Kapušianske Kľačany - Kaposkelecsény

   
Mapa stránok Dnes je utorok , 18. jún 2019, meniny má Vratislav , zajtra Alfréd
text  text  text  text  text  text  text  text  text  text 
Kalendár
5jún 20197
poutstštpisone
272829303112
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
1234567
Počasie
Správy Új szó
Kulturális veszteségeink 45.
Kulturális veszteségeink 45. Lovas Emőke 2019. 06. 18., k - 18:44
Jókai Napok
Friss ikon
Off
Törzs

Az elmúlt hét legfontosabb hazai magyar kulturális eseménye a komáromi Jókai Napok, az amatőr színjátszók fesztiválja volt. Lehet arról vitatkozni, hogy sok vagy kevés tíz versenyelőadás, lehet nosztalgiázni, nagyobb számokkal dobálózni, de lehet örülni is annak, hogy az 56. évfolyam is lezajlott, hogy még mindig él ez a rendezvény. 

Az azonban mindenképp a kulturális veszteségek kategóriájába tartozik, hogy a „felnőtt” amatőr színjátszók elveszítették játékkedvüket az utóbbi években. Ez a versengés két kategóriában zajlik (diákcsoportok, felnőttek), az igazságos döntések érdekében, hogy ne kelljen a zsűrinek tizenhat és ötvenhat éves színjátszók teljesítményét összehasonlítania. Az arányok azonban évek óta kiegyenlíthetetlenek. Idén mindössze három felnőtt csoport mérette meg magát a Jókai Napokon. Két nagy múltú csapat, a nánaiak és a lévaiak, illetve az újoncnak számító, idén másodszor Komáromba utazó kassaiak. (A háromból két produkció ráadásul elég régi, tavaly mutatták be őket Szepsiben, az Egressy Béni Országos Színjátszó Fesztiválon. Ami persze nem baj, hiszen legalább sokáig érlelhették, tökéletesíthették őket, mégis tény, hogy nem a Jókai Napokra készültek.) 

Realista vagyok, jól tudom, hogy bármilyen fogékony is az ember az ilyen jellegű időtöltés/munka/szórakozás iránt, az amatőr színházasdinak általában vége szakad az érettségit követően. A nagy többséget egészen másfelé sodorja az élet, jönnek a különféle problémák, feladatok, kezdve a puszta létfenntartással, folytatva a családi dolgokkal, és megfejelve a karrierépítés rögös útjával. Szép emlék marad csupán az iskolai színjátszó csoport. Naná, hogy ez sem kevés, hiszen ott szinte észrevétlenül tanul meg az ember csapatban dolgozni egy közös célért, értetően és lámpaláz nélkül beszélni sok ember előtt, illetve különbséget tenni jó és rossz előadás között – ami bizony komoly tudomány. Mert aki állt már színpadon, aki részt vett egy előadás létrehozásában, az más szemmel néz egy profi produkciót is. Azt nem lehet megvezetni hatásos világítással, elkápráztatni pazar kosztümökkel, megríkatni ordas közhelyekkel. 

Én azért szoktam vörösre tapsolni a tenyerem egy-egy felnőtt amatőr színjátszó csoport előadásán, mert nemcsak a darab karaktereit látom a színpadon, hanem a villanyszerelőt, a sofőrt, a napközis tanárnőt, a zöldségest, a gondnokot és a jogászdoktort is, amint egy közös jelenetben megnevettetik, vagy éppen gondolkodásra késztetik a város/falu lakosságát. 

Hatalmas sikereket lehet elérni ezzel „helyben”, de a szomszéd városban/faluban is. Egy országos versenyen azonban szigorúbb a közeg, ahhoz a fellépéshez már bátorság kell. 

Nos, vagy ez a bátorság kopott ki az emberekből, vagy egyszerűen kevesebb csoport tud működni „ebben a mai, rohanó világban” – elnézést az ordas közhelyért. Egyébként ugyanez a helyzet a Tompa Mihály Országos Versenyen is, lasszóval fogják a szervezők a felnőtt vers- és prózamondókat, hogy ne kelljen megszüntetni a kategóriát. Már az egyetemisták közül is kevesen érnek rá ilyesmire, pedig egy-két éve még díjakat nyertek hasonló versenyeken. 

De ez már a következő kulturális veszteség, ne vonjuk össze a kettőt, hanem számozzuk meg őket szépen, külön-külön. 

Bevezető

Az eltűnő felnőtt amatőr színjátszás nyomában.
 

