Kapušianske Kľačany - Kaposkelecsény

   
Mapa stránok Dnes je nedeľa , 15. december 2019, meniny má Ivica , zajtra Albína
text  text  text  text  text  text  text  text  text  text 
Kalendár
novdecember 2019jan
poutstštpisone
2526272829301
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
303112345
Počasie
Správy Új szó
Elhunyt Anna Karina francia színésznő, Jean-Luc Godard egykori múzsája
Elhunyt Anna Karina francia színésznő, Jean-Luc Godard egykori múzsája Hegedűs Norbert 2019. 12. 15., v - 16:48
Anna Karina
Friss ikon
Off
Törzs

A dán származású színész- és énekesnő, egykori fotómodell 79 évesen, rákbetegségben hunyt el szombaton egy párizsi kórházban jelenlegi férjével, Dennis Berry amerikai rendezővel a betegágyánál - közölte ügynöke vasárnap.

Anna Karina távozásával egyik legendáját veszítette el a francia film - hangsúlyozta részvétnyilvánításában Franck Riester francia kulturális miniszter.

A színésznő 1940. szeptember 22-én született a dániai Aarhus mellett Hanne Karin Bayer néven. Hányatott gyermekkor után, 17 évesen fotómodellként került Párizsba, ahol Coco Chanel adta neki az Anna Karina művésznevet. A lány többek közt Chanel és Pierre Cardin reklámjaiban szerepelt. Jean-Luc Godard az egyik ilyen reklámfilmben figyelt fel rá, amelyben Anna meztelenül, de a szappanhab által eltakarva feküdt egy fürdőkádban.

Godard elsőként a Kifulladásig című, később kultikussá vált filmjében kínált fel neki egy mellékszerepet, amelyet azonban Karina elutasított, mert egy jelenetben pucéran kellett volna szerepelnie. A modell végül Godard második egészestés filmjében, A kis katonában (1960) vállalt szerepet és az algériai háborúról szóló, később betiltott produkció forgatása közben kerültek meghitt kapcsolatba. A pár egy évvel később egybekelt, házasságuk 1967-ig tartott.

Karina és Godard összesen hét filmet forgatott együtt az 1960-as években, köztük Az asszony, az asszonyt, amelyben a színésznő egy sztriptíztáncost alakított, s amellyel Karina elnyerte az 1962-es berlini filmfesztivál legjobb női főszereplőnek járó Ezüst Medve-díját.

A színésznő ismertebb filmjei közé tartozik még a Bolond Pierrot, a Cléo 5-től 7-ig, az Apáca, a Közöny, a Kohlhaas Mihály, a Kínai rulett, az Utolsó nyár Tangerban. Godard-on kívül dolgozott más nagy rendezőkkel is, köztük Jacques Rivette-tel, Luchino Viscontival vagy Rainer Werner Fassbinderrel. Szerepelt Mészáros Márta Olyan mint otthon (1979) című filmjében is.

Bevezető

Elhunyt Anna Karina Ezüst Medve-díjas francia színésznő, a francia újhullám egyik arca, Jean-Luc Godard volt felesége, aki a világhírű rendező filmjeiben alakította legismertebb szerepeit.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt
Komment kikapcsolva
Bekapcsolva
Bevezető mint galéria
Ki
Szerző
MTI
Dórika öröksége
Dórika öröksége Hegedűs Norbert 2019. 12. 15., v - 16:42
Dórika öccsével, Dáviddal
Friss ikon
Off
Törzs

Szomorú történet

Kantha Dóra, a komáromi Selye János Gimnázium prímós eminens diákja az ezredforduló májusában fáradékonyságra kezdett panaszkodni, étvágytalanság gyötörte. Szülei arra gyanakodtak, hogy ebben az iskolai kötelességek és a tavasszal átvészelt torokgyulladás ludas, de elvitték orvoshoz. A vérvizsgálat sokkoló eredményt mutatott: Dórikának akut limfoblasztikus leukémiája van.

