Kapušianske Kľačany - Kaposkelecsény

   
Oldaltérkép Ma 2020. február 16., vasárnap , Julianna, Lilla napja van. Holnap Donát napja lesz.
text  text  text  text  text  text  text  text  text  text 
Naptár
jan.2020. februármárc.
HKSzeCsPSzoV
272829303112
3456789
10111213141516
17181920212223
2425262728291
2345678
Időjárás
Új szó hírek
Orbán: Az elmúlt 100 évben az elmúlt 10 év volt a legsikeresebb
Orbán: Az elmúlt 100 évben az elmúlt 10 év volt a legsikeresebb Mészáros Richárd 2020. 02. 16., v - 20:04
Orbá
Friss ikon
Off
Törzs

Száz éve mesterségesen létrehozott ellenséges államalakulatok vettek körbe minket, mint Csehszlovákia, Jugoszlávia és a Szovjetunió. Száz éve a magyaroknak végig kellett nézniük, hogy az ellenség (a megszálló román csapatok) Budapest utcáin ugratja lovát, a magyaroknak pedig várniuk kellett, amíg az ellenséges államalakulatok elgyengülnek és beadják a kulcsot – kezdte 22. évértékelő beszédét Budapesten a Várkert bazárban Orbán Viktor. A magyar miniszterelnök kiemelte: miközben Csehszlovákia, a Szovjetuniós és Jugoszlávia már nincs, Magyarország még megvan és él, és az ellenséges érzületek helyett az újra nemzeti alapra állított szomszédos államokkal megtaláljuk a közös hangot, és új szövetségi rendszert építhetünk ki – mondta. A százéves mellett egy tízéves évforduló is van – a szocialista kormányzás bukásának évfordulója – folytatta a miniszterelnök. Akkor is, vagyis 2010-ben szintén kétségbeejtő helyzetben volt az ország, de a kétharmados Fidesz-győzelem reményt adott. A liberális valójában diplomás kommunista – engedett el egy poént a miniszterelnök, majd azt mondta, háromszor élte át, ahogy Soros György fel akarta számolni Magyarországot – először akkor, amikor a 90-es évek elején fel akarta vásárolni a magyar államadósságot, majd amikor meg akarta szerezni az OTP-t – majd megköszönte Horn Gyulának, hogy ezt nem hagyta. A harmadik természetesen a 2015- ös migránsválság volt, amit „természetesen” Soros szervezett, a terve ellen pedig még ma is védekezni kell.

A kormányfő úgy fogalmazott, „az elmúlt száz évünkben az elmúlt tíz év volt a legsikeresebb időszakunk”, de már el is felejtettük, milyen ennek örülni. A vagyoni alapú társadalmi különbségek a legalacsonyabbak egész Európában, ez pedig Orbán szerint az adócsökkentéseknek köszönhető. Az aranykor azért még nem jött el, sőt, az előttünk álló évek kifejezetten veszélyesek és ez már 2020-ra is igaz – figyelmeztetett Orbán. Fenyeget a klímaválság, a demográfiai hanyatlás és az európai gazdaság fölött is baljós árnyak gyülekeznek, riadót kell fújni. A kormány klímavédelmi programot fogadott el, 2030-ig a magyar energia-előállítás 90 százalékban karbonsemleges lesz; elkezdik felszámolni az illegális szeméttelepeket; betiltják a műanyag palackokat, vagy visszaválthatóvá teszik azokat a fémdobozokkal együtt; a Dunát és a Tiszát megtisztítják a műanyag palackoktól; előírják az itt működő multiknak, hogy környezetbarát technológiát használjanak és 32 milliárd forinttal támogatják majd a kisvállalkozások hasonló törekvéseit; minden újszülött után tíz fát ültetnek; tíz év alatt meghatszorozzák a napelemek kapacitását; támogatják az olcsó elektromos autók használatát. A magyar ugyanakkor „továbbra is veszélyeztetett fajta, a népességcsökkenés nem állt meg” – ismerte el Orbán. Emiatt be kell vezetni a 3 gyerekes anyák adómentességét és be kell vezetni, hogy a szülés után a korábbi fizetésük teljes összegét megkapják. A következő tíz évben folyamatosan a családosok helyzetének javításán kell dolgozni.

