Kapušianske Kľačany - Kaposkelecsény

   
Mapa stránok Dnes je utorok , 18. jún 2019, meniny má Vratislav , zajtra Alfréd
text  text  text  text  text  text  text  text  text  text 
Kalendár
5jún 20197
poutstštpisone
272829303112
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
1234567
Počasie
Správy Új szó
Kulturális veszteségeink 45.
Kulturális veszteségeink 45. Lovas Emőke 2019. 06. 18., k - 18:44
Jókai Napok
Friss ikon
Off
Törzs

Az elmúlt hét legfontosabb hazai magyar kulturális eseménye a komáromi Jókai Napok, az amatőr színjátszók fesztiválja volt. Lehet arról vitatkozni, hogy sok vagy kevés tíz versenyelőadás, lehet nosztalgiázni, nagyobb számokkal dobálózni, de lehet örülni is annak, hogy az 56. évfolyam is lezajlott, hogy még mindig él ez a rendezvény. 

Az azonban mindenképp a kulturális veszteségek kategóriájába tartozik, hogy a „felnőtt” amatőr színjátszók elveszítették játékkedvüket az utóbbi években. Ez a versengés két kategóriában zajlik (diákcsoportok, felnőttek), az igazságos döntések érdekében, hogy ne kelljen a zsűrinek tizenhat és ötvenhat éves színjátszók teljesítményét összehasonlítania. Az arányok azonban évek óta kiegyenlíthetetlenek. Idén mindössze három felnőtt csoport mérette meg magát a Jókai Napokon. Két nagy múltú csapat, a nánaiak és a lévaiak, illetve az újoncnak számító, idén másodszor Komáromba utazó kassaiak. (A háromból két produkció ráadásul elég régi, tavaly mutatták be őket Szepsiben, az Egressy Béni Országos Színjátszó Fesztiválon. Ami persze nem baj, hiszen legalább sokáig érlelhették, tökéletesíthették őket, mégis tény, hogy nem a Jókai Napokra készültek.) 

Realista vagyok, jól tudom, hogy bármilyen fogékony is az ember az ilyen jellegű időtöltés/munka/szórakozás iránt, az amatőr színházasdinak általában vége szakad az érettségit követően. A nagy többséget egészen másfelé sodorja az élet, jönnek a különféle problémák, feladatok, kezdve a puszta létfenntartással, folytatva a családi dolgokkal, és megfejelve a karrierépítés rögös útjával. Szép emlék marad csupán az iskolai színjátszó csoport. Naná, hogy ez sem kevés, hiszen ott szinte észrevétlenül tanul meg az ember csapatban dolgozni egy közös célért, értetően és lámpaláz nélkül beszélni sok ember előtt, illetve különbséget tenni jó és rossz előadás között – ami bizony komoly tudomány. Mert aki állt már színpadon, aki részt vett egy előadás létrehozásában, az más szemmel néz egy profi produkciót is. Azt nem lehet megvezetni hatásos világítással, elkápráztatni pazar kosztümökkel, megríkatni ordas közhelyekkel. 

Én azért szoktam vörösre tapsolni a tenyerem egy-egy felnőtt amatőr színjátszó csoport előadásán, mert nemcsak a darab karaktereit látom a színpadon, hanem a villanyszerelőt, a sofőrt, a napközis tanárnőt, a zöldségest, a gondnokot és a jogászdoktort is, amint egy közös jelenetben megnevettetik, vagy éppen gondolkodásra késztetik a város/falu lakosságát. 

Hatalmas sikereket lehet elérni ezzel „helyben”, de a szomszéd városban/faluban is. Egy országos versenyen azonban szigorúbb a közeg, ahhoz a fellépéshez már bátorság kell. 

Nos, vagy ez a bátorság kopott ki az emberekből, vagy egyszerűen kevesebb csoport tud működni „ebben a mai, rohanó világban” – elnézést az ordas közhelyért. Egyébként ugyanez a helyzet a Tompa Mihály Országos Versenyen is, lasszóval fogják a szervezők a felnőtt vers- és prózamondókat, hogy ne kelljen megszüntetni a kategóriát. Már az egyetemisták közül is kevesen érnek rá ilyesmire, pedig egy-két éve még díjakat nyertek hasonló versenyeken. 

