Kapušianske Kľačany - Kaposkelecsény

   
Mapa stránok Dnes je sobota , 16. február 2019, meniny má Ida , zajtra Miloslava
text  text  text  text  text  text  text  text  text  text 
Kalendár
1február 20193
poutstštpisone
28293031123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728123
45678910
Počasie
Správy Új szó
A Slovan nyerte a dunaszerdahelyi stadionavatót
A Slovan nyerte a dunaszerdahelyi stadionavatót Hegedűs Norbert 2019. 02. 16., szo - 17:57
dac
Friss ikon
Off
Törzs

A határtalan szenvedély otthona – fogadta a felirat a csapatokat az immár teljesen kész, 12 600 főt befogadó MOL Arénában. A kezdőrúgást Hosszú Katinka végezte el, az YBS fanklub varázslatos koreográfiát varázsolt a lelátókra, és kezdődhetett a derbi.

A DAC kezdőcsapatában a középcsatár posztján a Nyitráról igazolt Taiwo szerepelt, a védelem jobb oldalán pedig a sérülésből felépült Cesar Blackman kapott helyet, akit Hyballa már az egy nappal korábbi sajtótájékoztatón is dicsért. Eric Davis eltiltás miatt hiányzott a sárga-kékek csapatából.

A Slovannál csak a kispadon ült a téli szünetben igazolt Guzmics Richárd.

Az első nagyobb lehetőség a vendégek előtt adódott, az 5. percben Holman szöglete után Sporar fejese mellément. A 15. percben még közelebb járt a gólszerzéshez a Slovan szlovén csatára, ezúttal Jedlička ütötte szögletre a fejesét. Négy perccel később szintén szöglet után a másik oldalon Kalmár fejelt a kapu fölé. Koštrna szöglete után Vida Kristopher ollózva lőtt kapura, a vendégvédelem üggyel-bajjal hárított.

A másik oldalon Moha szinte egyedül mehetett kapura, de Jedlička jó ütemben vetődött ki.

Nagyjából fél óra játék után Taiwo startolt jól egy labdára, Apauval ütköztek, a Slovan védője a vállát fájlalta, és néhány percen belül le is kellett cserélni. A 40. percben Vida Kristopher eresztett meg távolról egy kemény lövést, Greifnek kellett védenie.

A 43. percben egy gyors kontra végén Taiwo passzolt Tretyakovhoz, aki futtából a kapu mellé gurított. Nem sok hiányzott hozzá!

Slovan-ziccerrel indult a második félidő, Sporar passzolt Mohához, aki tiszta helyzetben lőhetett, de Jedlička megint remekül lépett ki a kapuból. Az 51. percben Tretyakov lőtt távolról, de a próbálkozás elakadt a kapusban, hat perccel később pedig Vida Kristopher kísérlete erőtlen volt.

A 60. percben Szuhockij szabadrúgása után a hálóban kötött ki a labda, de a játékvezető nem adta meg a találatot, mert Sporar lesen állt.

dac

A másik oldalon a rendkívül agilis Tretyakov tette próbára Greif reflexeit egy lapos lövéssel. A 67. percben Kalmár lágyan beívelt szabadrúgása után Blackmanhez került a labda, aki fű alatt lőtt, de Greif így is elcsípte a labdát.

A dunaszerdahelyi kapu előtt Moha kezdett cselsorozatba, négy emberen is keresztülhámozta magát, aztán ellőtte a labdát keresztben a kapu előtt. A Slovan egyre aktívabban játszott, egyre veszélyesebb támadásokat vezetett. A 79. percben pedig egy hazai kezezés tizenegyeshez jutottak a vendégek, amit Sporar magabiztosan be is lőtt – 0:1. Nem sokkal később növelhették volna előnyüket az égszínkékek, Ljubicic fejese a felső lécről jött ki.

Hyballa mindent egy lapra tett fel, előbb Taiwót Čmelík váltotta, majd lehozta Blackmant és Hercet, feljött Kone és Ronan. A sárga-kékek átálltak három hátvédes játékra, Šatka hirtelen a középcsatár pozíciójában találta magát… A hazaiak igyekeztek, de igazi egyenlítési lehetőségük nem volt.

