Kapušianske Kľačany - Kaposkelecsény

   
Mapa stránok Dnes je nedeľa , 21. júl 2019, meniny má Daniel , zajtra Magdaléna
text  text  text  text  text  text  text  text  text  text 
Kalendár
6júl 20198
poutstštpisone
24252627282930
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930311234
Počasie
Správy Új szó
Kalmár góljaival fordított a DAC Aranyosmaróton
Kalmár góljaival fordított a DAC Aranyosmaróton Hegedűs Norbert 2019. 07. 21., v - 20:54
dac
Friss ikon
Off
Törzs

Peter Hyballa vezetőedző csapatában három változás volt a krakkói kezdőhöz képest – a Lech Poznanba távozott Šatka helyén az ukrán U20-as világbajnok Beszkorovajnij játszott, s kimaradt Čmelík és Divkovic, helyettük Vida Kristopher és Blackman lépett pályára.

Az aranyosmaróti stadionban az egyik kapu mögötti tribünt teljesen megtöltötték a DAC-drukkerek.

A DAC favorithoz méltón kezdettől fogva irányított, a 3. percben Ramirez futott el a jobb oldalon, és adott középre Vida Kristophernek, ő azonban lemaradt a labdáról. Tíz perccel később Davis csapta be egy csellel a védőjét, de lövése mellément. A 20. percben nagyon szép „magyar akciót” vezetett a DAC, Vida Máté Kalmárnak adta a labdát, aki nagyon szép ütempasszal találta meg Vida Kristophert, de ő centikkel a kapu mellé lőtt.

A másik oldalon viszont Ďubek felívelt szabadrúgása után Asanovic továbbfejelte a labdát Dugának, aki közelről fejjel nem hibázott – 1:0.

A DAC birtokolta többet a labdát, Koštrna már a tizenhatoson belül lövés helyett visszapasszolt, Kalmár passza Ramirez felé túl hosszú volt, de a másik oldalon is akadt helyzet egy kontra után, Tkáč egy pontosabb lövéssel növelhette volna a hazaiak előnyét.

A 33. percben Beszkorovajnij hibázott nagyot, Kovaľ lőhetett tisztán, de Jedlička varázsolt, és ujjheggyel a felső lécre tolta a labdát.

Négy perccel később Vida Máté szánta el magát egy távoli lövésre, de a vinkli helyett a labda a kapufa felső sarkán csattant.

Két perccel a szünet előtt Davis meg akart menteni egy labdát az oldalvonalnál, bent tartotta, de el is vesztette, ebből indult a ViOn. Tkáč a két középső védő közé kapott jó labdát, de Jedlička kivédte a ziccert.

A második félidőt kettős cserével kezdte a DAC, lent maradt Vida Kristopher és Blackman, beállt Čmelík és Divkovic. A hazaiak megint majdnem gólt rúgtak, és a DAC védelme megint nem állt a helyzet magaslatán, de aztán egy döcögősen indult labdakihozatal után Čmelík jól lőtt, Pindrochnak kellett kiütnie a labdát.

Góllövők: Duga (21.), ill. Kalmár (69., 89.).

Sárga lap: Grozdanovszki, Válovčan, Pintér, ill. Blackman, Ramirez.

Játékvezető: I. Kružliak, 3217 néző.

VION: Pindroch–Čögley, Asanovic, Pintér, Brašeň–Duga–Válovčan, Grozdanovszki, Ďubek (73. Junior), Kovaľ (79. Orávik)–Tkáč (58. Richtárech).

DAC: Jedlička–Koštrna, D. Kružliak, Beszkorovajnij (64. Veselovský), Davis–Ronan, Vida M., Kalmár–Blackman (46. Čmelík), Ramirez, Vida K. (46. Divkovic).

Cím
ViOn Zlaté Moravce–DAC 1:2 (1:0)

A sárga-kékek hátul nem találták a ritmust, túl sok volt a hiba a védelemben. Asanovic több ember közül lőtt, Jedlička is csak nézte, hogy a labda a kapuja mellé suhan. A 61. percben Vida Máté labdavesztése után Duga lőtt, Jedlička vetődve védett. Egy perccel később pedig egészen elképesztő bravúrt mutatott be Kovaľ közeli fejesénél. Ha nincs Jedlička, a hazaiak már három-négy góllal vezethettek volna.

