Kapušianske Kľačany - Kaposkelecsény

   
Mapa stránok Dnes je štvrtok , 21. marec 2019, meniny má Blahoslav , zajtra Beňadik
text  text  text  text  text  text  text  text  text  text 
Kalendár
2marec 20194
poutstštpisone
25262728123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
1234567
Počasie
Správy Új szó
Súlyos baleset a Nagyszombati járásban, mentőhelikoptert is riasztottak
Súlyos baleset a Nagyszombati járásban, mentőhelikoptert is riasztottak Lovas Emőke 2019. 03. 21., cs - 12:24
Bélaház
Friss ikon
Off
Törzs

Két személy- és egy teherautó ütközött egymással, három személy megsérült.

A helyszínre mentőhelikoptert is riasztottak.

Az utat lezárták.

A baleset részleteit még vizsgálják.

 

Bevezető
Bélaház |

Komoly baleset történt a Nagyszombati járásban található Bélaház (Boleráz) közelében, az I/51-es úton.

 

Település / hely
Bélaház
Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt
Komment kikapcsolva
Bekapcsolva
Bevezető mint galéria
Ki
Szerző
ÚJ SZÓ ONLINE
A szerzői jogi reform ellen leállással tiltakozik a Wikipédia
A szerzői jogi reform ellen leállással tiltakozik a Wikipédia Lovas Emőke 2019. 03. 21., cs - 12:19
Friss ikon
Off
Törzs

A szerzői jogi reform eredeti célja a tartalomgyártók védelme, ugyanakkor a tervezet drákói szigora alapjaiban változtatná meg az európai internetet, főként az irányelv 11. és 13. cikkelye váltott ki komoly vitákat.

A 13. cikkely a felhasználók által generált tartalmak felhasználására vonatkozik. Ez lényegében mindent magában foglal, amit egy felhasználó az interneten létrehozhat: videókat, képeket, mémeket, vagy éppen írásos posztokat és szócikkeket. Az eredeti tartalomgyártók szerzői jogsértés esetén beperelhetik a tartalmat megjelenítő céget, így a cégnek kötelessége lenne kiszűrni a jogsértéseket, ehhez viszont méregdrága szűrőkre lenne szükség.

A cseh Wikipédia azért aggódik, hogy az új szabályozás megköti a kezüket abban, hogy milyen forrásokat idézhetnek, ez pedig kihat majd a cikkeik minőségére.

Bevezető

Nagy csapást mérne a Wikipédiára a kőkemény uniós szerzői jogi reform elfogadása: a cseh szerkesztők tiltakozásképp csütörtökön leállították az oldalt.

 

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt
Komment kikapcsolva
Bekapcsolva
Bevezető mint galéria
Ki
Szerző
ÚJ SZÓ ONLINE
Pecze és Borbély szerint döntetlen lesz
Pecze és Borbély szerint döntetlen lesz Macsicza Mark 2019. 03. 21., cs - 12:18
b
Friss ikon
Off
Törzs

Nagyon különleges és érdekes mérkőzés lesz, amelyen mindkét csapat nyerni akar. Nálunk három kulcsember, Škrtel, Hubočan és Nemec lemondta a válogatott szereplést, mindenki kíváncsi, hogy sikerül-e őket pótolni. Mióta Marco Rossi lett a magyar kapitány, feljavult az együttes, amely bizakodva várja a nagyszombati meccset. Nagyon nehéz erre a meccsre tippelni, azt szeretném, ha győzelemmel kezdenénk a sorozatot, de úgy érzem, döntetlennel zárul a derbi. A konkrét eredményre nem tippelek, de szerintem kevés gólt látnak a nézők.

Cím
Pecze Károly, a DAC egykori sikeredzője:

Rendkívül nehéz erre a kérdésre válaszolnom, mert bevallom, nincs áttekintésem a jelenlegi magyar futballról. De ha ott akarunk lenni a jövő évi kontinensviadalon, akkor győzelemmel kell rajtolnunk. A helyzetkihasználás fog dönteni, bízom benne, hogy kétgólos különbséggel győzünk.

Cím
Jozef Jankech, a szlovák válogatott egykori szövetségi kapitánya:

Nekem bíznom kell a mienkben, a keret nagy része a két évvel ezelőtti U21-es Európa-bajnokságon részt vett együttesből került ki. Azóta sokat fejlődtek a játékosok, többen a top bajnokságokban szerepelnek, nem lesz könnyű meccs, de szerintem két góllal nyerünk.