Bevezető

Az elmúlt tíz év a mögöttünk hagyott évszázad legsikeresebb időszaka volt Magyarországon – mondta évértékelőjében Orbán Viktor.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt
Komment kikapcsolva
Bekapcsolva
Bevezető mint galéria
Ki
Szerző
Kósa András
Tudjuk, melyik bankhoz kerülhetnek az OTP ügyfelei
Tudjuk, melyik bankhoz kerülhetnek az OTP ügyfelei Mészáros Richárd 2020. 02. 16., v - 19:02
OTP Bank
Friss ikon
Off
Törzs

A Denník E információi szerint, ha a KBC megszerezné az OTP szlovákiai fiókhálózatát, beolvasztaná azt a ČSOB-ba. Az OTP több mint 200 ezer ügyfelének a szerződései azonban érvényben maradnának, csak átkerülnének az említett bankcsoporthoz.

A portál információit az érintett bankok egyelőre nem erősítették meg, ráadásul, ha valóban a KBC is lesz a befutó, ezt még jóvá kell hagynia a felügyelő szerveknek, a jegybankoknak és a versenyhivatalnak is.

Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója január elején jelentette be, hogy az OTP eladja szlovákiai leányvállalatát, és „tavasz előtt” távozik az országból, mivel az elmúlt években nem sikerült három százalék fölé emelniük a piaci részesedésüket. A szlovákiai elemzők szerint a lehetséges vevők között szerepelt a ČSOB, a Tatra banka és a Penta pénzügyi csoport is.

Az OTP Banka Slovensko Rt. 2002 óta van jelen a szlovák piacon, és jelenleg 62 bankfiókot felölelő fiókhálózattal rendelkezik, a piaci részesedése 1,8%, ezzel a kilencedik bank a piacon. A 2018-as adatok szerint csaknem 18 ezer céges és 193 ezer lakossági ügyfele volt.

Legutóbb az OTP a szlovák bankot közvetlenül a gazdasági válság előtt próbálta meg értékesíteni, akkor ez meghiúsult.

Bevezető
Pozsony |

Megszületett a döntés: az OTP Bank szlovákiai fiókhálózatát a belga KBC Bank, a szlovákiai ČSOB anyavállalata veheti meg – legalábbis ezt állítja a Denník E gazdasági portál, hozzá közel álló forrásokra hivatkozva.

Címkék
Település / hely
Pozsony
Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt
Komment kikapcsolva
Bekapcsolva
Bevezető mint galéria
Ki
Szerző
Molnár Iván
Čaputová a vezetők felelősségéről beszélt
Čaputová a vezetők felelősségéről beszélt Mészáros Richárd 2020. 02. 16., v - 18:44
Zuzana Čaputová
Friss ikon
Off
Törzs

„Európa ereje abban rejlik, hogy összeköt minket a szabadság, a demokrácia és a kölcsönös tisztelet védelmének szükségéről szóló belső meggyőződés. Hogy hiszünk a tisztesség szabályaiban. Az egyéniben és a politikaiban is. Közösen felismerjük, hogy a jogállam és alapelveinek tisztelete érinthetetlen, és annak is kell maradnia. Csak így lehet olyan Európánk, amely teljeskörűen megvéd” – mondta Zuzana Čaputová köztársasági elnök a müncheni biztonságpolitikai konferencián. Ő az első szlovák államfő, aki részt vett ezen az eseményen.

Beszédében kiemelte, hogy olyan régióból érkezett, ahol jelenleg a lakosoknak jobb, mint eddig bármikor. „Ez azoknak a reformoknak az eredménye, amelyeket az utóbbi 30 évben véghezvittünk” – jelentette ki az államfő. Hozzátette, egyre gyakrabban hallja azt a kérdést, hogy a régió egyes államai az életszínvonal növekedésével, miért veszítenek a demokrácia strandardjaiból.

