Kapušianske Kľačany - Kaposkelecsény

   
Mapa stránok Dnes je štvrtok , 22. august 2019, meniny má Tichomír , zajtra Filip
text  text  text  text  text  text  text  text  text  text 
Kalendár
júlaugust 2019sep
poutstštpisone
2930311234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930311
2345678
Počasie
Správy Új szó
Hajrában szerzett góllal előnyben a Slovan
Hajrában szerzett góllal előnyben a Slovan Lencsés Zoltán 2019. 08. 22., cs - 22:55
Friss ikon
Off
Törzs

Az izgalmas és indulatokkal teli mérkőzésen mindkét csapat előtt adódtak komolyabb helyzetek, de gól csak a ráadásban született, amikor a csereként beállt Abena begyötörte a labdát a vendégek kapujába. A Slovan így előnnyel utazik Szalonikibe, a jövő heti visszavágóra

 

 

Bevezető
Pozsony |

Egygólos előnyt harcolt ki hazai pályán a Slovan a labdarúgó Európa-liga rájátszásának első mérkőzésén. Miután telt ház előtt játszott, 1:0-ra legyőzte a görög PAOK csapatát.

 

 

Település / hely
Pozsony
Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt
Komment kikapcsolva
Bekapcsolva
Bevezető mint galéria
Ki
Szerző
Lencsés Zoltán
Közös lista pártelnök nélkül?
Közös lista pártelnök nélkül? Czímer Gábor 2019. 08. 22., cs - 17:32
Friss ikon
Off
Törzs

Levelet küldött a Híd elnöksége az MKP-nak, amelyben megerősítette azt az ajánlatot, hogy a megállapodás érdekében, a Híd elnöke, Bugár Béla hajlandó arra, hogy nem indul a parlamenti választáson. Ennek az lenne a feltétele, ha a közös listáján egyik párt elnöke sem kapna helyet, sem a jelenlegiek, se a korábbiak. „Ez rám is vonatkozna” – mondta Bugár. 

Az MKP-ban a jelenlegi elnökön, Menyhárt Józsefen kívül a pártnak két korábbi elnöke, Csáky Pál és Berényi József is aktívan politizál. Bugárék a levélben azt írták, a két párt koalíciós indulása esetén a Híd azt szeretné, hogy a lista helyeit Bugár pártjának javára 70:30 arányban osztanák el.

A fenti álláspontok már a hétfői tárgyaláson is terítékre kerültek. Akkor az MKP időt kért, hogy az országos elnökség megvitassa a Híd ajánlatát. Az MKP ezt követően sem változtatott azon a feltételén, hogy a lista helyeit a két párt fele-fele arányban ossza el, és ahhoz is ragaszkodik, hogy a listát ne pártelnök vezesse. Mindezt levélben küldte el a Hídnak, árulta el Bugár. Erre reagált levélben szerda este a Híd, amelyben megismételte ajánlatát, hogy ha szükséges, akkor a megegyezés érdekében ne induljanak a pártelnökök. 

Bugár elmondta, jövő héten hétfőn vagy pénteken ülésezik a Híd Országos Tanácsa. „Ha nem érkezik más ajánlat az MKP-tól, akkor az országos tanács a jelenlegi javaslatról fog dönteni” – mondta a Híd elnöke. Bugár hozzátette, ők több pontban visszaléptek, így például abban is, hogy a listáról csak mindkét elnök hozzájárulásával lehessen levenni bárkit.

Az MKP elnöke, Menyhárt József elmondta, a két párt listás helyeinek kiegyensúlyozott elosztását szeretnék elérni. „A felméréseket is figyelembe kell venni, a kiegyensúlyozottság ebből is kiindulhat” – mondta Menyhárt, és hozzátette, a következő napokban mindkét pártnak józanul és bölcsen kell döntenie. „Ez nem arról szól, hogy ki ne legyen a listán, hanem hogy a listán mindenki találja meg a helyét és a feladatát” – mondta Menyhárt a Hídnak arra a javaslatára, hogy a pártelnökök ne induljanak.