Hyballa ekkor merészet húzott, lehozta az egyre zavarodottabb Beszkorovajnijt, és beállította a 17. születésnapját két nappal korábban ünneplő Veselovskýt. A középhátvéd posztjára Vida Máté húzódott le.

De a ViOn így is veszélyes volt, a 67. percben Ďubek közvetlen közelről lőtt, de Jedlička valami földöntúli mozdulattal ezt a labdát is megfogta.

A DAC pedig egyenlített: Koštrna adta be a labdát a jobb oldalról, Kalmár fejelt, és a kapusnak esélye sem volt – 1:1.

Rohamozott a DAC, Veselovský adott remek labdát Čmelíknek, szöglet lett belőle, aztán Čmelík fejelt, de Pindroch védett látványos vetődéssel. A 86. percben Čmelík lövése a kapuba tartott volna, ha nem áll éppen ott Ramirez… A hazaiak már teljesen beszorultak a kapujuk elé, és amikor sem a beívelt szögletek, sem a fejesek, sem a közeli próbálkozások nem vezettek sikerre, jött Kalmár egy átlövéssel, ami már beakadt – 1:2!

Zengett az aranyosmaróti kapu mögött a „Micsoda álom, micsoda mámor”, majd Kalmárt éltették: „Kalmár Zsolti a legnagyobb király!”

Bevezető

Kalmár Zsolt két góljával fordított a DAC Aranyosmaróton, így a sárga-kékek 2:1-es győzelemmel kezdték a labdarúgó Fortuna Liga 2019/20-as idényét. A hazaiaknak a vezető góljuk után több tiszta ziccerük volt, de végül Kalmár szerezte a megváltó gólokat, a győztes találat a 89. percben esett.

Címkék
Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt
Komment kikapcsolva
Bekapcsolva
Bevezető mint galéria
Ki
Szerző
Bőd Titanilla
Exit poll: Zelenszkij pártja toronymagasan nyerte az ukrán parlamenti választást
Exit poll: Zelenszkij pártja toronymagasan nyerte az ukrán parlamenti választást Hegedűs Norbert 2019. 07. 21., v - 19:57
Volodimir Zelenszkij
Friss ikon
Off
Törzs

Az úgynevezett "nemzeti exit-poll" felmérés szerint  a Nép Szolgája pártra a választáson résztvevők 43,9 százaléka szavazott. A második helyen a Moszkva-barát politikusokból álló, Viktor Medvedcsuk által irányított Ellenzéki Platform - Életért párt végzett 11,5 százalékkal. 

Harmadik lett Petro Porosenko volt elnök Európai Szolidaritás nevű pártja 8,9, negyedik a Julija Timosenko volt kormányfő vezette Haza (Batykivscsina) 7,6, ötödik pedig Szvjatoszlav Vakarcsuk rockénekes Hang (Holosz) nevű pártja 6,3 százalékkal.  

Ugyanilyen eredményekre jutott csekély eltéréssel a Szocisz közvélemény-kutató és az Ukrán Választók Bizottsága (KIU) nevű szervezet is. Több párt nem érte el a bejutáshoz szükséges öt százalékot.

Bevezető

A Volodimir Zelenszkij ukrán elnök mögött álló Nép Szolgája (Szluha Narodu) párt toronymagasan nyerte a vasárnap megtartott előrehozott parlamenti választást Ukrajnában az esti urnazárás után közzétett exit poll-felmérések szerint.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt
Komment kikapcsolva
Bekapcsolva
Bevezető mint galéria
Ki
Szerző
MTI
Közveszéles: Megkéselt egy férfit, majd balesetet okozott menekülés közben
Közveszéles: Megkéselt egy férfit, majd balesetet okozott menekülés közben Hegedűs Norbert 2019. 07. 21., v - 18:04
b
Friss ikon
Off
Törzs

A gyanúsított egy 18 éves fiú mellkasába döfött kést több alkalommal, majd elmenekült a helyszínről. A sérültet azonnal kórházba szállították, aminek köszönehtően életben maradt, de így is 4-6 hétig tartó gyógyulás vár rá.

