Kapušianske Kľačany - Kaposkelecsény

   
Oldaltérkép Ma 2019. november 18., hétfő , Jenő napja van. Holnap Erzsébet napja lesz.
text  text  text  text  text  text  text  text  text  text 
Naptár
okt.2019. novemberdec.
HKSzeCsPSzoV
28293031123
45678910
11121314151617
18192021222324
2526272829301
2345678
Időjárás
Új szó hírek
Rossi a walesi meccs előtt: „Legyetek oroszlánok a sárkányok ellen!”
Rossi a walesi meccs előtt: „Legyetek oroszlánok a sárkányok ellen!” Bőd Titanilla 2019. 11. 18., h - 19:59
cardiff edzés
Friss ikon
Off
Törzs

Ahogy az Uruguay elleni 2:1-re elvesztett felkészülési meccs után, a walesi meccset megelőző sajtótájékoztatón is arról beszélt Marco Rossi, hogy nagyon fontos lesz jól kezdeni a meccset. „Hasonló lesz a hangulat, mint Horvátországban, a walesi közönség nagyon hangos lesz. De nem a szurkolók játszanak, ők csak biztathatnak, minket vagy az ellenfelet. Nem kezdhetünk olyan rosszul, mint a horvátok vagy az uruguayiak ellen. A horvátok elleni találkozót kivéve kiegyenlített mérkőzéseket játszottunk a selejtezősorozatban, és remélem, most is szervezettek leszünk” – jegyezte meg az olasz szakvezető.

Jamesnek nem szabad területet hagyni

A védelem Willi Orbán és Kádár sérülése, valamint Korhut Mihály eltiltása miatt olyan összeállításban fog pályára lépni, mint még soha, a hátvédsor bal oldalán bizonyára az Uruguay ellen bemutatkozó Nagy Zsolt kap majd helyet.

„Papíron a védelemben gondjaink lehetnek, de ne felejtsük el, hogy a horvátországi mérkőzés előtt a középpálya miatt aggódtunk… Akkor olyan játékosoknak kellett megállítaniuk Modricot, Rakiticot és Brozovicot, akik nemhogy nem játszottak, de jóformán nem is edzettek együtt korábban. De végül nem a középpályásokon, hanem a védőkön ment el az a meccs. Úgyhogy most sem panaszkodhatunk a kialakult helyzet miatt, ragaszkodnunk kell a terveinkhez, és szervezett játékkal sikeresek lehetünk – felelte Rossi a kérdésünkre, melyik formáció dönthet kedden este a Cardiff City Stadiumban. – Támadásban a walesiek kiváló minőséget képviselnek, Bale, Williams, Moore és James is nagyszerű futballisták. Jamesről már sokszor elmondtam, hogy nem láttam még ilyen gyors játékost, talán csak Mbappé hasonlítható hozzá.”

Rossi hozzátette, kulcsfontosságú lesz, hogy ne hagyjanak szabad területeket a James előtt, mert a sebességével nehéz felvenni a versenyt, és semlegesíteni kell a walesiek másik alternatíváját is, a Moore-ra előreívelt labdákat, mert a Wigan támadója testfelépítéséből is adódóan az esetek 90 százalékában meg tudja tartani a labdát, és veszélyes helyzeteket alakít ki.

Nagy Ádám cukkolni akarja a klubtársát

Nagy Ádám, a Bristol City középpályása már tudja, milyen érzés három pontot elvinni a cardiffi stadionból – klubcsapata egy hete 1:0-ra győzött a Cardiff City otthonában. „Beszéltünk erről a csapattársakkal, hogy pont a válogatottság előtt itt játszottam a klubcsapatommal, és sikerült 1:0-ra nyerni. Hatalmas kulisszatitkokat nem tudtam a srácoknak mondani. Az, hogy egyszer már játszottam itt, nem jelent annyi előnyt. Örülök, hogy már tudtam egy meccset játszani a sérülésem után, ez kellett nekem, a lelkemnek is, és ahhoz is, hogy a szövetségi kapitány is bátrabban nyúljon hozzám, mert a sérülésem már a múlté. Nagyon remélem, hogy a holnap este után hosszú hetekig tudom a majd csapattársam, a walesi válogatott Ashley Williams orra alá dörgölni, hogy mi jutottunk tovább” – fogalmazott Nagy Ádám.