Cím
Milan Služanič, a szlovák szövetség egykori elnöke:

A szlovák válogatott egygólos győzelmet arat, az fog dönteni, hogy a hazaiaknak több nemzetközi tapasztalatokkal rendelkező játékosuk van, mint a magyarok, akik közül kevesen játszanak elit bajnokságokban.

Cím
Petr Kašpar, a pozsonyi Slovan sportigazgatója, aki egykor az Újpesttel Magyar Kupát nyert:

Az fog dönteni, hogy jóval erősebb a keretünk, mint a magyaroké, Hamšíkék ezt Nagyszombatban be is bizonyítják. Ami a konkrét eredményt illeti, egygólos sikerrel is elégedett leszek.

Cím
Martin Petráš, a prágai Sparta egykori védője, jelenlegi játékosügynök:

Nagyon örülnék egy 2:1-es hazai győzelemnek. De rendkívül nehéz, szoros meccs várható. Láttam a magyar válogatott utolsó őszi mérkőzéseit, konszolidált csapata van Marco Rossinak, amely kemény, agresszív futballt játszik. Nem lesz könnyű eleget tenni az elvárásoknak, mert a szlovák szurkolók sima győzelmet várnak. Remélem, hogy a pályán és a lelátókon is sportszerű lesz a hangulat. Nagyon érdekes és izgalmas meccs lesz, alig várom már a kezdést.

Cím
Jozef Barmoš, a szlovák válogatott egykori pályaedzője:

Nagyon nehéz meccsre van kilátás, mert amióta Marco Rossi a szövetségi kapitány, nagyon feljavult a magyar válogatott. Kicsit félünk attól, hogy nem tudjuk a váratlanul visszavonuló Škrteléket pótolni, ami komoly előnyt jelent a vendégeknek. De a hazai pálya és az a nagy akarat, ami ezekben a fiatal játékosokban van, túlsegítheti a futballistákat az akadályokon. Kevés gólra és 2:1-es szlovák sikerre számítok.

Cím
Alexander Vencel, a pozsonyi Slovan egykori legendás kapusa, aki magyarul válaszolt:

Kiegyenlített derbire van kilátás, szerintem 2:2-vel zárul a küzdelmes rangadó. Miért? Mert ez a tippem!

Cím
Borbély László, a Szlovák Labdarúgó-szövetség edzőbizottságának elnöke:

Nem lesz könnyű mérkőzés. Lehet, hogy a magyarok éberségét elaltatta, hogy tőlünk három tapasztalt futballista visszavonult, a mi fiatal játékosaink pedig megmutatják, mi rejlik bennük, és megnyerjük a meccset. Marco Rossi kemény edző, a magyar futball pedig fellendülőben van, úgyhogy nem szabad lebecsülni az ellenfelet. Ez már nem az a magyar csapat, amelyik mindig vereséget szenved, kezd bennük felébredni az a büszkeség, amit Bene nemzedékének idejében ismertek. Nagyon nehéz dolgunk lesz.

Cím
Ladislav Jurkemik, a szlovák válogatott egykori szövetségi kapitánya:

(sz. z., bt)

Bevezető

A somorjai Év futballistája-gálán már mindenki a csütörtöki szlovák–magyar Eb-selejtező lázában égett. Egykori edzőket, volt szövetségi kapitányokat, sportvezetőket kérdeztünk arról, milyen eredményre számítanak a derbin.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt
Komment kikapcsolva
Bekapcsolva
Bevezető mint galéria
Ki
Szerző
ÚJ SZÓ ONLINE
Správy SME

Aktuality


KANDIDÁTI NA PREZIDENTA SLOVENSKEJ REPUBLIKY

30. marca 2019

  

    1.   Zuzana ČAPUTOVÁ, Mgr., 45 r., advokátka, Pezinok

   2.  Maroš ŠEFČOVIČ, JUDr., PhD., 52 r., podpredseda Európskej komisie pre energetickú    úniu, Bratislava

 Obec Kapušianske Kľačany

týmto oznamuje

e-mailovú adresu na doručenie oznámenia o delegovaní člena a náhradníka do okrskovej volebnej komisie pre voľby do Európskeho parlamentu

obeck.klacany@gmail.com


 