„Miért tudjuk védeni a gazdaságunkat, és miért nem tudjuk ugyanekkora hévvel védeni az értékeinket?”

– tette fel a kérdést Čaputová.

Szerinte ez azzal függhet össze, hogy az elmúlt 30 évben inkább technikai kérdésként tekintettünk a demokráciára. „Mintha elfelejtettük volna, hogy a demokrácia leginkább a szabadság eszméjéről, az igazságról, a toleranciáról és a szolidaritásról szól, amelyeket a jogállam védelmez – véli az államfő. – Az értékek államainak közössége vagyunk, amelynek ereje az értékek védelmének megértésétől és érvényesítésétől függ, valamint attól, tudunk-e ezek szerint eljárni a mindennapokban.” Mint mondja, ezeket az értékeket erős jogállamiság nélkül nem tudjuk megvédeni, ehhez azonban erős intézményekre, öntudatos polgárokra és felelősségteljes politikai vezetőkre van szükség. Szerinte ennek a felelősségnek három szintje van. Az első a szabályok formális beállítása: jó törvények elfogadása, amelyek garantálják az igazságosságot.

„A működő bíróságoknak két pilléren kell állniuk: egyik a függetlenség, másik a személyi felelősség. Ezeknek ki kell egészíteniük egymást, nem szabad egymás kárára válniuk”

– magyarázta Čaputová beszédében.

A politikai vezetők felelősségének második szintje a személyi vagy a morális. A jogállamiság védelme az államfő szerint megkívánja, hogy a vezetők ellen tudjanak állni a hatalom csábításának, és ezt a szabályok iránti tisztelet megerősítésével helyettesítsék.

A harmadik szint, amely az államfő számára a legfontosabb, a társadalmi. „A politikai vezetők felelőssége nem félni világos állásfoglalást adni a szélsőséges és radikális megnyilvánulásokra. Képesnek kell lenni kiállni a kisebbségekért, védeni és szolidaritást vállalni mindenkivel szemben, akiket ma a szélsőségesek támadnak. Nem megosztani. Összekötni” – mondta az elnök. Hozzátette, a környezetvédelemmel kapcsolatos tettekhez hasonlóan, a jogállamisággal összefüggő cselekedetek eredményei is a következő generációt érintik.

Bevezető
München |

Szlovák államfő először szólalt fel a müncheni biztonságpolitikai konferencián. Čaputová megragadta az alkalmat, hogy a politikai vezetők felelősségéről beszéljen a jogállamiság kérdésében.

Település / hely
München
Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt
Komment kikapcsolva
Bekapcsolva
Bevezető mint galéria
Ki
Szerző
Szalay Hajnalka
SME hírek

Hírek

Kaposkelecsény község felhívja figyelmüket, hogy a  kérvényeket a szavazási igazolás kiadásához a község e-mail címére küldjék:

obeck.klacany@gmail.com

 Választások

a Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsába

Tájékoztató a választópolgár részére

I

A választások napja és időpontja

A Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsába való választásokra 2020. 03. 29., szombaton 7:00 órától 22:00 óráig kerül sor.

II

Szavazati jog

A Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsába történő választásokon szavazati joggal rendelkezik a Szlovák Köztársaság minden olyan polgára, aki betöltötte a 18. életévét, és akinek a szavazati joga nem esik korlátozás alá.

Akadályoztatást jelent a választójog gyakorlásában a személyi szabadság korlátozása a közegészség védelme érdekében.

III

Választhatóság joga [passzív választójog]

A Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsának képviselőjévé a A Szlovák Köztársaság minden olyan polgára megválasztható, aki betöltötte a 21. életévét, és a Szlovák Köztársaság területén állandó lakhellyel rendelkezik.

A választhatóság akadálya

Ÿ  a szabadságvesztés büntetésének töltése,

Ÿ  szándékos bűncselekményért való elítélés, amennyiben az ítélet nem került törlésre a nyilvántartásból,

Ÿ  jogképesség megvonása.