marco rossi
Leírás

Rossi szerint a szervezettség lesz a kulcs (Somogyi Tibor felvétele)

Rossi nem fogadna döntetlenre

A meccs előtti képlet egyszerű: ha a magyarok nyernek, ott vannak az Eb-n. Ha a walesiek nyernek, akkor ők jutnak ki a tornára. Egy döntetlen azonban a szlovákoknak kedvezhet, ha közben a papírformának megfelelően legyőzik Nagyszombatban Szlovákiát. Ha viszont a szlovákok botlanának, a magyaroknak egy döntetlen is egyenes ági Eb-részvételt érne.

Nagy Ádám elismerte, ez a téma is felmerült a játékosok között. „Felhívtuk egymás figyelmét, hogy a mérkőzés előtti hangolódásunk során ezzel már nem szabad foglalkoznunk. Egy közös célunk van, hogy megnyerjük a meccset. Ez az egyedüli olyan helyzet, amikor nem kell tovább számolgatnunk, egy másik nemzet sikertelenségéért imádkoznunk. Kimegyünk, megszerezzük a három pontot, és kijutottunk. A saját kezünkben van a sorsunk, és reméljük, mi is fogjuk eldönteni a sorsunkat” – szögezte le a középpályás.

Rossi a diplomáciai érzékét félretéve kijelentette: „Nem szeretnék egy döntetlennel esélyt adni Szlovákiának a továbbjutásra. És szerintem nem is lesz döntetlen a mi meccsünk. Mindent megteszünk a győzelemért, és biztos vagyok benne, hogy Wales is így tesz majd. Egy fontot sem tennék a döntetlenre!”

Rossi a walesi meccs előtt: „Legyetek oroszlánok a sárkányok ellen!”
2019. 11. 18., h - 20:10
Hegedűs Norbert
Gallery images
a
a
a
a
a
a
a
a
a
a
a
a
a
a
a
a
a
a
a
a
Leírás

Somogyi Tibor felvételei

Nem kell extra motiváció

A téttel a csapat és a szövetségi kapitány is tisztában van. „Az egész csapat nevében mondhatom, hogy tudjuk, micsoda felelősség nyugszik a vállunkon. Tudjuk, milyen rég tudtunk egyenes ágon kijutni az Eb-re. Nem kell senkinek semmilyen extra motiváció, úgy érezzük, hogy egész Magyarországért játszunk. Egy hatalmas siker küszöbén állunk” – mondta Nagy Ádám, megjegyezve, hogy a „vigaszág”, azaz a Nemzetek Ligáján keresztüli pótselejtező jelent némi megnyugvást a gárdának, de erre gondolni sem akarnak.

Marco Rossi pedig elmagyarázta a walesi sajtó képviselőinek, az Eb-részvétel a szó szoros értelmében megváltoztathatja a magyar játékosok életét. „Nem lesz szükség speciális motivációs beszédre. Mindenki pontosan tudja, milyen fontos ez a meccs, és azt is, mekkora erőfeszítésre képesek a brit játékosok a pályán – hangsúlyozta a szövetségi kapitány. – Úgyhogy csak annyit mondok nekik, hogy ha a walesiek sárkányok, akkor ők legyenek oroszlánok, és majd meglátjuk, ki fog győzni!”