Egy fél órával később a rendőrök egy balesetről kaptak belejentést Kassa környékéről. Egy 31 éves férfi feltehetően túl gyorsan hajtott, áthajtott a szembe jövő sávba, ahol frontálsian ütközött az ott közlekedő autóval, amiben egy 45 éves férfi ült. Mindketten súlyos sérüléseket szenvedtek.

Mint kiderült, a balesetet okozó férfi ittas volt, és a rendőrök arra is hamar rájöttek, hogy illik rá a késelő személyleírása, ezért ebben az ügyben is gyanúsítottként kezelik.

Ha bebizonyosodik a férfi bűnössége 15-20 évet kaphat.

Bevezető

Szombat este egy késeléshez riasztották a kassai rendőröket a város déli lakótelepére.

Címkék
Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt
Komment kikapcsolva
Bekapcsolva
Bevezető mint galéria
Ki
Szerző
ÚJ SZÓ ONLINE
Správy SME

Aktuality

OBEC KAPUŠIANSKE KĽAČANY

Obecný úrad Kapušianske Kľačany, Hlavná 27, 079 01 Kapušianske Kľačany

 

Obec Kapušianske Kľačany, Hlavná 27, 079 01 Kapušianske Kľačany

 

vyhlasuje výberové konanie na

 

 

4 (štyri) pracovné miesta člena miestnej občianskej poriadkovej služby  -  MOPS

 

 

Výberové konanie sa uskutoční dňa 23.07.2019 (utorok)  o 16,30 hod.

v priestoroch  obecného úradu v Kapušianskych Kľačanoch

 

 

Záujemcovia o pracovné miesto môžu písomnú žiadosť o prijatie do zamestnania doručiť:

osobne do podateľne obecného úradu v Kapušianskych Kľačanoch  alebo poštou v zalepenej obálke  na adresu: Obecný úrad Kapušianske Kľačany, Hlavná 27, 079 01 Kapušianske Kľačany

 s označením obálky “Kapušianske Kľačany – MOPS – NEOTVÁRAŤ “.

 

Uzávierka na predkladanie žiadostí o zaradenie do výberového konania je do 17.07.2019 (streda).  (rozhodujúcou pre zaradenie do výberového konania bude dátum pečiatky doručovacej pošty na obálke) .

 

Záujemcovia, ktorých žiadosti do výberového konania budú doručené po termíne uzávierky, nebudú zaradení do výberového konania .

 

Zoznam požadovaných dokladov, ktoré je potrebné priložiť k žiadosti o prijatie do zamestnania:

1.       žiadosť o zaradenie do výberového konania,

2.       životopis záujemcu, originál podpísaný žiadateľom,

3.       výpis z registra trestov nie starší ako 3 mesiace potvrdzujúci bezúhonnosť v oblasti trestných činov podľa 1. hlavy Trestné činy proti životu a zdraviu Trestného zákona č. 300/2005 Z. z.      a akéhokoľvek zločinu v zmysle Trestného zákona č. 300/2005 Z. z., originál,

4.       doklad o najvyššom dosiahnutom vzdelaní – vysvedčenie preukazujúce ukončenie minimálne povinnej školskej dochádzky, kópia,

5.       iné doklady potvrdzujúce spôsobilosť (certifikáty zo školení a podobne),

6.       uchádzač môže predložiť aj odporúčania alebo pracovné hodnotenia od predchádzajúceho zamestnávateľa alebo organizácií s ktorými v minulosti spolupracoval.

7.       písomný súhlas uchádzača k použitiu osobných údajov, pre účely výberového konania podľa zákona 122/2013 Z.z. o ochrane osobných údajov.

