Kapušianske Kľačany - Kaposkelecsény

   
Mapa stránok Dnes je streda , 23. október 2019, meniny má Alojzia , zajtra Kvetoslava
text  text  text  text  text  text  text  text  text  text 
Kalendár
sepoktóber 2019nov
poutstštpisone
30123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031123
45678910
Počasie
Správy Új szó
Monika Jankovskát felfüggesztették bírói tisztségéből
Monika Jankovskát felfüggesztették bírói tisztségéből Hegedűs Norbert 2019. 10. 23., sze - 21:43
Monika Jankovská
Friss ikon
Off
Törzs

A Jankovská elleni fegyelmi eljárás megindítását Gál Gábor (Híd) igazságügyi miniszter kezdeményezte bírói kötelességeinek megszegése miatt.

A felfüggesztés nincs összefüggésben az esetleges büntetőjogi eljárással, amelyeket a bírónő egyéb tevékenysége miatt indíthatnak.
 

Jankovská nemrég még a Smer-SD igazságügyi államtitkára volt, azután mondott le, hogy a média közölte, kapcsolatban állhatott Marián Kočnerrel, aki ellen Ján Kuciak újságíró meggyilkoltatása miatt emeltek vádat.

Gál Gábor üdvözli a Jankovská felfüggesztéséről szóló döntést

Gál Gábor igazságügyi miniszter üdvözölte, hogy ideiglenesen felfüggesztette tisztségéből Monika Jankovskát, a Pozsonyi Kerületi Bíróság bíróját a Bírói Tanács fegyelmi bizottsága – tájékoztatta a TASR-t Zuzana Drobová, az igazságügyi minisztérium szóvivője.

A Jankovská elleni fegyelmi eljárás megindítását Gál Gábor (Híd) igazságügyi miniszter kezdeményezte hétfőn (október 21.). „Örülök, hogy máris megszületett az első döntés, és remélem, a többi javaslatom – a fegyelmi eljárásokkal és a törvényalkotással kapcsolatosak is – meghallgatásra találnak, hogy megtisztítsuk az igazságszolgáltatást, amire most különösen nagy szükség van” – mondta Gál.

A miniszter emlékeztetett, a bírói kötelességek megszegése miatt indult fegyelmi eljárás Jankovská ellen. „A felfüggesztés nincs összefüggésben az esetleges büntetőjogi eljárással, amelyeket a bírónő egyéb tevékenysége miatt indíthatnak” – tette hozzá Gál.

Bevezető

Ideiglenesen felfüggesztette tisztségéből Monika Jankovskát, a Pozsonyi Kerületi Bíróság bíróját a Bírói Tanács fegyelmi bizottsága a Marián Kočnerrel folytatott állítólagos üzenetváltásai miatt – erősítette meg a TASR-nek Veronika Müller, a Bírói Tanács szóvivője.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt
Komment kikapcsolva
Bekapcsolva
Bevezető mint galéria
Ki
Szerző
TASR
Menyhárt: Az Összefogás miatt jött a nem
Menyhárt: Az Összefogás miatt jött a nem Czímer Gábor 2019. 10. 23., sze - 18:10
Menyhárt József
Friss ikon
Off
Törzs

Az MKP a közleményében a pártelnökség döntését a megváltozott politikai helyzettel indokolta. Mi változott meg?
A változás abban áll, hogy bejegyezték az Összefogást, így nem négy, hanem öt párt van a palettán. Az Országos Tanácsunk korábbi döntésében az van, hogy ugyan a Híd és az MKP együttműködésére kell alapozni az együttműködést, de egységes listát kell létrehozni. Az országos elnökség úgy döntött, nem akarunk másokról az ő kihagyásukkal dönteni. Tehát mindenkit meg kell hívni egy ilyen egyeztetésre. Az MKP azért utasította el a javaslatot, hogy az összes párt részvételével tárgyaljuk újra a megállapodást. Ezért meghívót küldtünk az MKDSZ-nek, az Összefogásnak, a Magyar Fórumnak és hát a Hídnak is, hogy a hét második felében újra egyeztessünk. 

Az Összefogás megjelenése annyira befolyásolta a politikai helyzetet, hogy nem lehetett a Híd és az MKP által korábban kitárgyalt megoldásjavaslattal tovább dolgozni?
Ez mindenképpen új helyzetet teremtett, és a járásaink szintjén is megfogalmazódott számos vélemény, amit az országos elnökségi tagok aztán felhangosítottak, hogy mindenképpen számoljunk a korábban kitárgyalt megállapodás elvetésének lehetőségével is. Ez az MKP, a Híd és az MKDSZ közti, hárompárti egyezség volt. Ugye, a Simon Zsolt vezette Magyar Fórum kizárta az olyan együttműködést, amelyben Bugár Béla is szerepet kap. Az Összefogást pedig, akárhogyan is nézzük, mostantól pártként kell kezelni. Tehát eddig három párt megállapodásáról beszéltünk. Nem hozhattunk egy, az Összefogást is érintő döntést úgy, hogy ők nincsenek ott. A javaslat azonban, mint olyan még itt van, ezt kell újratárgyalni.