 

Kaposkelecsény község felhívja figyelmüket, hogy a  delegációs lapokat a választási bizottságba a község e-mail címére küldjék:

obeck.klacany@gmail.com

 

  

 

Usmernenie pri postupe registrácie chovu s jednou ošípanou na domácu spotrebu

Štátna veterinárna a potravinová správa Slovenskej republiky (ďalej ako „ŠVPS SR“) podľa § 6 ods. 2 písm. p) zákona č. 39/2007 Z. z. o veterinárnej starostlivosti v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon“), usmerňuje postup registrácie chovov s maximálne jedným kusom ošípanej určenej na domácu spotrebu.

Tento systém registrácie sa týka výlučne registrácie nových chovov (doposiaľ neregistrovaných v Centrálnej evidencii hospodárskych zvierat (ďalej len „CEHZ“) s maximálne jedným kusom ošípanej, ktorá je určená na domácu spotrebu (domáca zabíjačka), prípadne dochovanie do jatočnej hmotnosti  s následnou domácou zabíjačkou u fyzických osôb – nepodnikateľov.

1. Registrácia chovov, ktoré už toho času chovajú jednu ošípanú na domácu spotrebu a nie sú registrované v CEHZ

- chovateľ si na príslušnej regionálnej veterinárnej a potravinovej správe (ďalej len „RVPS“), obci alebo na regionálnych pracoviskách Plemenárskych služieb SR, š.p. vyžiada alebo vytlačí z webovej stránky ŠVPS SR, Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR alebo Plemenárskych služieb SR, š.p.  tlačivo „Registrácia chovu s jednou ošípanou na domácu spotrebu“ (príloha č.1).

- vyplní všetky náležitosti podľa návodu na vyplnenie

- vyplnené tlačivo zašle do Centrálnej evidencie hospodárskych zvierat - ÚPZ Žilina, Rosinská cesta 12, 010 08 Žilina (ďalej len „CEHZ“)

- bez vyplnenia povinných polí v registračnom tlačive, nebude žiadosť spracovaná a žiadateľ nebude zaregistrovaný v CEHZ.

- CEHZ pridelí a zašle chovateľovi registračné číslo chovu, ktoré bude v tvare 6 –miestneho alfanumerického jedinečného kódu začínajúceho písmenom  „D" a ďalej päť číslic (napr. D12345).

- pridelené registračné číslo chovu bude chovateľ používať pri každom nákupe ošípanej na domácu spotrebu a pri hlásení domácej zabíjačky na príslušnú RVPS.

- ŠVPS SR neodporúča na jednu adresu registrovať viac „D“ fariem, pri vzniku nákazy budú uložené opatrenia pre každý jeden registrovaný chov v pásme.

Chovy registrované v CEHZ začínajúce písmenom „D“ sú chovy so špeciálnym režimom, nie sú to klasické chovy na chov zvierat. Tieto chovy slúžia na domáce zabíjačky, prípadné dochovanie zvierat do jatočnej hmotnosti s následnou domácou zabíjačkou. Z tohto chovu nebude možné ošípanú odsunúť do iného chovu.

Každý chovateľ môže mať len jedno registračné číslo chovu „D“, ktoré je v CEHZ spárované s rodným číslom.

2. Registrácia chovu ošípanej, ktorý získava ošípanú na domácu spotrebu nákupom od registrovaného chovateľa

- chovateľ zvierat, ktorý nie je registrovaný v CEHZ a ktorý chce kúpiť jednu ošípanú na vykonanie domácej zabíjačky alebo si ju chce dochovať do jatočnej hmotnosti od registrovaného chovateľa musí vyplniť 2 tlačivá:

1.  tlačivo „Registrácia chovu s jednou ošípanou na domácu spotrebu“ (príloha č.1)

2. tlačivo „Predaj ošípanej na domácu spotrebu“ (príloha č. 2) - časť na uvedenie registračného čísla nevyplňuje.

- je potrebné uviesť všetky náležitosti, ktoré tlačivá požadujú.

- s tlačivom „Predaj ošípanej na domácu spotrebu“ pôjde chovateľ k registrovanému chovateľovi, od ktorého chce kúpiť ošípanú, poskytne mu vyplnené tlačivo, originál vyplneného tlačiva posiela predávajúci do CEHZ, jednu kópiu si ponechá kupujúci a jednu predávajúci.