A MOL Aréna megnyitója után így a pozsonyiak ünnepelhettek felhőtlenül – bár a kiváló hazai közönség vastapssal jutalmazta a sárga-kékeket, a bajnokság gyakorlatilag eldőlt: a Slovannak ezzel a sikerrel már 11 pont az előnye a táblázat élén.

DAC – Slovan 0:1 (0:0)

Góllövő: Sporar (79., 11-esből).

Sárga lap: Vida K., Kalmár, ill. Ljubicic, Sporar, Moha.

Játékvezető: Glova, 12 135 néző.

DAC: Jedlička – Blackman (84. Kone), Šatka, Huk, Koštrna – Vida M. – Herc (84. Ronan), Kalmár – Tretyakov, Taiwo (80. Čmelík), Vida K.

SLOVAN: Greif – Apau (37. Medveděv), Bajrics, Bozsikov, Szuhockij – Ljubicic, De Kamps – Csavrics (90. Drazsics), Holman (85. Guzmics), Moha – Sporar.

Bevezető

Vereség a MOL Aréna megnyitóján – a DAC 1:0-ra kikapott a pozsonyi Slovantól a labdarúgó Fortuna Liga első tavaszi fordulójának slágermérkőzésén. A Slovannak így már 11 pont az előnye a második helyezett DAC-cal szemben.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt
Komment kikapcsolva
Bekapcsolva
Bevezető mint galéria
Ki
Szerző
Bőd Titanilla
A Híd új alkotmánybírókat igen, kormányválságot nem akar
A Híd új alkotmánybírókat igen, kormányválságot nem akar Czímer Gábor 2019. 02. 16., szo - 14:15
Bugár Béla
Friss ikon
Off
Törzs

A Híd ma, szombaton tartotta az Országos Tanácsának ülését Pozsonyban, ahol a párt EP listájáról döntöttek, de az alkotmánybíró-választás kapcsán kialakult belpolitikai válságra reagálva is elfogadtak egy határozatot.

A párt döntése értelmében a Híd parlament frakciójának mihamarabb meg kell egyeznie a koalíciós partnereivel az alkotmánybíró-jelöltek személyében. Az Alkotmánybíróság működőképességének megtartását elvi kérdésnek tarják. "Meg vagyunk győződve arról, hogy a mi elvi hozzáállásunk nem ad okot a kormányválságra" - fogalmaz a nyilatkozat. 

Bugár Béla, a Híd elnöke újságírói kérdésre elmondta, nem látnak okot az előrehozott választásokra, de hozzátette, nem fogadható el számukra, hogy bárki is kufárkodjon az Alkotmánybírósággal.

Az új alkotmánybíró-választáson a bírói posztért versenybe szálló jelöltekről a koalíción belül szeretnének megállapodni. A jelöltekről való parlamenti szavazásról Bugár azt mondta, amennyiben a kiválasztott személyekről nem lesz a koalícióban egyezség, nem engedhetik meg, hogy egy titkos szavazás során például a Kotleba-féle ĽSNS voksaival segítsenek valakit a bírói székbe. Amennyiben azonban a koalíción belül legalább hat közös bírójelöltben meg tudnak egyezni, akkor nem számít, hogy a parlamenti szavazás titkos, vagy nyilvános lesz.

"Nem tudom elképzelni, hogy ne egyeznénk meg, hacsak valaki nem fogja erőnek erejével előnyben részesíteni a saját, vagy a párjának az érdekeit" -  mondta a Híd elnöke, és hozzátette, hogy az alkotmánybíró-jelöltek választásakor ők nem fognak Robert Ficora, a Smer elnökére szavazni, hiszen Andrej Kiska államfő már korábban bejelentette, hogy nem nevezné őt ki a törvényszék bírájának.

Kiskának június 15-én jár le a mandátuma, ezt követően az új államfő nevezheti majd ki a bírákat.

Nagy József

Nagy József vezeti a Híd EP választási listáját

Ülésezett a Híd Országos Tanácsa, többek között az EP választási listáról döntöttek.

Bevezető
Pozsony |

A Híd kormánypárt mihamarabb meg szeretne egyezni a koalíciós partnereivel az alkotmánybíró-jelöltekről. A párt szerint az ő hozzáállásuk nem ad okot a kormányválságra.