IV

A választás módja

A választópolgár a Szlovák Köztársaság területén szavazhat

Ÿ  abban a választókörzetben, ahol jegyezve van a választók jegyzékében, vagy

Ÿ  bármilyen más választókörzetben szavazói igazolvány alapján.

A választópolgár a Szlovák Köztársaság területén kívül szavazhat postai úton, ha

Ÿ  nem rendelkezik állandó lakhellyel a Szlovák Köztársaság területén és kérelem alapján a választók külön jegyzékében van bejegyezve,

Ÿ  a Szlovák Köztársaság területén állandó lakhellyel rendelkezik és a választások ideje alatt annak területén kívül tartózkodik, és a lakcíme szerinti községnél postai úton kérvényezi a szavazás lehetőségét,

 

 

 

V

Szavazói igazolvány

A Szlovák Köztársaság területén állandó lakhellyel rendelkező választópolgár, aki a választások napján nem tud szavazni az állandó lakhelyén abban a választókörzetben, ahol jegyezve van a választók jegyzékében, az állandó lakhelye szerinti községnél szavazói igazolvány kiadását kérvényezheti. A község a kérelem alapján a választópolgárnak kiadja a szavazói igazolványt és a választói jegyzékéből kihúzza őt a szavazói igazolvány kiadására utaló megjegyzéssel.

A szavazói igazolvány lehetővé teszi, hogy bejegyzésre kerüljön bármelyik választói körzet választói jegyzékében.

A választó a szavazói igazolvány kiadását kérvényezheti

személyesen,

legkésőbb a választások előtti utolsó munkanapon (tehát legkésőbb 2020. 02. 28.) a község ügyfélfogadási ideje alatt.

A község a szavazói igazolványt haladéktalanul kiadja.

okirat formájában úgy,

hogy a szavazói igazolvány kiadására vonatkozó kérvény a község részére legkésőbb 15 munkanappal (tehát legkésőbb 2020. 02. 10.) a választások előtt kézbesítésre kerüljön,

elektronikus levélben (e-mailben) úgy,

hogy a szavazói igazolvány kiadására vonatkozó kérvény a község részére legkésőbb 15 munkanappal (tehát legkésőbb 2020. 02. 10.) a választások előtt kézbesítésre kerüljön. A község ezen célból a honlapján nyilvánosságra hozza a kérvények fogadását szolgáló elektronikus levelezési címet. Amennyiben a község nem rendelkezik honlappal, a kérvények fogadását szolgáló elektronikus levelezési címet a község hivatalos hirdetőtábláján teszi közzé.

A kérvénynek tartalmaznia kell a választópolgár alábbi adatait

Ÿ  keresztnév és vezetéknév,

Ÿ  személyi szám,

Ÿ  állampolgárság,

Ÿ  állandó lakcím (község, utca, házszám),

Ÿ  levelezési cím, amelyre a község kézbesíti a szavazói igazolványt.

kérelmező által felhatalmazott személy közvetítésével

kérelmezni lehet a szavazói igazolvány kiadását legkésőbb a választások előtti napon (tehát legkésőbb 2020. 02. 28.).

A kérvénynek tartalmaznia kell a választópolgár alábbi adatait

Ÿ  keresztnév és vezetéknév,

Ÿ  személyi szám,

Ÿ  állampolgárság,

Ÿ  állandó lakcím (község, utca, házszám).

A község legkésőbb a kérvény kézbesítésétől számított három napon belül elküldi a szavazói igazolványt a választópolgár állandó lakcímére, hacsak a kérvényben nem ad meg más levelezési címet. A község a szavazói igazolványt „Saját kézbe“ küldi el ajánlott küldemény formájában a kérvényben megadott címre.

Amennyiben a választópolgár írásos, vagy elektronikus módon beadott kérelmében közli, hogy a szavazói igazolványt más személy veszi át, a kérelemben közölnie kell annak kereszt- és vezetéknevét, valamint a személyi igazolvány számát. Ez a személy köteles a szavazói igazolvány átvételét aláírásával igazolni.