De ez már a következő kulturális veszteség, ne vonjuk össze a kettőt, hanem számozzuk meg őket szépen, külön-külön. 

Bevezető

Az eltűnő felnőtt amatőr színjátszás nyomában.
 

Címkék
Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt
Komment kikapcsolva
Bekapcsolva
Bevezető mint galéria
Ki
Szerző
Juhász Katalin
Sikeres, népszínházi arculatú évadot zárt a Jókai Színház
Sikeres, népszínházi arculatú évadot zárt a Jókai Színház Tallósi Béla 2019. 06. 18., k - 18:26
Jókai Színház
Friss ikon
Off
Törzs

Hozzátette: a színház egy komplex egység, ahol a színészek vannak ugyan rivaldafényben, ők a test motorjai, de ahhoz, hogy jól működjön, a sminkestől a technikuson és a színpadépítőn át a bérelszámolóig, mindenkinek az összehangolt munkájára szükség van. 

Az egyes bemutatókról készült rövid bejátszásokkal felidézték a 2018/19-es évadot, amely során a társulat öt darabot állított színpadra, négyet felnőttek és egyet gyerekek részére. Megújult a színház logója és honlapja, amely korszerűbb, lendületesebb lett, és folyamatosan fejlesztik. Több jótékonysági rendezvényük is volt, gyűjtöttek játékokat árvaházban élő, valamint szociálisan hátrányos családban nevelkedő gyerekek részére, és idén is bekapcsolódtak a Színházi Vércsepp akcióba. Jól alakultak a nézőszámok is, a 2017/18-as évadhoz képest több mint 2200-zal többen váltottak jegyet az előadásokra, összesen 47 540-en. A saját előadások száma 146, a vendégelőadásoké 37 volt. 

A 2012 decembere óta sikeresen működő, művészfilmeket bemutató Vasmacska Filmklub már 129 vetítést tudhat maga mögött, vezetője, Szabó Gábor viszont hét év után leköszönt posztjáról. A színház azonban mindenképpen meg szeretné tartani a filmklubot, keresik azt a – Szabó Gábor megfogalmazása szerint – „őrült embert”, aki annak mozgatórugója lesz a jövőben.

A megvalósult és a kivitelezés előtt álló beruházásokról Dobai Tibor gazdasági igazgató számolt be. A fenntartó Nyitra Megyei Önkormányzat költségvetéséből, 730 ezer euró beruházással lecserélik a nyílászárókat, és kívülről letisztítják az épületet. Jelenleg zajlik a közbeszerzés a kivitelező kiválasztására. A színház mellett új parkolókat alakítottak ki a dolgozók részére, a 27 ezer eurós beruházást részben saját forrásból, részben Észak- és Dél-Komárom önkormányzatának támogatásából valósították meg. Folytatódott az öltözők felújítása, új mikroportokat vásároltak, a Bethlen Gábor Alap támogatásának köszönhetően pedig egy nagyméretű LED-kijelző kerül az épület homlokzatára. Tóth Tibor megjegyezte: a jelenlegi megyei önkormányzattal jó az együttműködése a színháznak, a tárgyalások hangneme is megváltozott, mióta Csenger Tibor személyében MKP-s alelnöke van a megyének, ami a beruházásokon és a bérfejlesztésen is megmutatkozik.

Az évadzárón hagyományosan kiosztották a legtöbb előadásban szereplő színészeknek járó Színészrobot díjat: a színésznők közül Holocsy Katalin (68 előadás), a színészek közül Majorfalvi Bálint (108 előadás) végzett az első helyen, a legjobb műszaki dolgozó, azaz a Legjobb Robotoló pedig Görözdi Szilárd hangtechnikus lett. A társulati tagok szavazatai alapján az idei Ferenczy Anna-díjat Bandor Éva kapta. Távollétében – a Jászai Mari-díjas színésznő zsűritag a héten zajló kassai Art Film Fest nemzetközi filmfesztiválon – férje, Szabó Gábor vette át a díjat Ferenczy Annától.