A kislány a pozsonyi gyermekkórház onkológiai osztályára került, ott a szakorvosok megnyugtatták a szülőket, hogy az előrejelzés biztató, mert a betegséget már korai stádiumában felfedezték. A szülők azért budapesti, prágai és svájci szakemberektől is tanácsot kértek, s mindannyiuk véleménye megegyezett, hogy a kezelés megfelelő, csontvelő-átültetésre nincs szükség, csak kemoterápiára. Erre Dórika szervezete jól reagált, de mint később kiderült, a kemo nemcsak a beteg sejteket pusztította el...
A kislány állapota augusztus végén ismét romlott, magasra szökött a láza, tüdőgyulladást kapott, de továbbra is bátran küzdött a betegséggel, pontról pontra megtartotta az orvosok utasításait, s ősszel már jobban érezte magát, a csontvelőminta-eredmények további javulást mutattak. December 13-án is úgy ment be a kórházba, hogy kap egy infúziót... de erre már nem került sor: szervezetében a nyomelemek nem érték el a mérhető szintet. Az okot az orvosok nem tudták megállapítani, és a kemoterápiát felfüggesztették. Az ünnepekre a kislányt hazaengedték a kórházból – tolókocsiban, először volt szüksége rá. Karácsony viliáján Kantháék feldíszítették a fát, Dórika az ajándékok közül egy kis fehér plüsskutyusnak örült a legjobban. Az ünnep első napján a kislány rosszul lett. Ellenkezett ugyan, de a szülők összecsomagoltak, s azonnal futottak vele a kórházba. A nővérkék már a parkolóban várták, tolókocsiba tették, de mire a portára értek, Dórika már arra panaszkodott, hogy nem kap levegőt. Ezek voltak az utolsó szavai.

A boncolási jegyzőkönyvben az állt, hogy halálának közvetlen oka vastagbélfekély volt. Nem a leukémia vitte el, hanem a kemoterápia mellékhatásaként kialakult betegség.

Kantha Mária: „Csak úgy tudom csinálni, hogy látom a gyermekek mosolygós arcát. Nekem az a legszebb ajándék, ha segíteni tudok más beteg gyerekeken.”
Leírás

Kantha Mária: „Csak úgy tudom csinálni, hogy látom a gyermekek mosolygós arcát. Nekem az a legszebb ajándék, ha segíteni tudok más beteg gyerekeken.”

Megérzi, mire van szükség

Ez Dórika története dióhéjban, amelyet az olvasók közül talán sokan ismernek. Másfél hónappal halála után, 2001 februárjában szülei, az ügyvéd Kantha Mária és a matematikus Kantha Géza alapítványt hoztak létre azzal, hogy kislányuk nevében folytatják a küzdelmet a rák ellen. Az idestova két évtized során 330 ezer euróval támogatták a beteg gyermekeket gondozó családokat, a pozsonyi gyermekkórház hematológiai és onkológiai osztályát és a magyarországi Bátor Tábor szervezőit. Kassáról, Besztercebányáról és Pozsonyból minden nyáron kapnak egy listát a szlovákiai résztvevőkről, s az alapítvány két-két ezer eurót adományoz nekik a buszköltségre. A rászorulók legtöbbször maguk jelentkeznek, az orvosok, nővérek, szociális dolgozók az egész országban ismerik az alapítványt, s tudják, hová kell fordulni. Mária rendkívüli empátiával megérzi, hol, mire van szükség, a gyermekeknek játékot, CD-ket, DVD-ket, könyvet, társasjátékokat vásárol, hogy lekösse a kis betegek figyelmét, s azok legalább egy kis időre feledjék a fájdalmat, azt, hogy kórházban vannak. Nemcsak a gyerekek kapnak ajándékot, évek óta kapcsolatban állnak a pozsonyi gyermekklinika vezetésével és a komáromi kórház hematológiai osztályával, s tőlük megtudják, mire van a legnagyobb szükség.

Kétinfúziós pumpa volt az első adomány, de vettek monitort is a fővárosi intézetbe, ezzel állandó megfigyelés alatt tarthatók a kis betegek. Mobiltelefonokat ajándékoztak a gyerekeknek, hogy azok a hosszúra nyúló kezelés alatt összekötetésben lehessenek az otthoniakkal. Ajándékoztak az osztálynak antiallergén paplanokat és párnákat, vendégágyakat, széthúzható foteleket, hogy az anyukáknak ne a padlón kelljen tölteniük az éjszakát beteg gyermekük mellett. Kantháék annak idején kempingágyon aludtak Dórika ágyánál, Sméja Tímea anyukája – akiről később még szó lesz – pedig katonai ágyon; este bevitte a szobába, reggel, mire jött a vérvétel, hozták a gyógyszereket, elrakta.