 

Kvalifikačné predpoklady na pozíciu člena rómskej občianskej hliadky sú:

Ø  ukončené minimálne základné vzdelanie (povinná školská dochádzka) v zmysle zák. č. 245/2008 Z.z. o výchove a vzdelávaní

Ø  vek minimálne 18 rokov

Ø  bezúhonnosť – budúci zamestnanec nesmie byť právoplatne odsúdený za trestný čin

Ø  dobrý zdravotný stav

 

Výberové kritériá na pozíciu člena MOPS sú:

Ø  znalosť jazyka cieľovej skupiny – výhoda

Ø  znalosť obyvateľov cieľovej skupiny (obyvateľov komunity) – výhoda

Ø  akceptácia zo strany komunity

Ø  trvalý pobyt v mieste pracovného pôsobenia – výhoda,

 

Doplňujúce výberové kritéria:

Ø  motivácia pre prácu s členmi skupín postihnutých alebo ohrozených sociálnym vylúčením, aktívne zapájanie sa do komunitného života, dobrovoľnícke činnosti,

Ø  schopnosť pracovať v tíme, schopnosť riešiť problémy komunity v medziach zverených kompetencií,

Ø  komunikačné zručnosti, flexibilita, zodpovednosť, spoľahlivosť,

Ø  osobný záujem priebežne sa vzdelávať v odbornej problematike.

Ø  komunikačné zručnosti, flexibilita, zodpovednosť, spoľahlivosť

 

Na výberové konanie budú pozvaní iba záujemcovia, ktorí k žiadosti priložia všetky požadované prílohy a ktorí spĺňajú kvalifikačné predpoklady na danú pozíciu.

 

Miestom výkonu práce je územie : Obec Kapušianske Kľačany

Dátum predpokladaného nástupu do zamestnania:   1. august 2019.

 

Náplň práce občianskej poriadkovej služby:

 

Ochrana verejného poriadku:

 

 • monitoruje a predchádza vzniku konfliktu v rámci MRK, MRK a väčšinového obyvateľstva;
 • je nápomocný hliadke Policajného zboru SR;
 • dohliada na poriadok a bezpečnosť v obci;
 • neodkladne hlási príslušníkom PZ SR prípady hroziaceho väčšieho konfliktu a protiprávneho konania zo strany obyvateľov obce, súvisiaceho s udržaním verejného poriadku;
 • monitoruje a hlási príslušníkom PZ SR pohyb cudzích osôb a motorových vozidiel v obci v neskorých večerných a nočných hodinách a počas víkendov a sviatkov;
 • poskytuje základné právne informácie občanom v oblasti ochrany verejného poriadku a ochrany životného prostredia v rámci svojej kompetencie;
 • je účastný a nápomocný, po predchádzajúcom súhlase starostu obce, pri zabezpečovaní a organizácii kultúrnych a športových podujatí, podujatí organizovaných obcou, alebo členmi MRK

 

Ochrana súkromného a verejného majetku:

·       výkonom svojej činnosti predchádza poškodzovaniu majetku obyvateľov MRK ako aj ostatných obyvateľov obce;

·       monitoruje ochranu rodinných domov a obydlí dlhodobo opustených (úmrtím majiteľa, majiteľov, ktorí sa dlhodobo zdržiavajú v zahraničí,…);

·       dohliada na ochranu verejného a súkromného majetku pred poškodzovaním ( vandalizmus, t. z. úmyselné poškodzovanie verejno-prospešných zariadení…);

·       monitoruje a hlási prípady podozrení z nelegálneho odberu elektrickej energie Policajnému zboru SR;

·       poskytuje základné informácie v oblasti prevencie viktimácie (ako sa nestať obeťou trestného činu);

·       upozorňuje na protispoločenskú činnosť a protiprávne konanie páchateľa a následne oznamuje danú skutočnosť (skutok, následky a pod.) príslušnej inštitúcii, ktorá má riešenie danej skutočnosti v kompetencii;

·       je oprávnený pri spáchaní trestného činu, alebo bezprostredne po ňom obmedziť osobnú slobodu osoby, ktorá sa skutku dopustila. Takú osobu musí bezodkladne odovzdať útvaru PZ SR, útvaru Vojenskej polície alebo útvaru Colnej správy (zákon č. 301/2005 Z. z. trestný poriadok);

 

Ochrana detí a mládeže pred negatívnymi javmi:

 

 • kontroluje pohyb a miesta stretávania sa maloletých detí a mládeže vo večerných hodinách bez prítomnosti rodičov (napr. cintorín, park,…);
 • v spolupráci s PZ SR asistuje pri výkone kontroly maloletých osôb do 15 rokov a mladistvých osôb do 18 rokov, ktoré sa zdržiavajú bez dozoru zákonných zástupcov po 21.00 hod. na verejne prístupných miestach, v ktorých sa podávajú alkoholické nápoje, alebo požívajú alkoholické nápoje a iné návykové látky (zákon č. 219/1996 Z.z. o ochrane pred zneužívaním alkoholických nápojov a o zriaďovaní a prevádzke protialkoholických záchytných izieb);
 • kontroluje školopovinné detí, zdržujúce sa v danej lokalite a obci počas vyučovania, zisťuje príčiny ich neúčasti na vyučovaní, v prípade choroby dieťaťa upozorňuje ich rodičov na dodržiavanie liečebného režimu a nahlasuje takéto prípady obecnému úradu;
 • poskytuje základné informácie v oblasti ochrany zdravia a hygieny;
 • v oblasti prevencie spolupracuje pri organizovaní a príprave workshopov a komunitných stretnutí s deťmi a mládežou z MRK a osobne sa zúčastňuje uvedených diskusných stretnutí;

 

Ochrana životného prostredia:

 

 • upozorňuje občanov na správne nakladanie s komunálnym odpadom a v prípade porušenia prijíma opatrenia na zabránenie protiprávneho konania (zákaz sypania odpadu mimo odpadových nádob, do potoka, zakladania nelegálnych skládok);
 • upozorňuje na zákaz vypaľovania trávy, lesných a lúčnych porastov a kontroluje dodržiavanie zákazu zakladania ohňov na miestach, ktoré na to nie sú určené a kde hrozí následný požiar, v prípade porušenia prijíma opatrenia na zabránenie protiprávneho konania;
 • ohlasuje požiar Hasičskému a záchrannému zboru SR;
 • monitoruje a nahlasuje prípady nelegálnych skládok komunálneho a stavebného odpadu (zákon č. 223/2001 Z. z. o odpadoch );
 • upozorňuje a nahlasuje prípady stavieb bez stavebného povolenia;
 • poskytuje základné informácie v oblasti prevencie a ochrany životného prostredia;

 

 

Ochrana plynulosti a bezpečnosti cestnej premávky:

 

 • monitoruje a zabezpečuje bezpečnosť detí, hlavne počas ich odchodu do školy a zo školy, zabezpečuje bezpečný prechod školopovinných detí cez cestu a upozorňuje deti na dodržiavanie pravidiel cestnej premávky, predovšetkým v súvislosti s pohybom po komunikácii a prechodom cez cestu;
 • predchádza a zisťuje vinníkov poškodzovania vozidiel, objektov a zranenia osôb, ku ktorým dochádza vplyvom hádzania kameňov;
 • monitoruje a okamžite nahlasuje Policajnému zboru SR prípady jázd vodičov motorových a nemotorových (cyklisti) účastníkov cestnej premávky pod vplyvom alkoholu, alebo osobami bez vodičského oprávnenia a osobami, ktorým bolo vodičské oprávnenie odobraté políciou, resp. im nebolo vôbec vydané (prioritou je bezkonfliktne odhovoriť, resp. zabrániť, avšak v prípade neuposlúchnutia nahlásiť);

 

Informácie o projekte Zriadenie miestnej občianskej poriadkovej služby v Kapušianskych Kľačanoch (MOPS) sú zverejňované na  www.obeck.klacany.sk

 

 

 

 

 

V Kapušianskych Kľačanoch,  27.06.2019

 

 

 

 

 

 

                                                                                                            Tibor Varga

                                                                                                                 

                                                              starosta obce

  

Usmernenie pri postupe registrácie chovu s jednou ošípanou na domácu spotrebu

Štátna veterinárna a potravinová správa Slovenskej republiky (ďalej ako „ŠVPS SR“) podľa § 6 ods. 2 písm. p) zákona č. 39/2007 Z. z. o veterinárnej starostlivosti v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon“), usmerňuje postup registrácie chovov s maximálne jedným kusom ošípanej určenej na domácu spotrebu.