Kardos Tünde dramaturg röviden ismertette a jövő évad tervét. Mint mondta, marad a szó legnemesebb értelmében vett népszínházi arculat, amellyel megpróbálják kiszolgálni a legszélesebb nézői igényeket, a komoly elgondolkodtató előadásoktól a könnyebb zenés darabokig. Igényes műfaji sokszínűségre törekednek, a jövő évadban a közönség láthat drámát, komédiát, vígjátékot és színművet is. 

Bevezető
Komárom |

 „A nézői visszajelzések alapján elmondható, hogy sikeres évadot zárt a Jókai Színház. A repertoárnak népszínházi arculata volt, ami nagy szakmai hozzáértéssel párosult a színészek részéről” – jellemezte az évadzáró társulati ülésen a 66. évadot Tóth Tibor igazgató. 

Település / hely
Komárom
Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt
Komment kikapcsolva
Bekapcsolva
Bevezető mint galéria
Ki
Szerző
V. Krasznica Melitta
Jelentősen gyengül az OĽaNO
Jelentősen gyengül az OĽaNO Nagy Roland 2019. 06. 18., k - 18:11
Remisová
Friss ikon
Off
Törzs

Veronika Remišová, Elena Červeňáková, Soňa Gaborčáková, Anna Verešová és Jozef Lukáč nem indul a jövő évi parlamenti választáson az OĽaNO színeiben.
Remišová jövője már hetek óta kérdéses volt, hivatalosan azonban csak tegnap jelentette be távozását. Döntését azzal indokolta, hogy nem sikerült személyes terveit megvalósítani a párton belül.

„Gyakran jártam a régiókba, és meghallgattam az emberek problémáit. Valódi mérföldkőnek éreztem a megyei választás, ekkor indult meg a társadalmi változás első hulláma. Az ellenzéki kollégákkal együtt sikerült leváltani a megyei vezetőségek jelentős részét. Akkor azt hittem, hogy az OĽaNO már nem egy zárt közösség, melyben néhány személy dönt, hanem egy teljesen nyitott párt. Az alapokat a régiókra szerettem volna helyezni, de ez nyolc év elteltével sem sikerült. Politizálni az emberekkel való együttműködés nélkül nem is lehet, az csak üres marketing”

– olvasható a képviselőnő közösségi oldalán.

Elhanyagolt régiók

Remišová álláspontjával a többi képviselő is egyetértett. „Az OĽaNO nem használta ki megfelelően a megyei és önkormányzati választáson aratott sikereket, és ez igencsak zavar, hiszen a regionális együttműködés rendkívül fontos” – mondta Anna Verešová.
A távozó képviselők egyelőre nem árulták el, hogy hol folytatják politikai pályájukat. Remišovát korábban Andrej Kiska pártjával hozták összefüggésbe, nyilatkozata pedig még inkább alátámasztja a híreszteléseket, ugyanis a volt államfő a regionális politizálást a pártja egyik legfontosabb prioritásának nevezte. Az OĽaNO volt frakcióvezetője nem erősítette meg, de nem is cáfolta az állításokat. 

Igor Matovič, az OĽaNO elnöke szerint a képviselők távozása annyira nem lepte meg, hiszen az öt távozó tag közül néggyel már egy ideje nem is számoltak.

„A tudomásukra hoztuk, hogy a következő parlamenti választás előtt már nem lesz helyük a jelöltlistán, mivel az EP-választás megelőzően más pártoknak kampányoltak. Ennek ellenére hálás vagyok azért, amit a pártért tettek”

– jelentette ki a Igor Matovič. Hozzátette, hogy a pártban ettől még nem változik meg semmi.

Váratlan erősítés

Igor Matovič tegnap bejelentette, hogy a párt újonnan alakult Bátran (Odvážne) platformjába belép Zlatica Kušnírová, a tavaly tragikus módon meggyilkolt Martina Kušnírová édesanyja is. A pártelnök elmondta, hogy Kušnírovával együtt egy közös ebédet terveznek, melyre meghívást kapnak a Progresívne Slovensko–Spolu-koalíció, az MKP, a KDH, az SaS, valamint Andrej Kiska pártjának képviselői is. „Egy közös, tíz pontból álló programot szeretnénk kidolgozni, melyet bátran felkínálhatunk a választóknak” – mondta Matovič.