 

VI

Postai úton történő szavazás

A Szlovák Köztársaság területén állandó lakhellyel rendelkező választópolgár, aki a választások idején annak területén kívül tartózkodik

A Szlovák Köztársaság területén állandó lakhellyel rendelkező választópolgár, aki a választások idején annak területén kívül tartózkodik, a lakcíme szerinti községnél postai úton kérvényezheti a szavazás lehetőségét, mégpedig

írásban (okirat formájában) úgy,

hogy a postai úton történő szavazás iránti kérvény kézbesítésre kerüljön a község (községi hivatal) címére legkésőbb 50 nappal a választások napja előtt (tehát legkésőbb)

A meghatározott határidőn túl kézbesített kérvény nem vétetik figyelembe.

elektronikus levélben (e-mailben) úgy,

hogy a postai úton történő szavazás iránti kérvény kézbesítésre kerüljön a község elektronikus levelezési címére legkésőbb 50 nappal a választások napja előtt (tehát legkésőbb 2020. 01.10.)

A meghatározott határidőn túl kézbesített kérvény nem vétetik figyelembe.

A postai úton történő szavazásra vonatkozó kérelemnek tartalmaznia kell a választópolgár alábbi adatait:

Ÿ  keresztnév és vezetéknév,

Ÿ  személyi szám,

Ÿ  állandó lakhely:

Ÿ  külföldi lakhely címe.

Amennyiben a kérvény eleget tesz a törvény által meghatározott formai követelményeknek, a község legkésőbb 35 nappal a választások napja előtt elküldi a postai úton való szavazást kérő választópolgárnak a külföldi tartózkodási helyére

Ÿ  a község hivatalos bélyegzőjének lenyomatával ellátott borítékot,

Ÿ  szavazólapokat,

Ÿ  válaszborítékot (amely tartalmazza a „VOĽBA POŠTOU - ELECTION BY MAIL“ feliratot, a községnek címzettként, a választópolgárnak pedig feladóként leírt címét),

Ÿ  a szavazás módjáról való tájékoztatást.

A (a szavazás módjáról való tájékoztatás szerinti) szavazás után a választópolgár a szavazólapot a község hivatalos bélyegzőjének lenyomatával ellátott borítékba helyezi és leragasztja azt. A leragasztott borítékot belehelyezi abba a válaszborítékba, amelyet el fog küldeni. A válaszboríték postai úton való elküldésével kapcsolatos költségeket a feladó téríti.

A szavazás végeredményébe beleszámítódnak az olyan szavazólapok szavazatai is, amelyek a választópolgár állandó lakcíme szerinti községhez legkésőbb a választások előtti utolsó munkanapon (tehát legkésőbb 2020. 01.10.) kerültek kézbesítésre.

***

A Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsába való választásokkal kapcsolatos további információk az alábbi honlapon találhatók

www.minv.sk/?volby-nrsr
Tisztelt Lakosság!

 

A Regionális Állat- és Élelmiszerügyi Felügyelet felhívja a sertéstartó lakosok figyelmét, hogy:

 

-   haladéktalanul regisztrálják be hivatalosan az otthon tartott sertéseiket! A nyomtatvány a községi hivatalban is elérhető. A regisztráció díjmentes. Az eddigi elmulasztott regisztrációért nem jár büntetés!

 

-   a sértéspestis gyorsan és könnyen terjed, ezért fokozottan figyeljenek oda! A betegség terjedhet a táppal, átadható a ruházat, a cipő által is. Ügyeljenek arra, hogy honnan származik az a táp, amit az állatnak adnak! Veszélyes lehet az a takarmány, amivel vaddisznó vagy más sertés érintkezhetett korábban. A betakarított szalma, széna is legalább 90 napig álljon, mielőtt a házidisznóhoz kerül.

 

-   olyan ruhában ne menjenek a sertés közelébe, amiben korábban elhagyták otthonukat! A cipőkre is érvényes ugyanez.

 

Bővebb információt a községházán kaphatnak személyesen, vagy telefonon a 0917 979 524-es számon.