Település / hely
Pozsony
Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt
Komment kikapcsolva
Bekapcsolva
Bevezető mint galéria
Ki
Szerző
Czímer Gábor
Önrész nélkül már nincs lakáshitel
Önrész nélkül már nincs lakáshitel Hegedűs Norbert 2019. 02. 16., szo - 14:01
építkezés illusztráció
Friss ikon
Off
Törzs

„Akik lakást szeretnének vásárolni, manapság már nem számíthatnak arra, hogy ezt teljes mértékben hitelből fedezik, így jó előre el kellene gondolkodniuk azon, hogyan teremtik elő az ehhez szükséges önrészt” – nyilatkozta Peter Janovíček, a Szlovák Takarékpénztár betéti termékekért felelő részlegének a vezetője. Akiknek nem áll rendelkezésükre eleve egy nagyobb pénzösszeg, azoknak minél hamarabb el kellene kezdeniük takarékoskodni. „A legjobb stratégia, ha ehhez most rögtön hozzálátnak. Nem érdemes arra várni, hogy a jövőben csökken az ingatlanok ára” – vallja Lenka Buchláková, a Szlovák Takarékpénztár elemzője, aki egy gyakorlati példával is szolgál. Ha egy fiatal pár például egy kétszobás, 55 négyzetméteres, 79 ezer euróba kerülő startlakáshoz szeretne hozzájutni jelzáloghitel segítségével, akkor 10 százalékos önrészre, vagyis 7,9 ezer euróra lesz szüksége. „Ha havonta 100 eurót tesznek félre a számlájukra, 0,35 százalékos éves betéti kamat mellett, 6,5 évig kell takarékoskodniuk. 130 eurós megtakarításnál ez az időszak 5 évre csökken” – mondta Buchláková.

Mekkora összeget tesznek félre manapság azok, akik lakásra takarékoskodnak? A Szlovák Takarékpénztár elemzése szerint a szlovákiai átlag 122 euró körül mozog, a férfiak átlagosan 128, a nők 115 eurót tesznek félre. Az egyes régiók, és korosztályok között azonban látványos különbségek vannak. Nem meglepő, hogy a legnagyobb összeget, átlagosan 205 eurót a Pozsonyban élők spórolják meg, hiszen itt a legmagasabbak a bérek, miközben a lakásokért is jóval nagyobb összeget kérnek, mint a vidéki városokban. A sor végén Besztercebánya megye található, ahol a havi átlagos megtakarítás összege csupán 95 euró, amihez nem árt tudni, hogy ebben a megyében az ingatlanok négyzetméterenkénti ára a pozsonyiakénak csupán a 2/5-ét teszi ki. A korcsoportok szempontjából a legnagyobb összeget, átlagosan 133 eurót a 18 és 35 év közöttiek teszik félre, miközben a legnagyobb megtakarítási kedvet az egyetemisták és az egyetemet végzettek körében mérték.

„A lakásra takarékoskodók számára a legjobb megoldás, ha állandó átutalási megbízást adnak a bankjuknak, és rögtön a fizetés után egy takarékszámlára utalják az összeget. Akik rövidebb, 3 és 5 év közötti spórolást terveznek, azoknak a kevésbé kockázatos megtakarítási formákat, így például a takarékszámlát ajánlhatjuk. Akik azonban hosszabb távra terveznek, azok kipróbálhatják a kockázatosabb pénzügyi termékeket is, amelyek hosszabb távon nagyobb hozamot biztosítanak” – tanácsolja Buchláková, aki szerint legalább a havi bevételünk 10 százalékát érdemes félretenni. (mi)

Bevezető

A jegybanki szigorításokat követően egyre nagyobb önrészre lesz szükségük azoknak, akik hitelre szeretnének lakást vásárolni. Mikor kellene elkezdenünk erre takarékoskodni, mekkora összeget érdemes félretenni, és milyenek a valós megtakarítási lehetőségeink? Az alábbiakban erre keressük a választ.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt
Komment kikapcsolva
Bekapcsolva
Bevezető mint galéria
Ki
Szerző
Molnár Iván
Správy SME

AktualityObec Kapušianske Kľačany

týmto oznamuje

e-mailovú adresu na doručenie oznámenia o delegovaní člena a náhradníka do okrskovej volebnej komisie:

obeck.klacany@gmail.com


 

 

Kaposkelecsény község felhívja figyelmüket, hogy a  delegációs lapokat a választási bizottságba a község e-mail címére küldjék:

obeck.klacany@gmail.com

 

  

 

Usmernenie pri postupe registrácie chovu s jednou ošípanou na domácu spotrebu

Štátna veterinárna a potravinová správa Slovenskej republiky (ďalej ako „ŠVPS SR“) podľa § 6 ods. 2 písm. p) zákona č. 39/2007 Z. z. o veterinárnej starostlivosti v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon“), usmerňuje postup registrácie chovov s maximálne jedným kusom ošípanej určenej na domácu spotrebu.