- predávajúci si tento predaj ošípanej zaznačí do registra ošípaných v chove, registračné číslo chovu zapíše až po jeho pridelení v CEHZ.

- predávajúci - registrovaný chovateľ posiela informáciu o predaji jednej ošípanej do CEHZ prostredníctvom tlačiva „Hlásenia zmien v počte ošípaných“ do 10. dňa nasledujúceho mesiaca, táto udalosť je zohľadnená len v počte zvierat na začiatku mesiaca a na konci (nepoužíva sa žiadny kód udalosti).

- k „Hláseniu zmien v počte ošípaných“ priloží vyplnené tlačivo „Predaj ošípanej na domácu spotrebu“ od chovateľa, ktorému zviera poskytol na domácu spotrebu.

- ak počas mesiaca registrovaný chovateľ predá viacerým zatiaľ neregistrovaným chovateľom ošípanú za účelom domácej zabíjačky alebo dochovania ošípanej, tak priloží vyplnené tlačivo „Predaj ošípanej na domácu spotrebu“ od každého jedného kupujúceho chovateľa.

- tlačivo „Registrácia chovu s jednou ošípanou na domácu spotrebu“ zasiela kupujúci do CEHZ, prípadne po dohovore s kupujúcim (ochrana osobných údajov – rodné číslo) môže toto tlačivo zaslať aj predávajúci naraz spolu spárované s „Hlásením zmien v chove ošípaných“ a tlačivom „Predaj ošípanej na domácu spotrebu“.

- CEHZ na základe vyplneného tlačiva „Registrácia chovu s jednou ošípanou na domácu spotrebu“ pridelí a zašle chovateľovi 6 – miestne registračné číslo chovu začínajúce písmenom „D“.

- pridelené registračné číslo chovu bude chovateľ používať pri každom nákupe ošípanej na domácu spotrebu a pri hlásení domácej zabíjačky na príslušnú RVPS.

 

 

Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt pig3. Každý ďalší nákup ošípanej na domácu spotrebu

- pri každom ďalšom nákupe zvierat na domácu spotrebu, chovateľ, ktorý už má pridelené registračné číslo z CEHZ, vyplní tlačivo „Predaj ošípanej na domácu spotrebu“ (príloha č. 2).

- s tlačivom „Predaj ošípanej na domácu spotrebu“ pôjde chovateľ k registrovanému chovateľovi, od ktorého chce kúpiť ošípanú, poskytne mu vyplnené tlačivo, originál vyplneného tlačiva posiela predávajúci do CEHZ, jednu kópiu si ponechá kupujúci a jednu predávajúci. V tlačive musí byť zapísané aj registračné číslo chovu, kam sa zviera premiestňuje (napr. D12345).

- predávajúci si tento predaj ošípanej zaznačí do registra ošípaných v chove, zapíše aj registračné číslo chovu kam zviera premiestňuje (napr. D12345).

- predávajúci - registrovaný chovateľ posiela informáciu o predaji jednej ošípanej do CEHZ prostredníctvom tlačiva „Hlásenia zmien v počte ošípaných“ do 10. dňa nasledujúceho mesiaca, táto udalosť je zohľadnená len v počte zvierat na začiatku mesiaca a na konci (nepoužíva sa žiadny kód udalosti).

- k „Hláseniu zmien v počte ošípaných“ priloží vyplnené tlačivo „Predaj ošípanej na domácu spotrebu“ od chovateľa, ktorému zviera poskytol na domácu spotrebu.

- ak počas mesiaca registrovaný chovateľ predá viacerým chovateľom ošípanú za účelom domácej zabíjačky alebo dochovania ošípanej, tak priloží vyplnené tlačivo „Predaj ošípanej na domácu spotrebu“ od každého jedného kupujúceho chovateľa.

 

 

POZOR!

Povinnosťou chovateľa je nahlásiť domácu zabíjačku aspoň jeden pracovný deň vopred na príslušnú regionálnu veterinárnu a potravinovú správu (https://www.svps.sk/zakladne_info/kontakty.asp), pri hlásení je nutné uvádzať registračné číslo chovu pridelené CEHZ („D“). Pokuta za neohlásenie domácej zabíjačky je pre fyzickú osobu vo výške od 400 eur do 1000 eur podľa § 48 ods. 5 písm. m) zákona.