Tizenhárom éven át a komáromi művészeti alapiskolával közösen karácsony előtt jótékonysági koncertet szervezett az alapítvány. „A programot Kalmár Beáta, az oktatási intézmény igazgatóhelyettese állította össze – vázolta Mária, amikor meglátogattuk komáromi ügyvédi irodájában. – Az első két rendezvény a Tiszti pavilonban volt, de ezt kinőttük, átköltöztünk a Városi Művelődési Központba, így a zene   szakos diákokon kívül a táncosok, a pedagógusok is felléphettek, s az utóbbi három esztendőben sztárvendégeket is hívtunk. Tavaly technikai okokból elmaradt az akció, de idén kihasználtuk azt a lehetőséget, hogy Dóri húsvétkor, április 16-án lett volna harmincéves, így mi az előestéjén tartottunk egy Kantha Dóra-emlékestet, amely óriási siker volt, az eddigieknél még sokkal színesebb műsorral.”

www.dorika.sk, e-mail: dorika@dorika.sk, telefonszám: 00421905701005, az alábbi számlaszámon támogatható: SK4411000000002628846182

Cím
A Kantha Dóra Alapítvány

Timi és Péter

A műsornak, mint néhány éve már, Sméja Tímea volt a moderátora. A 18 éves nemesócsai ifjú hölgyről hat esztendeje írtam annak kapcsán, hogy ő is leukémiában szenvedett. Timi hősiesen viselte sorsát, több hónapot töltött a pozsonyi gyermekklinikán, s bár az első napok szörnyűek voltak, csak feküdt az ágyon, és nézte a plafont, nem akart enni, inni, csak azon törte a fejét, hogy történhetett mindez, de élni akart. Egy szép napon azt mondta: elég, én meggyógyulok! „Ez akkor volt, amikor a legeslegelső barátom angyalka lett. Szörnyű volt látni, ahogy elmegy, s akkor, még valamikor tavasszal, megfogadtam, velem ez nem fog megtörténni. Meg kell gyógyulnom.”

Timike meggyógyult, s jó volt hallani vidáman csengő hangját. Elmondta, hogy jelenleg a komáromi Selye János Gimnázium harmadikos diákja, s lassan pályaválasztás előtt áll, de még nincs konkrét elképzelése, merre induljon, „de erősen rajta vagyok, hogy valamit kitaláljak”. Utolsó mondatából úgy éreztem, hogy nagyon közel jár a célhoz...

Meggyógyult egy másik „dórikás”, a komáromi Procházka Péter, s ma már gyermekradiológusként gyógyíthatja a betegeket, idén ugyanis sikeresen befejezte tanulmányait a pozsonyi orvosi egyetemen. Péterrel, aki kicsi korában futballozott, mint a legtöbb fiú, de egy agresszív daganatos betegség miatt nem űzhette tovább a sportot, végzős egyetemistaként találkoztam. Akkor mesélte, hogy 13 éves korában diagnosztizálták nála a csontrákot, s amputálni kellett a lábát. Meglepett, hogy minden kertelés, körbeírás, unszolás nélkül mondta el: nyafogás, sírás, elkeseredés nélkül elfogadta a döntést, hogy ez a megoldás a helyes, mert ez menti meg az életét. A nyolcadik osztályt a kórházban végezte, sokat olvasott, s felfedezte a zenét. A kórházból hazajövet éneket és gitározni, zongorázni tanult, s a középiskolában már zenekara is volt. Ma zenét és szöveget ír, így tisztítja meg a lelkét az átélt rossz élményektől. Péternek, aki rendszeresen fellép az alapítvány rendezvényein, amely annak idején őt is támogatta, tavaly jelent meg Second chance (Második esély) címmel első albuma, amelyen a saját szerzeményei hallhatók.

Az alapítvány sokaknak segít

Mária egymás után sorolja a neveket: Csicsó Piroska, Kunyík Dórika, Gelle Szofi, Gulyás Mátyás, Erdélyi Eszter, Jávorka Jázmin, Baják Zsófi, Szenci Kinga, Csonka Hajnalka, Kovács Robko – és még hosszan folytathatnánk azokat, akiknek a Kantha Dóra Alapítvány nemcsak ajándékokkal, hanem pénzbeli támogatással nem is picit megkönnyítette az életét a nehéz napokban. Volt olyan gyerek, aki Disneylandben próbálta felejteni a szörnyűségeket.

