Kapušianske Kľačany - Kaposkelecsény

   
Oldaltérkép Ma 2021. január 17., vasárnap , Antal, Antónia napja van. Holnap Piroska napja lesz.
text  text  text  text  text  text  text  text  text  text 
Naptár
dec.2021. januárfebr.
HKSzeCsPSzoV
28293031123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
1234567
Időjárás
Új szó hírek
SME hírek

Hírek

Tárgy: Fontos tudnivalók a koronavírus terjedésének korlátozása érdekében Kaposkelecsényben

 

Tisztelt Lakosság!

 

Értesítjük Önöket, hogy 2020. március 16-tól az óvintézkedések visszavonásáig a községi hivatalban csak kivételes, halaszthatatlan esetben fogadunk ügyfeleket reggel 8-tól 11 óráig. Ezúton kérünk mindenkit, hogy szükség esetén telefonon vagy e-mailben lépjenek kapcsolatba a hivatallal!

 

A községi hivatal telefonszáma: 0917-979-524 vagy 056/639-3036

Varga Tibor polgármester telefonszáma: 0917-211-264

E-mail cím: obeck.klacany@gmail.com

 

RENDKÍVÜLI INTÉZKEDÉSEK A KORONAVÍRUS TERJEDÉSÉNEK MEGELŐZÉSÉRE:

 

-    Március 16-tól tizennégy napra bezárt minden iskola és óvoda.

-    Újra bevezették a határellenőrzéseket, az ország kisebb határátkelőit teljesen lezárták, csak a forgalmasabb határátkelőkön lehet majd ki- és beutazni az országba. Leáll a nemzetközi autóbusz és vonatközlekedés is. A belföldi járatok a hétvégi menetrend szerint közlekednek. Bezártak a repterek. Az áruszállítást kivéve leállt a teherforgalom is.

-    Az országhatáron senkit sem engednek be, akinek nincs szlovákiai lakhelye. (Kivétel csak néhány speciális esetben)

-    Március 13-tól kötelező karanténba vonulniuk azoknak az állampolgároknak, akik belépnek az országba.

-    Az üzletek közül csak az élelmiszerboltok, az állateledelt árusító boltok, a gyógyszertárak, a drogériák, a lapokat árusító trafikok és az egészségügyi eszközöket árusító boltok maradhatnak nyitva. Ugyancsak nyitva tarthatnak benzinkutak, a bankok és a postahivatalok is, illetve korlátozott idejű nyitva tartással, és elvitelre készített ételeket adhatnak ki az éttermek.

-    Amíg nincs más rendelkezés, nem kell közmunkát végezni. (úrad preruší vykonávanie aktivačných činností) /Akiknek munkaszerződésük van, azokra nem vonatatkozik a szünet!/

-    Tilos a kórházak látogatása!

-    Temetésen csak a szűk családi kör vehet részt, a hozzátartozók nagy részét kérik, hogy a szabad levegőn tartózkodjanak a szertartás alatt.

 

FOKOZOTT ÓVATOSSÁGRA KÉRJÜK AZ IDŐSEBB POLGÁRTÁRSAINKAT!

 

Bizonyított tény, hogy az idősebb korosztály fogékonyabb leginkább a koronavírus halált okozó szövődményeire. Ezért megkérünk minden idős lakost, hogy saját egészsége érdekében ennek tudatában járjon el a mindennapokban! A fiatalabb polgártársak figyelmeztessék és segítsék az idősebb hozzátartozókat, ismerősöket!

 

-    Idősebb polgártársaink a járvány befejeződéséig lehetőleg ne hagyják el a lakást, az udvart.

-    Ne fogadjanak látogatókat se, inkább telefonon beszéljenek az ismerősökkel.

-    Ha elkerülhetetlen a találkozás valakivel, viseljenek védőmaszkot!

-    A bevásárlást, a gyógyszerek beszerzését lehetőleg a velük egy háztartásban élő fiatalabb hozzátartozók végezzék. Ha nincs ilyen, kérjenek segítséget!

-    Levegőzni fontos, de ezt az udvaron, a kertben tegyék.

-    Iskolai szünet van, de az a legjobb, ha az unokák, gyermekek sem látogatják a nagyszülőket.

-    Az egyedül élő idős rokonokat, ismerősöket gyakrabban hívjuk fel telefonon, érdeklődjünk egészségi állapotukról és arról, hogy miben szorulnak segítségre.

 

VISELJÜNK VÉDŐMASZKOT!

 

A maszk viselete indokolt, hiszen mindenkire lehetséges vírushordozóként tekinthetünk. A szakértők szerint 90 százalékban csökkenthetjük a fertőzésveszélyt, ha rajtunk van a maszk. A községünkben kiosztott (e levélhez mellékelt) maszkot a redőknél széthúzva, a fémszál orra helyezésével, ráhajlításával kell viselni.

Kész szájmaszk hiánya esetén otthon gyártott maszk, gyapjú zsebkendő vagy kendő használata is elfogadott. Védőkesztyű használata is javasolt.

 

 

MOSSUNK KEZET MINÉL GYAKRABBAN ÉS FERTŐTLENÍTSÜK A KÖZÖS HASZNÁLATI TÁRGYAKAT!

 

A KORONAVÍRUS-FERTŐZÉS GYANÚJA VAGY EGYÉB KÉRDÉS ESETÉN TELEFONON HÍVJÁK AZ ORVOSUKAT, VAGY A KÖVETKEZŐ TELEFONSZÁMON ÉRDEKLŐDJENEK: 0918 389 841 (REGIONÁLNY ÚRAD VEREJNÉHO ZDRAVOTNÍCTVA SO SÍDLOM V KOŠICIACH).

 

E-MAILBEN AZ ALÁBBI ELÉRHETŐSÉGEKEN KÉRHETNEK TÁJÉKOZTATÁST: KORONAVIRUS@RUVZKE.SK, NOVYKORONAVIRUS@UVZSR.SK

 

A szlovákiai helyzet alakulásáról, a rendeletekről, változásokról a https://korona.gov.sk/ internetes oldalon tájékozódhatnak.

 

 

 

 

 

 

Tisztelettel: Varga Tibor, polgármester