Grigorij Mesežnikov politológus szerint a Híd ajánlatát az MKP nem valószínű, hogy elfogadja. A szakember kiemelte, az is furcsa lenne, hogy Bugárért cserébe az MKP-nak az elnökével együtt három ismert politikusáról kellene lemondania. A politológus úgy gondolja, hogy a két párt koalíciójának az ismert arcok háttérbe vonulása esetén is lenne esélye elérni a 7%-os parlamenti küszöböt. „A listán szereplő neveknél sokkal fontosabb lenne önmagában az a tény, hogy a két párt összefog, és így van esélyük a parlamentbe kerülni” – mondta Mesežnikov. Szerinte Bugár szlovák szavazókat tudna hozni, de nélkülük is elérhető a 7%. 

 

Bevezető
Pozsony |

A Híd azt ajánlotta az MKP-nak, hogy ha másképp nem megy, akkor a pártelnökök kihagyásával állítsanak közös listát a jövő évi parlamenti választásra. Az MKP szerint viszont a pártvezetőknek is helyük van a listán, csak nem az első helyen.

Település / hely
Pozsony
Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt
Komment kikapcsolva
Bekapcsolva
Bevezető mint galéria
Ki
Szerző
Czímer Gábor
Nem valószínű, hogy károsítják az egészséget az ivóvízben lévő műanyagszemcsék
Nem valószínű, hogy károsítják az egészséget az ivóvízben lévő műanyagszemcsék Hegedűs Norbert 2019. 08. 22., cs - 17:19
ivóvíz
Friss ikon
Off
Törzs

A témában elsőként folytatott vizsgálatában a WHO arra a következtetésre jutott, hogy a nagyobb szemcsék és a kisebbek legtöbbje felszívódás nélkül halad át az emberi szervezeten - olvasható a BBC hírportálján.

Hozzátették azonban, hogy az eredmények "kevés információn" alapulnak, ezért szükség van átfogóbb kutatásra.

A kicsi kategóriába sorolt, 5 milliméteresnél kisebb műanyag mikroszemcsék megtalálhatók a folyókban, tavakban, az ivóvízhálózatban és a palackozott vizekben.

Kutatásuk csak az elmúlt néhány évben kezdődött, tehát egyelőre kevés adat áll rendelkezésre a WHO szakértői szerint

Ezenkívül az eddigi vizsgálatok nem egységes sztenderdek alapján folytak, az egyes kutatások különböző szűrőket használtak a mikroszemcsék mennyiségének megállapítására.

"Lehet, hogy egyszerűen a szűrő méretén múlik, hogy egy vízminta literenként ezer, egy másik viszont egy műanyag mikroszemcsét tartalmaz" - magyarázta Bruce Gordon, a WHO kutatója.

Ennek ellenére kijelentette, hogy az eddigi kutatások az emberi egészség szempontjából "igen megnyugtatóak".

A megfelelő szennyvíztisztítás, amely eltávolítja az ürüléket és a vegyi anyagokat, a mikroműanyagok 90 százalékát is kiszűri a WHO szerint. 

A szervezet ajánlása, melyet a jelentés után adott ki, ezért nem is tartalmazza, hogy az ivóvízben rendszeresen ellenőrizni kell a mikroműanyagok mennyiségét. Ehelyett a szolgáltatók és a szabályhozók vizsgálják "az ismert kockázatokat".

"Kétmilliárdan isznak fekáliával szennyezett vizet, ami évente egymillió ember halálát okozza. Erre kell figyelni" - hangsúlyozta Gordon.

 A WHO mindazonáltal súlyos gondnak tartja a műanyagszennyezést, ezért ahol csak lehet, a műanyagtermékek használatának csökkentését, valamint az újrahasznosítási programok tökéletesítését ajánlja.

Bevezető

Úgy tűnik, csak "minimális egészségi kockázatot" jelentenek az ivóvízben lévő műanyag mikroszemcsék - állapította meg az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) jelentése.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt
Komment kikapcsolva
Bekapcsolva
Bevezető mint galéria
Ki
Szerző
MTI
Správy SME

O obci