Tento systém registrácie sa týka výlučne registrácie nových chovov (doposiaľ neregistrovaných v Centrálnej evidencii hospodárskych zvierat (ďalej len „CEHZ“) s maximálne jedným kusom ošípanej, ktorá je určená na domácu spotrebu (domáca zabíjačka), prípadne dochovanie do jatočnej hmotnosti  s následnou domácou zabíjačkou u fyzických osôb – nepodnikateľov.

1. Registrácia chovov, ktoré už toho času chovajú jednu ošípanú na domácu spotrebu a nie sú registrované v CEHZ

- chovateľ si na príslušnej regionálnej veterinárnej a potravinovej správe (ďalej len „RVPS“), obci alebo na regionálnych pracoviskách Plemenárskych služieb SR, š.p. vyžiada alebo vytlačí z webovej stránky ŠVPS SR, Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR alebo Plemenárskych služieb SR, š.p.  tlačivo „Registrácia chovu s jednou ošípanou na domácu spotrebu“ (príloha č.1).

- vyplní všetky náležitosti podľa návodu na vyplnenie

- vyplnené tlačivo zašle do Centrálnej evidencie hospodárskych zvierat - ÚPZ Žilina, Rosinská cesta 12, 010 08 Žilina (ďalej len „CEHZ“)

- bez vyplnenia povinných polí v registračnom tlačive, nebude žiadosť spracovaná a žiadateľ nebude zaregistrovaný v CEHZ.

- CEHZ pridelí a zašle chovateľovi registračné číslo chovu, ktoré bude v tvare 6 –miestneho alfanumerického jedinečného kódu začínajúceho písmenom  „D" a ďalej päť číslic (napr. D12345).

- pridelené registračné číslo chovu bude chovateľ používať pri každom nákupe ošípanej na domácu spotrebu a pri hlásení domácej zabíjačky na príslušnú RVPS.

- ŠVPS SR neodporúča na jednu adresu registrovať viac „D“ fariem, pri vzniku nákazy budú uložené opatrenia pre každý jeden registrovaný chov v pásme.

Chovy registrované v CEHZ začínajúce písmenom „D“ sú chovy so špeciálnym režimom, nie sú to klasické chovy na chov zvierat. Tieto chovy slúžia na domáce zabíjačky, prípadné dochovanie zvierat do jatočnej hmotnosti s následnou domácou zabíjačkou. Z tohto chovu nebude možné ošípanú odsunúť do iného chovu.

Každý chovateľ môže mať len jedno registračné číslo chovu „D“, ktoré je v CEHZ spárované s rodným číslom.

2. Registrácia chovu ošípanej, ktorý získava ošípanú na domácu spotrebu nákupom od registrovaného chovateľa

- chovateľ zvierat, ktorý nie je registrovaný v CEHZ a ktorý chce kúpiť jednu ošípanú na vykonanie domácej zabíjačky alebo si ju chce dochovať do jatočnej hmotnosti od registrovaného chovateľa musí vyplniť 2 tlačivá:

1.  tlačivo „Registrácia chovu s jednou ošípanou na domácu spotrebu“ (príloha č.1)

2. tlačivo „Predaj ošípanej na domácu spotrebu“ (príloha č. 2) - časť na uvedenie registračného čísla nevyplňuje.

- je potrebné uviesť všetky náležitosti, ktoré tlačivá požadujú.

- s tlačivom „Predaj ošípanej na domácu spotrebu“ pôjde chovateľ k registrovanému chovateľovi, od ktorého chce kúpiť ošípanú, poskytne mu vyplnené tlačivo, originál vyplneného tlačiva posiela predávajúci do CEHZ, jednu kópiu si ponechá kupujúci a jednu predávajúci.