Címkék
Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt
Komment kikapcsolva
Bekapcsolva
Bevezető mint galéria
Ki
Szerző
Juhász Katalin
Sikeres, népszínházi arculatú évadot zárt a Jókai Színház
Sikeres, népszínházi arculatú évadot zárt a Jókai Színház Tallósi Béla 2019. 06. 18., k - 18:26
Jókai Színház
Friss ikon
Off
Törzs

Hozzátette: a színház egy komplex egység, ahol a színészek vannak ugyan rivaldafényben, ők a test motorjai, de ahhoz, hogy jól működjön, a sminkestől a technikuson és a színpadépítőn át a bérelszámolóig, mindenkinek az összehangolt munkájára szükség van. 

Az egyes bemutatókról készült rövid bejátszásokkal felidézték a 2018/19-es évadot, amely során a társulat öt darabot állított színpadra, négyet felnőttek és egyet gyerekek részére. Megújult a színház logója és honlapja, amely korszerűbb, lendületesebb lett, és folyamatosan fejlesztik. Több jótékonysági rendezvényük is volt, gyűjtöttek játékokat árvaházban élő, valamint szociálisan hátrányos családban nevelkedő gyerekek részére, és idén is bekapcsolódtak a Színházi Vércsepp akcióba. Jól alakultak a nézőszámok is, a 2017/18-as évadhoz képest több mint 2200-zal többen váltottak jegyet az előadásokra, összesen 47 540-en. A saját előadások száma 146, a vendégelőadásoké 37 volt. 

A 2012 decembere óta sikeresen működő, művészfilmeket bemutató Vasmacska Filmklub már 129 vetítést tudhat maga mögött, vezetője, Szabó Gábor viszont hét év után leköszönt posztjáról. A színház azonban mindenképpen meg szeretné tartani a filmklubot, keresik azt a – Szabó Gábor megfogalmazása szerint – „őrült embert”, aki annak mozgatórugója lesz a jövőben.

A megvalósult és a kivitelezés előtt álló beruházásokról Dobai Tibor gazdasági igazgató számolt be. A fenntartó Nyitra Megyei Önkormányzat költségvetéséből, 730 ezer euró beruházással lecserélik a nyílászárókat, és kívülről letisztítják az épületet. Jelenleg zajlik a közbeszerzés a kivitelező kiválasztására. A színház mellett új parkolókat alakítottak ki a dolgozók részére, a 27 ezer eurós beruházást részben saját forrásból, részben Észak- és Dél-Komárom önkormányzatának támogatásából valósították meg. Folytatódott az öltözők felújítása, új mikroportokat vásároltak, a Bethlen Gábor Alap támogatásának köszönhetően pedig egy nagyméretű LED-kijelző kerül az épület homlokzatára. Tóth Tibor megjegyezte: a jelenlegi megyei önkormányzattal jó az együttműködése a színháznak, a tárgyalások hangneme is megváltozott, mióta Csenger Tibor személyében MKP-s alelnöke van a megyének, ami a beruházásokon és a bérfejlesztésen is megmutatkozik.

Az évadzárón hagyományosan kiosztották a legtöbb előadásban szereplő színészeknek járó Színészrobot díjat: a színésznők közül Holocsy Katalin (68 előadás), a színészek közül Majorfalvi Bálint (108 előadás) végzett az első helyen, a legjobb műszaki dolgozó, azaz a Legjobb Robotoló pedig Görözdi Szilárd hangtechnikus lett. A társulati tagok szavazatai alapján az idei Ferenczy Anna-díjat Bandor Éva kapta. Távollétében – a Jászai Mari-díjas színésznő zsűritag a héten zajló kassai Art Film Fest nemzetközi filmfesztiválon – férje, Szabó Gábor vette át a díjat Ferenczy Annától.

Kardos Tünde dramaturg röviden ismertette a jövő évad tervét. Mint mondta, marad a szó legnemesebb értelmében vett népszínházi arculat, amellyel megpróbálják kiszolgálni a legszélesebb nézői igényeket, a komoly elgondolkodtató előadásoktól a könnyebb zenés darabokig. Igényes műfaji sokszínűségre törekednek, a jövő évadban a közönség láthat drámát, komédiát, vígjátékot és színművet is. 

Bevezető
Komárom |

 „A nézői visszajelzések alapján elmondható, hogy sikeres évadot zárt a Jókai Színház. A repertoárnak népszínházi arculata volt, ami nagy szakmai hozzáértéssel párosult a színészek részéről” – jellemezte az évadzáró társulati ülésen a 66. évadot Tóth Tibor igazgató. 