Gyengülő párt

Grigorij Mesežnikov politológus szerint az OĽaNO helyzete egyre gyengül, és ez főként Matovič pártokhoz való hozzáállásának köszönhető. „Folyamatosan hangoztatta, hogy ők nem is hagyományos értelemben vett párt, és minden tapasztaltabb kollégája ötletét elvetette, ami a párt felépítését illeti. Azt azonban be kell látni, hogy a standard berendezkedés nélkül nagyon nehéz egy politikai pártot működtetni. Így is tovább működött, mint az sokan várták. Persze azt nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy ezek után szétesik a párt, de mindenképpen nehéz helyzetbe kerültek, hiszen olyan embereket kell találniuk, akikkel elérhetik a 10 százalékos korábbi sikereket” – mondta lapunknak az elemző. 

Bevezető
Pozsony |

Öt képviselő hagyta el kedden az OĽaNO kötelékét, köztük Veronika Remišová, a párt frakcióvezetője is. A képviselőnőt többször hírbe hozták Andrej Kiska pártjával, azonban egyelőre nem nyilatkozott a jövőjével kapcsolatban. Igor Matovič pártelnök szerint semmi sem változik a pártban.

Település / hely
Pozsony
Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt
Komment kikapcsolva
Bekapcsolva
Bevezető mint galéria
Ki
Szerző
Nagy Roland
Správy SME

Aktuality

Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt kapuÅ¡ianske kľačany                           Obec Kapušianske Kľačany

079 01 Kapušianske Kľačany 27

      Kaposkelecsény község, 079 01 Kaposkelecsény 27

 


Č.j.: 6/2018-2022

V Kapušianskych Kľačanoch, dňa 14. 06. 2019

Kaposkelecsény, 2019. 06. 14                         

                                   

·       Poslanci  OZ – Önkormányzati képviselők

 

P O Z V Á N K A

Podľa § 13 ods. 4 písm. a) zákona SNR o obecnom zriadení

z v o l á v a m

6. zasadnutie obecného zastupiteľstva obce Kapušianske Kľačany, ktoré sa uskutoční dňa

19. júna 2019 (streda) o 19:00 hodine

v zasadacej  miestnosti Obecného úradu v Kapušianskych Kľačanoch s navrhovaným programom, ktorý tvorí  prílohu č. 1 tejto pozvánky.

 

M E G H Í V Ó

A Szlovák Nemzeti Tanács törvénye /13. § 4 a) / szerint,

tisztelettel meghívom Önöket,

a 6. községi önkormányzati ülésére, melyet

2019. június 19 – én (szerda) 19:00 kor

tartunk a községháza nagytermében a csatolt mellékletben szereplő program szerint. 

 

 

                                                                                                                        ……………………………………………………

                                                                                                           Varga Tibor

                                                                                           starosta obce - polgármester

                                                                   Kapušianske Kľačany - Kaposkelecsény

 

Príloha: Príloha č. 1 – Program 6. zasadnutia obecného zastupiteľstva obce Kapušianske Kľačany, zvolaného na deň 19. júna 2019 o 19:00 hod. do zasadacej miestnosti obecného úradu obce Kapušianske Kľačany.

Csatolt melléklet: Program a 6. községi önkormányzati ülésére melyet 2019. június 19 – én 19:00 – kor tartunk a községháza nagytermében.

 

 

Vyvesené/kifüggesztve:        14. 06. 2019

Zvesené:                              ……………………………………………      


   

Príloha č. 1 Pozvánky/1. számú melléklet  - Č.j.: 6/2018-2022 z 14. 06. 2019

 

 

 

Program 6. zasadnutia obecného zastupiteľstva obce Kapušianske Kľačany, zvolaného na deň  19. júna 2019 o 19:00 hod. do zasadacej miestnosti obecného úradu obce Kapušianske Kľačany

Program a 6. községi önkormányzati ülésére melyet 2019. június 19 – én 19:00 – kor tartunk a községháza nagytermében

 