Bevezető

Sorsdöntő Eb-selejtező vár kedden este a magyar labdarúgó-válogatottra Cardiffban a walesiek ellen. Aki győz, az kijut a 2020-as tornára, egy döntetlen a szlovákoknak kedvezhet. Marco Rossi, a magyar válogatott-szövetségi kapitánya azzal biztatja csapatát, legyenek oroszlánok a sárkányok ellen.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt
Komment kikapcsolva
Bekapcsolva
Bevezető mint galéria
Ki
Szerző
Bőd Titanilla
Az Összefogás 144 megoldást mutatott be
Az Összefogás 144 megoldást mutatott be Czímer Gábor 2019. 11. 18., h - 17:49
Mózes Szabolcs és Orosz Örs
Friss ikon
Off
Törzs

Mózes Szabolcs, az Összefogás elnöke a hétfői sajtótájékoztatón Pozsonyban arról beszélt, ha sikerül megállapodniuk az MKP-val és a Magyar Fórummal a jövő február 29-én esedékes parlamenti választáson való közös indulásról, akkor a programjukban foglalt pontokat a közösen kialakított programdokumentumba is szeretnék beépíteni.

Mózes elmondta, az Összefogás kiáll a közigazgatási felosztás természetes régiók szerinti újraszervezése és az új déli járások létrehozása mellett. Ezen túl a programjukban szerepel egy magyar többségű megye létrehozása is. A közigazgatást érintő másik programpont a nemzeti kisebbségek személyi elvű önkormányzatiságának a helyi és regionális önkormányzatokkal való összekapcsolása. 

144 programpont

Mózes arról beszélt, a 144 megoldás a Felvidéknek címet viselő programjukban az összes szakterületet le akarták fedni, ezért 8 témakörbe osztották a javaslataikat. Mindegyik témakörbe két-két alprogram tartozik.

A dokumentum régiófejlesztésre és turizmusra vonatkozó részét Bara Zoltán dolgozta ki, lényeges pontja, hogy Dél-Szlovákiának pozitív gazdasági diszkriminációra van szüksége. „Azt szeretnénk, ha egyszerűsödne az állami és az uniós támogatásoknak a hozzáférhetősége” – mondta Mózes. A párt úgy látja, növelni kell a helyi döntéshozatal szerepét a fejlesztési források elbírálásánál. Az idegenforgalomban tevékenykedő vállalatok adó- és járulékterhét pedig csökkenteni szeretnék.

Az egészségügyi és szociális szektorra vonatkozó javaslatokat Kovács György állította össze. A népegészségügy és a szűrővizsgálatok fontosságát emelte ki. Kovács a párt szociálpolitikájának fontosabb pontjai közül, a bérlakások, óvodák, bölcsődék fejlesztését helyezte az első helyre. Hozzátette, az idősotthonok hozzáférhetőségét és a gyermeküket egyedül nevelő anyák támogatását is fontosnak tartják. Ez utóbbit a rész- és félmunkaidő bevezetésén keresztül látják megvalósíthatónak. A pénzügyi területen a kis- és középvállalkozók támogatására helyeznék a hangsúlyt.

Magyar mint hivatalos nyelv

A kultúra területén tett javaslatokról Orosz Örs beszélt. A meglevő intézményrendszer stabil finanszírozását, megerősítését emelte ki. Ezen túl a tudományos intézmények normatív finanszírozásának szükségességét hangsúlyozta, de a programban kiemelt szerepet kapott a szlovákiai magyar közösség szimbólumainak megteremtése is. A magyart regionális hivatalos nyelvvé tennék. Növelnék a Kisebbségi Kulturális Alap pénzkeretét, de az iskolaügyben fontosnak tartják a kisebbségi oktatási önkormányzatiság megteremtését, a tankönyvek és a kerettanterv reformját is.

Az igazságügy és kisebbségvédelem témájában a kettős állampolgárságot tiltó törvény eltörlését, és az Alkotmány preambulumának megváltoztatását emelték ki. Fontos cél a magyar–szlovák kapcsolatok javítása. Nagy József a mezőgazdasági és környezetvédelmi szegmensben tervezett változtatásokkal kapcsolatban arról beszélt, kiemelt célként kell kezelni a klímaváltozás elleni harcot, a települések zöldterületeinek növelését, a víz-, lég- és talajszennyezés visszaszorítását.