Település / hely
Komárom
Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt
Komment kikapcsolva
Bekapcsolva
Bevezető mint galéria
Ki
Szerző
V. Krasznica Melitta
Jelentősen gyengül az OĽaNO
Jelentősen gyengül az OĽaNO Nagy Roland 2019. 06. 18., k - 18:11
Remisová
Friss ikon
Off
Törzs

Veronika Remišová, Elena Červeňáková, Soňa Gaborčáková, Anna Verešová és Jozef Lukáč nem indul a jövő évi parlamenti választáson az OĽaNO színeiben.
Remišová jövője már hetek óta kérdéses volt, hivatalosan azonban csak tegnap jelentette be távozását. Döntését azzal indokolta, hogy nem sikerült személyes terveit megvalósítani a párton belül.

„Gyakran jártam a régiókba, és meghallgattam az emberek problémáit. Valódi mérföldkőnek éreztem a megyei választás, ekkor indult meg a társadalmi változás első hulláma. Az ellenzéki kollégákkal együtt sikerült leváltani a megyei vezetőségek jelentős részét. Akkor azt hittem, hogy az OĽaNO már nem egy zárt közösség, melyben néhány személy dönt, hanem egy teljesen nyitott párt. Az alapokat a régiókra szerettem volna helyezni, de ez nyolc év elteltével sem sikerült. Politizálni az emberekkel való együttműködés nélkül nem is lehet, az csak üres marketing”

– olvasható a képviselőnő közösségi oldalán.

Elhanyagolt régiók

Remišová álláspontjával a többi képviselő is egyetértett. „Az OĽaNO nem használta ki megfelelően a megyei és önkormányzati választáson aratott sikereket, és ez igencsak zavar, hiszen a regionális együttműködés rendkívül fontos” – mondta Anna Verešová.
A távozó képviselők egyelőre nem árulták el, hogy hol folytatják politikai pályájukat. Remišovát korábban Andrej Kiska pártjával hozták összefüggésbe, nyilatkozata pedig még inkább alátámasztja a híreszteléseket, ugyanis a volt államfő a regionális politizálást a pártja egyik legfontosabb prioritásának nevezte. Az OĽaNO volt frakcióvezetője nem erősítette meg, de nem is cáfolta az állításokat. 

Igor Matovič, az OĽaNO elnöke szerint a képviselők távozása annyira nem lepte meg, hiszen az öt távozó tag közül néggyel már egy ideje nem is számoltak.

„A tudomásukra hoztuk, hogy a következő parlamenti választás előtt már nem lesz helyük a jelöltlistán, mivel az EP-választás megelőzően más pártoknak kampányoltak. Ennek ellenére hálás vagyok azért, amit a pártért tettek”

– jelentette ki a Igor Matovič. Hozzátette, hogy a pártban ettől még nem változik meg semmi.

Váratlan erősítés

Igor Matovič tegnap bejelentette, hogy a párt újonnan alakult Bátran (Odvážne) platformjába belép Zlatica Kušnírová, a tavaly tragikus módon meggyilkolt Martina Kušnírová édesanyja is. A pártelnök elmondta, hogy Kušnírovával együtt egy közös ebédet terveznek, melyre meghívást kapnak a Progresívne Slovensko–Spolu-koalíció, az MKP, a KDH, az SaS, valamint Andrej Kiska pártjának képviselői is. „Egy közös, tíz pontból álló programot szeretnénk kidolgozni, melyet bátran felkínálhatunk a választóknak” – mondta Matovič.

Gyengülő párt

Grigorij Mesežnikov politológus szerint az OĽaNO helyzete egyre gyengül, és ez főként Matovič pártokhoz való hozzáállásának köszönhető. „Folyamatosan hangoztatta, hogy ők nem is hagyományos értelemben vett párt, és minden tapasztaltabb kollégája ötletét elvetette, ami a párt felépítését illeti. Azt azonban be kell látni, hogy a standard berendezkedés nélkül nagyon nehéz egy politikai pártot működtetni. Így is tovább működött, mint az sokan várták. Persze azt nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy ezek után szétesik a párt, de mindenképpen nehéz helyzetbe kerültek, hiszen olyan embereket kell találniuk, akikkel elérhetik a 10 százalékos korábbi sikereket” – mondta lapunknak az elemző. 

Bevezető
Pozsony |

Öt képviselő hagyta el kedden az OĽaNO kötelékét, köztük Veronika Remišová, a párt frakcióvezetője is. A képviselőnőt többször hírbe hozták Andrej Kiska pártjával, azonban egyelőre nem nyilatkozott a jövőjével kapcsolatban. Igor Matovič pártelnök szerint semmi sem változik a pártban.

Település / hely
Pozsony
Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt
Komment kikapcsolva
Bekapcsolva
Bevezető mint galéria
Ki
Szerző
Nagy Roland
Správy SME

O obci