1.     Otvorenie zasadnutia - Megnyitó

2.     Určenie zapisovateľa a overovateľov zápisnice – A jegyzőkönyvvezető és a jegyzőkönyv hitelesítőinek megválasztása           

3.     Schválenie programu zasadnutia zastupiteľstva – A program elfogadása

4.     Kontrola prijatých uznesení – A határozatok teljesítésének ellenőrzése

5.     Schválenie Rozpočtu na rok 2019 – A 2019-es év költségvetésének elfogadása

6.     Návrh plánu kontrolnej činnosti hlavného kontrolóra – A főellenőr ellenőrzési terveinek ismertetése

7.     Rozvoj v obci - Fejlesztések a faluban

8.     Diskusia - Beszélgetés

9.     Záver - Végszó
Zriaďovateľ: Obec-Kapušianske Kľačany, 079 01 Kapušianske  Kľačany 

 

                                                                  v y h l a s u j e 

podľa ustanovenia § 3 a § 4 zákona č. 596/2003 Z.z. o štátnej správe v školstve

a školskej samospráve v znení neskorších predpisov a ustanovenia § 5 zákona č. 552/2003 Z.z.

o výkone práce vo verejnom záujme v znení neskorších predpisov

VÝBEROVÉ KONANIE

 

na obsadenie funkcie

riaditeľa/-ky Základnej školy s VJM 1.-4. ročníka v Kapušianskych Kľačanoch

Požadované kvalifikačné predpoklady pre uchádzačov:

 

   - odborná a pedagogická spôsobilosť požadovaná pre základné školy v zmysle vyhlášky MŠ SR               

   č. 437/2009 Z. z., ktorou sa ustanovujú kvalifikačné predpoklady  a osobitné kvalifikačné                                                        

   požiadavky  pre jednotlivé kategórie pedagogických zamestnancov a odborných zamestnancov,

   - najmenej päť rokov pedagogickej praxe,

- absolvovanie prvej atestácie ( Zákon č. 317/2009 Z. z. o pedagogických zamestnancoch a   

  odborných  zamestnancoch a o zmene a doplnení niektorých zákonov )   

Iné kritériá a požiadavky:

   - znalosť príslušnej legislatívy,

   - komunikatívnosť,

   - riadiace a organizačné schopnosti,

   - osobné a morálne predpoklady,

   - zdravotná spôsobilosť na prácu,

   - spôsobilosť používať slovenský jazyk v úradnom styku,

   - práca s počítačom (práca s internetom, Excel, Word, PowerPoint a iné.).

   - bezúhonnosť

Zoznam dokladov, ktoré účastník predkladá do výberového konania:

   - písomná žiadosť o zaradenie do výberového konania pre príslušnú školu,

   - profesijný životopis,

   - overené kópie dokladov o nadobudnutom vzdelaní,

   - potvrdenie o odbornej a pedagogickej praxi,

   - doklad o absolvovaní prvej atestácie alebo jej náhrady,

   - písomne spracovaná koncepcia pre príslušnú základnú školu,

   - súhlas uchádzača so pracovaním osobných údajov pre potreby výberového konania podľa zákona          

     č. 122/2013 Z. z. o ochrane osobných údajov v znení neskorších predpisov.

Prihlášky zasielajte v termíne do 24.júna 2019 (rozhodujúci je dátum na pečiatke podateľne) na adresu:

Obec Kapušianske Kľačany

079 01 Kapušianske Kľačany 27

Obálku označte:

„Výberové konanie – riaditeľ ZŠ s VJM 1.-4. ročník v Kapušianskych Kľačanoch“         „ NEOTVÁRAŤ „ 

Vyhlasovateľ výberového konania si vyhradzuje právo nezaradiť do výberového konania

uchádzačov, ktorí nespĺňajú požadované podmienky. Prihlášky zaslané po termíne nebudú do výberového konania  zaradené.  Uchádzačom, ktorí splnia podmienky, bude

termín a miesto výberového konania oznámený písomne najmenej 7 dní pred jeho konaním.