Ahhoz, hogy segíteni tudjanak, segítőkész emberekre van szükség, s nemcsak azokra, akik adójuk 2 százalékát ajánlják fel az alapítványnak. Erre szolgálnak a jótékonysági rendezvények. Mária ragaszkodik hozzá, hogy ezeken a belépő csak tetszés szerinti legyen. „Meg akarom adni az esélyt, hogy ha valaki két-három gyerekkel jön, nagyszülőkkel, és nincs rá lehetősége, hogy nagyobb mértékben támogasson bennünket, csak két-három euróval, nekünk az is nagy érték. Az áprilisi emlékesten majdnem 1700 euró gyűlt össze.”

A rászorulók között nemcsak magyarok, hanem szlovákok és romák is voltak, vannak. Kantha Mária számára nincs magyar, szlovák, roma – csak beteg gyerek van. Ez az egyetlen szempont. „Azokban a családokban, ahol a gyerek épp kezdi a kemoterápiát, sokkal több a kiadás” – Mária, sajnos, ezt is saját tapasztalatból tudja. Ezért sokszor napokon belül küldi az első csomagot, támogatást. És igyekszik kitalálni újabb és újabb dolgokat, változatos akciókat, hogy a sokat szenvedő gyerekek arcára mosolyt varázsoljon. Nemrégiben egy Bicskéhez közeli lovardába vitt néhányat.

Még annak idején mesélte Mária, hogy ma is beszélget Dórikával, hogy kit nem szabad kihagynia. „Ha veszek valamit, megkérdem: »Dórika, ezt kinek adjam?« S rögtön beugrik, hogy kinek...”

A legszebb ajándék

Csak a szülő tudja, mit jelent elveszíteni a legdrágábbat – a gyermeket. Ki-ki másképp birkózik meg a veszteséggel, a bánattal. Kantháék ezt az utat választották. Ők nem felejteni akarnak, hanem tenni, segíteni – Dórika emlékére.

Mert Dórikának küldetése van. „Csak úgy tudom csinálni, hogy látom a gyermekek mosolygós arcát – mondja anyukája. – Nekem az a legszebb ajándék, ha segíteni tudok más beteg gyerekeken, hogy sikerüljön nekik az, ami Dórikának nem sikerült: meggyógyuljanak.”
 

Bevezető

Közeleg a karácsony, a szeretet, a család, az öröm ünnepe. A komáromi Kantha család számára viszont szomorú emléket őriz, két évtizede karácsonykor veszítették el 11 éves lányukat, Dórikát, aki ma 30 éves gyönyörű hölgy lenne, merthogy kislánynak is az volt. Kedves, csengő hangú, sugárzó szemű, mosolygós. Olyan valaki, aki bámulatosan gazdag örökséget hagyott ránk, a Kantha Dóra Alapítványt, amely az elmúlt húsz esztendőben sok-sok nagybeteg gyereknek és azok családjának segített átvészelni a legnehezebb napokat, hónapokat, adott erőt a rákellenes küzdelemben.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt
Komment kikapcsolva
Bekapcsolva
Bevezető mint galéria
Ki
Szerző
Urbán Klára
December közepén nyári gumikon autózott, árokban végezte
December közepén nyári gumikon autózott, árokban végezte Hegedűs Norbert 2019. 12. 15., v - 16:02
r
Friss ikon
Off
Törzs

A BMW X5 sofőrje Rozsnyó felől tartott Kassa fellé nyári gumikon, mikor egy egyhe balos kanyarban megcsúszott, áttörte a korlátot és az árokba borult.

A férfi szervezetében nem mértek alkoholt és nem is sérült meg.

A rendőrség vizsgálja a baleset körülményeit.

December közepén nyári gumikon autózott, árokban végezte
2019. 12. 15., v - 16:05
Hegedűs Norbert
Gallery images
r
r
r
r
r
r
r
r
Leírás

Rendőrségi felvételek

Bevezető

A rendőrség figyelmezteti a sofőröket, hogy itt a legfőbb ideje lecserélni a nyári gumikat.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt
Komment kikapcsolva
Bekapcsolva
Bevezető mint galéria
Ki
Szerző
ÚJ SZÓ ONLINE
Správy SME

O obci