Tento systém registrácie sa týka výlučne registrácie nových chovov (doposiaľ neregistrovaných v Centrálnej evidencii hospodárskych zvierat (ďalej len „CEHZ“) s maximálne jedným kusom ošípanej, ktorá je určená na domácu spotrebu (domáca zabíjačka), prípadne dochovanie do jatočnej hmotnosti  s následnou domácou zabíjačkou u fyzických osôb – nepodnikateľov.

1. Registrácia chovov, ktoré už toho času chovajú jednu ošípanú na domácu spotrebu a nie sú registrované v CEHZ

- chovateľ si na príslušnej regionálnej veterinárnej a potravinovej správe (ďalej len „RVPS“), obci alebo na regionálnych pracoviskách Plemenárskych služieb SR, š.p. vyžiada alebo vytlačí z webovej stránky ŠVPS SR, Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR alebo Plemenárskych služieb SR, š.p.  tlačivo „Registrácia chovu s jednou ošípanou na domácu spotrebu“ (príloha č.1).

- vyplní všetky náležitosti podľa návodu na vyplnenie

- vyplnené tlačivo zašle do Centrálnej evidencie hospodárskych zvierat - ÚPZ Žilina, Rosinská cesta 12, 010 08 Žilina (ďalej len „CEHZ“)

- bez vyplnenia povinných polí v registračnom tlačive, nebude žiadosť spracovaná a žiadateľ nebude zaregistrovaný v CEHZ.

- CEHZ pridelí a zašle chovateľovi registračné číslo chovu, ktoré bude v tvare 6 –miestneho alfanumerického jedinečného kódu začínajúceho písmenom  „D" a ďalej päť číslic (napr. D12345).

- pridelené registračné číslo chovu bude chovateľ používať pri každom nákupe ošípanej na domácu spotrebu a pri hlásení domácej zabíjačky na príslušnú RVPS.

- ŠVPS SR neodporúča na jednu adresu registrovať viac „D“ fariem, pri vzniku nákazy budú uložené opatrenia pre každý jeden registrovaný chov v pásme.

Chovy registrované v CEHZ začínajúce písmenom „D“ sú chovy so špeciálnym režimom, nie sú to klasické chovy na chov zvierat. Tieto chovy slúžia na domáce zabíjačky, prípadné dochovanie zvierat do jatočnej hmotnosti s následnou domácou zabíjačkou. Z tohto chovu nebude možné ošípanú odsunúť do iného chovu.

Každý chovateľ môže mať len jedno registračné číslo chovu „D“, ktoré je v CEHZ spárované s rodným číslom.

2. Registrácia chovu ošípanej, ktorý získava ošípanú na domácu spotrebu nákupom od registrovaného chovateľa

- chovateľ zvierat, ktorý nie je registrovaný v CEHZ a ktorý chce kúpiť jednu ošípanú na vykonanie domácej zabíjačky alebo si ju chce dochovať do jatočnej hmotnosti od registrovaného chovateľa musí vyplniť 2 tlačivá:

1.  tlačivo „Registrácia chovu s jednou ošípanou na domácu spotrebu“ (príloha č.1)

2. tlačivo „Predaj ošípanej na domácu spotrebu“ (príloha č. 2) - časť na uvedenie registračného čísla nevyplňuje.

- je potrebné uviesť všetky náležitosti, ktoré tlačivá požadujú.

- s tlačivom „Predaj ošípanej na domácu spotrebu“ pôjde chovateľ k registrovanému chovateľovi, od ktorého chce kúpiť ošípanú, poskytne mu vyplnené tlačivo, originál vyplneného tlačiva posiela predávajúci do CEHZ, jednu kópiu si ponechá kupujúci a jednu predávajúci.

- predávajúci si tento predaj ošípanej zaznačí do registra ošípaných v chove, registračné číslo chovu zapíše až po jeho pridelení v CEHZ.