 

V Kapušianskych Kľačanoch,    dňa 30.5.2019       

                   

                                                                                                               Tibor Varga

                                                                                                                starosta obce

 

 

  

 

Usmernenie pri postupe registrácie chovu s jednou ošípanou na domácu spotrebu

Štátna veterinárna a potravinová správa Slovenskej republiky (ďalej ako „ŠVPS SR“) podľa § 6 ods. 2 písm. p) zákona č. 39/2007 Z. z. o veterinárnej starostlivosti v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon“), usmerňuje postup registrácie chovov s maximálne jedným kusom ošípanej určenej na domácu spotrebu.

Tento systém registrácie sa týka výlučne registrácie nových chovov (doposiaľ neregistrovaných v Centrálnej evidencii hospodárskych zvierat (ďalej len „CEHZ“) s maximálne jedným kusom ošípanej, ktorá je určená na domácu spotrebu (domáca zabíjačka), prípadne dochovanie do jatočnej hmotnosti  s následnou domácou zabíjačkou u fyzických osôb – nepodnikateľov.

1. Registrácia chovov, ktoré už toho času chovajú jednu ošípanú na domácu spotrebu a nie sú registrované v CEHZ

- chovateľ si na príslušnej regionálnej veterinárnej a potravinovej správe (ďalej len „RVPS“), obci alebo na regionálnych pracoviskách Plemenárskych služieb SR, š.p. vyžiada alebo vytlačí z webovej stránky ŠVPS SR, Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR alebo Plemenárskych služieb SR, š.p.  tlačivo „Registrácia chovu s jednou ošípanou na domácu spotrebu“ (príloha č.1).

- vyplní všetky náležitosti podľa návodu na vyplnenie

- vyplnené tlačivo zašle do Centrálnej evidencie hospodárskych zvierat - ÚPZ Žilina, Rosinská cesta 12, 010 08 Žilina (ďalej len „CEHZ“)

- bez vyplnenia povinných polí v registračnom tlačive, nebude žiadosť spracovaná a žiadateľ nebude zaregistrovaný v CEHZ.

- CEHZ pridelí a zašle chovateľovi registračné číslo chovu, ktoré bude v tvare 6 –miestneho alfanumerického jedinečného kódu začínajúceho písmenom  „D" a ďalej päť číslic (napr. D12345).

- pridelené registračné číslo chovu bude chovateľ používať pri každom nákupe ošípanej na domácu spotrebu a pri hlásení domácej zabíjačky na príslušnú RVPS.

- ŠVPS SR neodporúča na jednu adresu registrovať viac „D“ fariem, pri vzniku nákazy budú uložené opatrenia pre každý jeden registrovaný chov v pásme.

Chovy registrované v CEHZ začínajúce písmenom „D“ sú chovy so špeciálnym režimom, nie sú to klasické chovy na chov zvierat. Tieto chovy slúžia na domáce zabíjačky, prípadné dochovanie zvierat do jatočnej hmotnosti s následnou domácou zabíjačkou. Z tohto chovu nebude možné ošípanú odsunúť do iného chovu.

Každý chovateľ môže mať len jedno registračné číslo chovu „D“, ktoré je v CEHZ spárované s rodným číslom.

2. Registrácia chovu ošípanej, ktorý získava ošípanú na domácu spotrebu nákupom od registrovaného chovateľa

- chovateľ zvierat, ktorý nie je registrovaný v CEHZ a ktorý chce kúpiť jednu ošípanú na vykonanie domácej zabíjačky alebo si ju chce dochovať do jatočnej hmotnosti od registrovaného chovateľa musí vyplniť 2 tlačivá:

1.  tlačivo „Registrácia chovu s jednou ošípanou na domácu spotrebu“ (príloha č.1)

2. tlačivo „Predaj ošípanej na domácu spotrebu“ (príloha č. 2) - časť na uvedenie registračného čísla nevyplňuje.

- je potrebné uviesť všetky náležitosti, ktoré tlačivá požadujú.

- s tlačivom „Predaj ošípanej na domácu spotrebu“ pôjde chovateľ k registrovanému chovateľovi, od ktorého chce kúpiť ošípanú, poskytne mu vyplnené tlačivo, originál vyplneného tlačiva posiela predávajúci do CEHZ, jednu kópiu si ponechá kupujúci a jednu predávajúci.

- predávajúci si tento predaj ošípanej zaznačí do registra ošípaných v chove, registračné číslo chovu zapíše až po jeho pridelení v CEHZ.