Az Összefogás kérte, hogy immáron az ő részvételükkel tárgyalják újra a megállapodást?
Az, hogy az Összefogás mit kért, az az ő dolga. Az MKP elnöksége, a pártunk Országos Tanácsának (OT) döntésével összhangban nyilvánított véleményt. Az OT korábban ugyanis úgy döntött, mindenképpen a Híd és az MKP közös, de mindenki bevonásával megvalósuló együttműködésére van szükség. 

Milyen arányban utasította el az elnökség a Híddal közös választási párt létrehozását?
Meggyőző arányban.

Ön hogy szavazott?
Én úgy szavaztam, ahogy a meggyőződésem diktálja. Tudatosítani kell, hogy abba az irányba megy a párt, amerre az elnökség akarja.

Önök tárgyalásra hívták a másik négy magyar pártot. Az önök számára milyen együttműködési lehetőségek jöhetnek még szóba?
Úgy gondolom, a választási párt a megoldás. Amennyiben a meghívott felek eleget tesznek a meghívásnak, remélem, tovább tudunk lépni a kérdésben. A technikai megoldásban mindenkinek meg kell találnia a szerepét. Ha azonban valaki azzal jön, hogy ki miért ne legyen a listán, akkor az nem összefog, hanem megoszt. Mi ezt eddig nem is tettük. Mivel az idő kevés, a felelősség pedig nagyon nagy, azt gondolom, az egyeztetésen mindenkinek ott kell lennie.

Milyen gyakorlati megoldások kínálkoznak még egy választási párt létrehozására?
Két lehetőség van. Az egyik, amit a Híd, az MKDSZ és az MKP kitárgyalt. Illetve úgy látom, hogy az Összefogás választási pártként való működése a másik lehetőség, hiszen ők kimondottan ezzel a céllal jöttek létre. De erről nyilatkozzanak ők.

Bevezető
Pozsony |

Többek között arról kérdeztük az MKP elnökét, Menyhárt Józsefet, miért utasította el pártjának Országos Tanácsa a Híddal alkotott választási párt létrehozását.

Település / hely
Pozsony
Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt
Komment kikapcsolva
Bekapcsolva
Bevezető mint galéria
Ki
Szerző
Czímer Gábor
Képviseletből elégtelen
Képviseletből elégtelen Hegedűs Norbert 2019. 10. 23., sze - 15:18
oo
Friss ikon
Off
Törzs

Közös érdemük, hogy a „méltó magyar képviselet” mantrát addig ismételgették, forgatták, koptatták, hogy közhellyé silányult. A „közösségi akaratra” hivatkozó felpántlikázott hordószónokok üres tereken kampányolnak, szavaikra már csak a riválisok és a vetési varjak figyelnek. A képvisletünkre pályázók a lényeges, tartalmi kérdések helyett a felszínt karistolják, leginkább a partnerek elutasítása és az ellenszenv mozgatja őket. A választót nem érdekli sem a csiki-csuki játékuk, sem a partnerek csuklóztatása. Ugyancsak a pártok közös érdeme, hogy a jelöltlista leadásáig minden egyes héttel választópolgárok csoportjainak veszik el a kedvét a szavazástól.

Nem kell látnoki képesség ahhoz, hogy a szokottnál is alacsonyabb szlovákiai magyar részvételt prognosztizáljunk a február 29-ei parlamenti választáson.

Az is közös érdem, hogy a szlovákiai magyar szavazatok sokfelé szóródnak és sok helyen landolnak – elérkeztünk oda, hogy a pártoknak már a törzsszavazóikat is sikerült alaposan összezavarni.

hid

Még akkor is világosabb lenne a helyzet, ha látnánk a lépések és a tettek mögött az érdeket. Ez az érdek elsősorban a parlamentbe jutás lenne, hiszen – elméletben – minden kisebbségi párt a parlamentbe és lehetőség szerint a kormányba igyekszik. Az, aki az országos politikát is figyelemmel követi, pontosan látja, hogy a szlovákiai magyar parlamenti jelenlét milyen sokat érhet a következő időszakban: szélsőségesek nélküli, stabil kormány alakulhatna. Ez mondjunk egy konkrét cél lehetne, amit a választó megért; viszont ennek kommunikálása helyett nem politikusként, hanem sértett dívaként viselkedik sok érdekelt.

Mindezzel csupán annyit bizonyítanak, hogy nem politikusok, hanem a politikába keveredett kalandorok, akik teljesen alkalmatlanok arra, hogy önmagukon kívül bárkit is képviseljenek – mondanivalójuk a körülöttünk lévő világról zéró.

Hónapok óta annyi progressziót láttunk a pártoktól, mint amennyi egy Csehov-színdarabban előkerült búgócsiga dramaturgiai szerepében van. Az előadás nem szórakoztat, és a rendelkezésre álló eszközökkel értékelhetetlen, a mai alkalmatlan szereplők zömét jövőre kellékesként, súgóként és ruhatárosként szeretnénk látni.

Bevezető

Pártjaink a politikai alkalmatlanság versenyében licitálják felül egymást.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt
Komment kikapcsolva
Bekapcsolva
Bevezető mint galéria
Ki
Szerző
Sánta Szilárd
Správy SME

O obci