Gyorsforgalmi utak

A programban fontos szerepet kapott az infrastruktúrafejlesztés területe is, mint a vasúti közlekedés fejlesztése, a megye fenntartásában levő utak felújítása, az R7-es és R2-es gyorsforgalmi út továbbépítése. A dokumentum kül- és biztonságpolitikára vonatkozó fejezetét külső szakértőként Rácz Orsolya, a GLOBSEC szakértője dolgozta ki. Hangsúlyozta az euroatlanti integrációt és azt, hogy Szlovákiának teljesítenie kell a NATO-tagsággal járó kötelezettségeit.

Arra a kérdésünkre, hogy az Összefogás támogatná-e például a Progresszív Szlovákia által előterjesztett lex Haščák törvénytervezetet, amely az egészségügy és a média területén megtiltaná a kereszttulajdonlást, Mózes úgy válaszolt, nem zárkóznak el az ötlettől. Nagy hozzátette, a rendszerszintű megoldás az lenne, ha a Versenyhivatal konzekvensen járna el. „De ha erre nem került sor, akkor szükség lehet hasonló lépésre” – mondta.

A hétvégén dönthetnek

Az Összefogás, az MKP és a Magyar Fórum pártszervei is a hétvégén ülnek össze, ahol végleges döntést hoznak majd arról, hogy együtt, vagy külön indulnak-e választáson. 

Az MKP pénteken tartja országos elnökségét, szombaton pedig a párt Országos Tanácsa ülésezik. A Magyar Fórum vasárnapra hívta össze kongresszusát és Országos Tanácsát is, de az Összefogás elnökségi ülésére is sor kerül. A testületek az Összefogásból kialakítandó választási pártban, a Magyar Közösségi Összefogásban való indulásról, így a jelöltlista elosztásáról és jelöltjeik névsoráról döntenek.

Bevezető
Pozsony |

Az Összefogás magyar megyét és új déli járásokat is létrehozna. A magyar nyelvet pedig regionális hivatalos nyelvvé tennék. Ha sikerül az MKP-val és a Magyar Fórummal megállapodniuk a parlamenti választáson való közös indlásról, akkor összefésülik a programjaikat. A közös indulásról a hétvégén születhet döntés.

Település / hely
Pozsony
Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt
Komment kikapcsolva
Bekapcsolva
Bevezető mint galéria
Ki
Szerző
Czímer Gábor
Tragikus baleset az árvai vízduzzasztón
Tragikus baleset az árvai vízduzzasztón Mészáros Richárd 2019. 11. 18., h - 17:42
Tragédia: átszakította a híd korlátját, az Árvai-víztározóba zuhant
Friss ikon
Off
Törzs

A rendőrség vizsgálatot indított a baleset körülményeinek felderítésére, azt viszont a mentőegységek bevetését követően megerősítették, hogy az autóban egy személy utazott. Sofőrje a járműben rekedt, és életét vesztette.

A rendőrség a nyomozásra való tekintettel egyelőre nem ad bővebb tájékoztatást.

Tragédia: átszakította a híd korlátját, az Árvai-víztározóba zuhant
2019. 11. 18., h - 17:47
Mészáros Richárd
Gallery images
Tragédia: átszakította a híd korlátját, az Árvai-víztározóba zuhant
Tragédia: átszakította a híd korlátját, az Árvai-víztározóba zuhant
Tragédia: átszakította a híd korlátját, az Árvai-víztározóba zuhant
Bevezető
Árva |

Az Integrált mentőszolgálat valamennyi egységét riasztották az árvai vízduzzasztóhoz, melybe belehajtott, vagy belecsúszott egy Škoda Kodiaq típusú személygépkocsi.

Címkék
Település / hely
Árva
Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt
Komment kikapcsolva
Bekapcsolva
Bevezető mint galéria
Ki
Szerző
ÚJ SZÓ ONLINE
SME hírek

Önkormányzat