- predávajúci - registrovaný chovateľ posiela informáciu o predaji jednej ošípanej do CEHZ prostredníctvom tlačiva „Hlásenia zmien v počte ošípaných“ do 10. dňa nasledujúceho mesiaca, táto udalosť je zohľadnená len v počte zvierat na začiatku mesiaca a na konci (nepoužíva sa žiadny kód udalosti).

- k „Hláseniu zmien v počte ošípaných“ priloží vyplnené tlačivo „Predaj ošípanej na domácu spotrebu“ od chovateľa, ktorému zviera poskytol na domácu spotrebu.

- ak počas mesiaca registrovaný chovateľ predá viacerým zatiaľ neregistrovaným chovateľom ošípanú za účelom domácej zabíjačky alebo dochovania ošípanej, tak priloží vyplnené tlačivo „Predaj ošípanej na domácu spotrebu“ od každého jedného kupujúceho chovateľa.

- tlačivo „Registrácia chovu s jednou ošípanou na domácu spotrebu“ zasiela kupujúci do CEHZ, prípadne po dohovore s kupujúcim (ochrana osobných údajov – rodné číslo) môže toto tlačivo zaslať aj predávajúci naraz spolu spárované s „Hlásením zmien v chove ošípaných“ a tlačivom „Predaj ošípanej na domácu spotrebu“.

- CEHZ na základe vyplneného tlačiva „Registrácia chovu s jednou ošípanou na domácu spotrebu“ pridelí a zašle chovateľovi 6 – miestne registračné číslo chovu začínajúce písmenom „D“.

- pridelené registračné číslo chovu bude chovateľ používať pri každom nákupe ošípanej na domácu spotrebu a pri hlásení domácej zabíjačky na príslušnú RVPS.

 

 

Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt pig3. Každý ďalší nákup ošípanej na domácu spotrebu

- pri každom ďalšom nákupe zvierat na domácu spotrebu, chovateľ, ktorý už má pridelené registračné číslo z CEHZ, vyplní tlačivo „Predaj ošípanej na domácu spotrebu“ (príloha č. 2).

- s tlačivom „Predaj ošípanej na domácu spotrebu“ pôjde chovateľ k registrovanému chovateľovi, od ktorého chce kúpiť ošípanú, poskytne mu vyplnené tlačivo, originál vyplneného tlačiva posiela predávajúci do CEHZ, jednu kópiu si ponechá kupujúci a jednu predávajúci. V tlačive musí byť zapísané aj registračné číslo chovu, kam sa zviera premiestňuje (napr. D12345).

- predávajúci si tento predaj ošípanej zaznačí do registra ošípaných v chove, zapíše aj registračné číslo chovu kam zviera premiestňuje (napr. D12345).

- predávajúci - registrovaný chovateľ posiela informáciu o predaji jednej ošípanej do CEHZ prostredníctvom tlačiva „Hlásenia zmien v počte ošípaných“ do 10. dňa nasledujúceho mesiaca, táto udalosť je zohľadnená len v počte zvierat na začiatku mesiaca a na konci (nepoužíva sa žiadny kód udalosti).

- k „Hláseniu zmien v počte ošípaných“ priloží vyplnené tlačivo „Predaj ošípanej na domácu spotrebu“ od chovateľa, ktorému zviera poskytol na domácu spotrebu.

- ak počas mesiaca registrovaný chovateľ predá viacerým chovateľom ošípanú za účelom domácej zabíjačky alebo dochovania ošípanej, tak priloží vyplnené tlačivo „Predaj ošípanej na domácu spotrebu“ od každého jedného kupujúceho chovateľa.

 

 

POZOR!

Povinnosťou chovateľa je nahlásiť domácu zabíjačku aspoň jeden pracovný deň vopred na príslušnú regionálnu veterinárnu a potravinovú správu (https://www.svps.sk/zakladne_info/kontakty.asp), pri hlásení je nutné uvádzať registračné číslo chovu pridelené CEHZ („D“). Pokuta za neohlásenie domácej zabíjačky je pre fyzickú osobu vo výške od 400 eur do 1000 eur podľa § 48 ods. 5 písm. m) zákona.