- predávajúci si tento predaj ošípanej zaznačí do registra ošípaných v chove, registračné číslo chovu zapíše až po jeho pridelení v CEHZ.

- predávajúci - registrovaný chovateľ posiela informáciu o predaji jednej ošípanej do CEHZ prostredníctvom tlačiva „Hlásenia zmien v počte ošípaných“ do 10. dňa nasledujúceho mesiaca, táto udalosť je zohľadnená len v počte zvierat na začiatku mesiaca a na konci (nepoužíva sa žiadny kód udalosti).

- k „Hláseniu zmien v počte ošípaných“ priloží vyplnené tlačivo „Predaj ošípanej na domácu spotrebu“ od chovateľa, ktorému zviera poskytol na domácu spotrebu.

- ak počas mesiaca registrovaný chovateľ predá viacerým zatiaľ neregistrovaným chovateľom ošípanú za účelom domácej zabíjačky alebo dochovania ošípanej, tak priloží vyplnené tlačivo „Predaj ošípanej na domácu spotrebu“ od každého jedného kupujúceho chovateľa.

- tlačivo „Registrácia chovu s jednou ošípanou na domácu spotrebu“ zasiela kupujúci do CEHZ, prípadne po dohovore s kupujúcim (ochrana osobných údajov – rodné číslo) môže toto tlačivo zaslať aj predávajúci naraz spolu spárované s „Hlásením zmien v chove ošípaných“ a tlačivom „Predaj ošípanej na domácu spotrebu“.

- CEHZ na základe vyplneného tlačiva „Registrácia chovu s jednou ošípanou na domácu spotrebu“ pridelí a zašle chovateľovi 6 – miestne registračné číslo chovu začínajúce písmenom „D“.

- pridelené registračné číslo chovu bude chovateľ používať pri každom nákupe ošípanej na domácu spotrebu a pri hlásení domácej zabíjačky na príslušnú RVPS.

 

 

Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt pig3. Každý ďalší nákup ošípanej na domácu spotrebu

- pri každom ďalšom nákupe zvierat na domácu spotrebu, chovateľ, ktorý už má pridelené registračné číslo z CEHZ, vyplní tlačivo „Predaj ošípanej na domácu spotrebu“ (príloha č. 2).

- s tlačivom „Predaj ošípanej na domácu spotrebu“ pôjde chovateľ k registrovanému chovateľovi, od ktorého chce kúpiť ošípanú, poskytne mu vyplnené tlačivo, originál vyplneného tlačiva posiela predávajúci do CEHZ, jednu kópiu si ponechá kupujúci a jednu predávajúci. V tlačive musí byť zapísané aj registračné číslo chovu, kam sa zviera premiestňuje (napr. D12345).

- predávajúci si tento predaj ošípanej zaznačí do registra ošípaných v chove, zapíše aj registračné číslo chovu kam zviera premiestňuje (napr. D12345).

- predávajúci - registrovaný chovateľ posiela informáciu o predaji jednej ošípanej do CEHZ prostredníctvom tlačiva „Hlásenia zmien v počte ošípaných“ do 10. dňa nasledujúceho mesiaca, táto udalosť je zohľadnená len v počte zvierat na začiatku mesiaca a na konci (nepoužíva sa žiadny kód udalosti).

- k „Hláseniu zmien v počte ošípaných“ priloží vyplnené tlačivo „Predaj ošípanej na domácu spotrebu“ od chovateľa, ktorému zviera poskytol na domácu spotrebu.

- ak počas mesiaca registrovaný chovateľ predá viacerým chovateľom ošípanú za účelom domácej zabíjačky alebo dochovania ošípanej, tak priloží vyplnené tlačivo „Predaj ošípanej na domácu spotrebu“ od každého jedného kupujúceho chovateľa.

 

 

POZOR!

Povinnosťou chovateľa je nahlásiť domácu zabíjačku aspoň jeden pracovný deň vopred na príslušnú regionálnu veterinárnu a potravinovú správu (https://www.svps.sk/zakladne_info/kontakty.asp), pri hlásení je nutné uvádzať registračné číslo chovu pridelené CEHZ („D“). Pokuta za neohlásenie domácej zabíjačky je pre fyzickú osobu vo výške od 400 eur do 1000 eur podľa § 48 ods. 5 písm. m) zákona.