- predávajúci - registrovaný chovateľ posiela informáciu o predaji jednej ošípanej do CEHZ prostredníctvom tlačiva „Hlásenia zmien v počte ošípaných“ do 10. dňa nasledujúceho mesiaca, táto udalosť je zohľadnená len v počte zvierat na začiatku mesiaca a na konci (nepoužíva sa žiadny kód udalosti).

- k „Hláseniu zmien v počte ošípaných“ priloží vyplnené tlačivo „Predaj ošípanej na domácu spotrebu“ od chovateľa, ktorému zviera poskytol na domácu spotrebu.

- ak počas mesiaca registrovaný chovateľ predá viacerým zatiaľ neregistrovaným chovateľom ošípanú za účelom domácej zabíjačky alebo dochovania ošípanej, tak priloží vyplnené tlačivo „Predaj ošípanej na domácu spotrebu“ od každého jedného kupujúceho chovateľa.

- tlačivo „Registrácia chovu s jednou ošípanou na domácu spotrebu“ zasiela kupujúci do CEHZ, prípadne po dohovore s kupujúcim (ochrana osobných údajov – rodné číslo) môže toto tlačivo zaslať aj predávajúci naraz spolu spárované s „Hlásením zmien v chove ošípaných“ a tlačivom „Predaj ošípanej na domácu spotrebu“.

- CEHZ na základe vyplneného tlačiva „Registrácia chovu s jednou ošípanou na domácu spotrebu“ pridelí a zašle chovateľovi 6 – miestne registračné číslo chovu začínajúce písmenom „D“.

- pridelené registračné číslo chovu bude chovateľ používať pri každom nákupe ošípanej na domácu spotrebu a pri hlásení domácej zabíjačky na príslušnú RVPS.

 

 

Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt pig3. Každý ďalší nákup ošípanej na domácu spotrebu

- pri každom ďalšom nákupe zvierat na domácu spotrebu, chovateľ, ktorý už má pridelené registračné číslo z CEHZ, vyplní tlačivo „Predaj ošípanej na domácu spotrebu“ (príloha č. 2).

- s tlačivom „Predaj ošípanej na domácu spotrebu“ pôjde chovateľ k registrovanému chovateľovi, od ktorého chce kúpiť ošípanú, poskytne mu vyplnené tlačivo, originál vyplneného tlačiva posiela predávajúci do CEHZ, jednu kópiu si ponechá kupujúci a jednu predávajúci. V tlačive musí byť zapísané aj registračné číslo chovu, kam sa zviera premiestňuje (napr. D12345).

- predávajúci si tento predaj ošípanej zaznačí do registra ošípaných v chove, zapíše aj registračné číslo chovu kam zviera premiestňuje (napr. D12345).

- predávajúci - registrovaný chovateľ posiela informáciu o predaji jednej ošípanej do CEHZ prostredníctvom tlačiva „Hlásenia zmien v počte ošípaných“ do 10. dňa nasledujúceho mesiaca, táto udalosť je zohľadnená len v počte zvierat na začiatku mesiaca a na konci (nepoužíva sa žiadny kód udalosti).

- k „Hláseniu zmien v počte ošípaných“ priloží vyplnené tlačivo „Predaj ošípanej na domácu spotrebu“ od chovateľa, ktorému zviera poskytol na domácu spotrebu.

- ak počas mesiaca registrovaný chovateľ predá viacerým chovateľom ošípanú za účelom domácej zabíjačky alebo dochovania ošípanej, tak priloží vyplnené tlačivo „Predaj ošípanej na domácu spotrebu“ od každého jedného kupujúceho chovateľa.

 

 

POZOR!

Povinnosťou chovateľa je nahlásiť domácu zabíjačku aspoň jeden pracovný deň vopred na príslušnú regionálnu veterinárnu a potravinovú správu (https://www.svps.sk/zakladne_info/kontakty.asp), pri hlásení je nutné uvádzať registračné číslo chovu pridelené CEHZ („D“). Pokuta za neohlásenie domácej zabíjačky je pre fyzickú osobu vo výške od 400 eur do 1000 eur podľa § 48 ods. 5 písm. m) zákona.