlásról, akkor összefésülik a programjaikat. A közös indulásról a hétvégén születhet döntés.

Település / hely
Pozsony
Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt
Komment kikapcsolva
Bekapcsolva
Bevezető mint galéria
Ki
Szerző
Czímer Gábor
Tragikus baleset az árvai vízduzzasztón
Tragikus baleset az árvai vízduzzasztón Mészáros Richárd 2019. 11. 18., h - 17:42
Tragédia: átszakította a híd korlátját, az Árvai-víztározóba zuhant
Friss ikon
Off
Törzs

A rendőrség vizsgálatot indított a baleset körülményeinek felderítésére, azt viszont a mentőegységek bevetését követően megerősítették, hogy az autóban egy személy utazott. Sofőrje a járműben rekedt, és életét vesztette.

A rendőrség a nyomozásra való tekintettel egyelőre nem ad bővebb tájékoztatást.

Tragédia: átszakította a híd korlátját, az Árvai-víztározóba zuhant
2019. 11. 18., h - 17:47
Mészáros Richárd
Gallery images
Tragédia: átszakította a híd korlátját, az Árvai-víztározóba zuhant
Tragédia: átszakította a híd korlátját, az Árvai-víztározóba zuhant
Tragédia: átszakította a híd korlátját, az Árvai-víztározóba zuhant
Bevezető
Árva |

Az Integrált mentőszolgálat valamennyi egységét riasztották az árvai vízduzzasztóhoz, melybe belehajtott, vagy belecsúszott egy Škoda Kodiaq típusú személygépkocsi.

Címkék
Település / hely
Árva
Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt
Komment kikapcsolva
Bekapcsolva
Bevezető mint galéria
Ki
Szerző
ÚJ SZÓ ONLINE
Mózes: „December elején kész lehet a közös program”
Mózes: „December elején kész lehet a közös program” Czímer Gábor 2019. 11. 18., h - 17:36
Mózes Szabolcs
Friss ikon
Off
Törzs

A program bemutatása után milyen lépések következnek?

Egyrészt most bemutattuk a programot, aminek az egyik célja az volt, hogy egyfajta társadalmi vitára is bocsátsuk, a választók lássák azt, hogy szerintünk milyen megoldásokra van szükség Dél-Szlovákia felzárkóztatása érdekében. Másrészt pedig zajlanak a tárgyalások az MKP-val és a Magyar Fórummal. Az elkövetkező napokban megpróbáljuk összefésülni a programjainkat. Teljesen logikus, hogy ha egy közös listán indul a három formáció, akkor egy közös programunk kell, hogy legyen. De ezenfelül mindegyik csapatnak meglesznek a sajátosságai is. Ami egyáltalán nem baj, sőt igazából gazdagíthatja a palettát, hiszen különböző választói csoportokat lehet így megszólítani. De az alap üzeneteknek természetesen egyeznie kell. 

Konkrétan mi történik majd a következő napokban?

Már viszonylag kevés idő áll rendelkezésünkre, össze kell fésülni a programokat. Erre vonatkozóan várhatóan már a héten lesznek egyeztetések. Ha pont kerül ennek a végére, akkor december elejére már egy közös programmal is elő tud állni az a formáció, amely végül a közös listát adja majd. 

Ha csak a programot nézzük, mely szlovák pártok kínálkoznak természetes partnernek az Összefogás számára?

A szlovák pártok többsége csak a napokban vagy a hetekben mutatta be a programját, ezért nehéz megmondani, hogy melyikkel és mennyire egyezik a programunk. Arra viszont itt emlékeztetni szeretnék, hogy elmondtuk, kivel nem tudjuk elképzelni az együttműködést, a Smerrel, az SNS-szel és a szélsőségesekkel való kormányzást már korábban kizártuk. Ez alapján elmondható, hogy a szlovák demokratikus ellenzéki pártok azok, akikkel el tudjuk képzelni a programunk megvalósítását. 

Mik azok a programpontok, amelyekből a szlovák partnerekkel való együttműködés során az Összefogás biztosan nem enged?

Amiben biztosan meg fogunk tudni egyezni, azok a gazdasági, szociális és egészségügyi célkitűzéseink. A magyar és a dél-szlovákiai ügyek esetében azonban nagyon keményen kell majd érvényesíteni az érdekeinket. Dél-szlovákiai ügy alatt értem például az R2-es és az R7-es gyorsforgalmi út építésének folytatását. A magyar ügyek esetében pedig a kisebbségi, oktatási és kulturális téren is vannak olyan lényeges dolgok, amiket el kell érni.

Ezekre az alapvetéseikre miként reagálnak a lehetséges szlovák partnerek?

Hivatalos tárgyalásokat még nem folytattunk, de nagyon fontos lenne, hogy még a választások előtt leüljünk, és átvegyük ezeket a pontokat. Akár azokat is, amelyek számukra problémát jelenthetnek. Azt azonban elmondhatom, hogy informális kapcsolataink vannak a szlovák ellenzéki pártokkal. Azok a képviselőik, akikkel én személyesen beszéltem, nem álltak negatívan ezekhez a programpontjainkhoz.

Bevezető
Pozsony |

Az Összefogás programjában kiemelt szerepet kapnak a kisebbségi ügyek. Mózes Szabolcsot, a mozgalom elnökét arról is kérdeztük, miként viszonyulnak ehhez a lehetséges politikai partnereik, a szlovák pártok.

Település / hely
Pozsony
Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt
Komment kikapcsolva
Bekapcsolva
Bevezető mint galéria
Ki
Szerző
Czímer Gábor
SME news

About the village