Kapušianske Kľačany - Kaposkelecsény

   
Mapa stránok Dnes je utorok , 22. január 2019, meniny má Zora , zajtra Miloš
text  text  text  text  text  text  text  text  text  text 
Kalendár
12január 20192
poutstštpisone
31123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031123
45678910
Počasie
Správy Új szó
Pellegrini kormánya készül a durva brexitre
Pellegrini kormánya készül a durva brexitre Lovas Emőke 2019. 01. 22., k - 08:47
brexit
Friss ikon
Off
Törzs

A kormányfő sajnálatát fejezte ki, hogy az eredeti brexitmegállapodás megbukott, és azt mondta, meg kell várnunk, mit tartalmaz a Theresa May brit miniszterelnök újabb egyezménytervezete. Pellegrini azonban hangsúlyozta, Szlovákiának az ún. kemény, azaz megállapodás nélküli brexitre is fel kell készülnie. A miniszterelnök kiemelte, a briteknek az unióból való távozása után is a reciprocitás elvét fogják érvényesíteni. Így azok a szlovák állampolgárok, akik a kemény brexit napjáig a szigetországban dolgoznak, továbbra is élvezhetik azokat az előnyöket és jogokat, amelyeket eddig. A reciprocitás elvének megfelelően ez a brexit napjáig Szlovákiába települő britekre is érvényes. Ezt követően NagyBritannia egy unión kívüli ún. harmadik országnak számít majd. A kormány február 15-ig a parlament elé terjeszti az összes olyan törvénymódosítási javaslatot, amelyre egy kemény brexit esetén szükség lehet. A módosításokat gyorsított eljárásban szeretnék tárgyalni.

A kemény brexit sok bonyodalmat okozhat a polgároknak is. Pellegrini elmondta, törvényt kell hozniuk például a szigetországban ledolgozott éveknek a nyugdíjba való beszámítása végett. Az igazságügyi tárca is felkészül arra, hogy a polgárok élethelyzetéből adódó egyedi eseteket, így a válást, gyermekelhelyezési kérdéseket kezelje. A briteknek az unióból való megállapodás nélküli kilépése után ugyanis érvényét vesztik az ilyen ügyeket szabályozó megállapodások, de nem lépnek a helyébe újak. Ebbe a problémakörbe tartozik az iskolai végzettséget igazoló dokumentumok elismerése is. Pellegrini szerint jelenleg 80–100 ezer szlovák állampolgár él a szigetországban. A kereskedelem nehézkessé válásával a szlovák GDP 0,2–0,5%-kal eshet vissza, ami 200–500 millió eurónyi bevételkiesést jelenthet a gazdaságnak. Sem a bennmaradás, sem az újabb népszavazás nem megoldás – közölte tegnap Theresa May brit kormányfő, aki ismertette a kilépés egy újabb tervét. Ingyenes lesz a külföldi EUállampolgárok számára a brit EUtagság megszűnése utáni időre szóló tartós letelepedési engedély kérelmezése, és akik már befizették a 65 fontos díjat, azok visszakapják pénzüket.

 

may

Brexit: észérvek legyőzve

A leszakadók lázadása már a Nyugat egyik legsúlyosabb politikai válságává lépett elő.

May újabb tervvel rukkolt elő

Újabb tárgyalásra tett ígéretet a brexittel kapcsolatban a brit alsóház előtt Theresa May brit kormányfő. Az új tervéről január 29-én szavazhat a parlament.

A brit kormányfő széleskörű konzultációt ígért – például az országrészek és érdekvédelmi szervezetek bevonásával –, ugyanakkor nem engedné ki a kezéből a vezetést: „a tárgyalás a kormány felelőssége a kiválásról és a jövőbeli viszonnyal kapcsolatban is” – fogalmazott. Azt is kiemelte: folyamatosan tájékoztatni a parlamentet, de bizalmasan, mert az információk kiszivárgása gyengítheti a tárgyalási pozícióját. Kiemelte: az új javaslatoknál is szem előtt tartják a dolgozók jogait. „Az itt élő és dolgozó uniós állampolgárok jogai nem sérülhetnek sem akkor, ha megállapodással, sem akkor, ha megállapodás nélkül lép ki az EU-ból az Egyesült Királyság.” Arról is beszélt, hogy a tesztüzemben tegnap indult regisztráció 65 fontos díját eltörölheti a kormány. Jacob ReesMogg, a May elleni pártpuccsot kezdeményező brexitpárti képviselő azt ígérte, ha May képes elfogadható megoldást találni az ír backstop kérdésére (arra, hogy az ír–északír határ átjárhatóságát biztosítani hivatott vészmegoldás nem tartja bent határozatlan időre a briteket az EU vámuniójában), akkor azok a konzervatívok is mellé állnak, akik a múlt heti voksoláson elutasították javaslatát. Ám egyelőre az sem világos, milyen szavazás is várható jövő kedden az újabb javaslatról.

Az elmúlt hét elutasítása után világossá vált, hogy stratégiát kell változtatni – mondta Theresa May, és felsorolta, ki mindenkivel találkozott a keddi szavazás óta, amikor 230 szavazattal utasította el a ház az általa letárgyalt brexitről szóló megállapodást. Kiemelte: Jeremy Corbyn munkáspárti vezér nem vett részt az összpárti konzultáción. Hangsúlyozta, széles körű konszenzus van arról, hogy az Egyesült Királyság nem léphet ki az EU-ból megállapodás nélkül. Azt sem fogadja el, hogy visszavonnák a kilépést elindító 50. cikk szerinti indítványt. Ennek megfelelően újból kizárta a második referendum lehetőségét is. Az eljárás meghosszabbítása is felmerül lehetőségként, az EU azonban ebbe nem megy bele anélkül, hogy valamilyen ajánlatot ne tenne London – emlékeztetett May. Az ír határkérdéssel kapcsolatban arról beszélt: soha fel sem merült, hogy újratárgyalnák az északír békemegállapodást – ennek egyik pontja, hogy a sziget két fele között biztosítani kell az akadálytalan átkelést. A rengeteg kizárás csak egy dolgot jelenthet: a B-terv valójában annyi, May megpróbálja rávenni az EU vezetőit, változtassanak a megállapodáson – Brüsszel éppen ezt szokta kizárni. (czg, ú, MTI, hvg.hu)

Bevezető
Pozsony/London |

Ha kemény brexitre kerül sor, akkor az többek közt a szlovák gazdaságot is érinteni fogja. Emiatt Peter Pellegrini miniszterelnök egy tárcaközi egyeztetést hívott össze. Tegnap Theresa May brit kormányfő új javaslatokkal rukkolt elő.

 

Település / hely
Pozsony/London
Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt
Komment kikapcsolva
Bekapcsolva
Bevezető mint galéria
Ki
Szerző
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ
Útlezárások Somorján
Útlezárások Somorján Lovas Emőke 2019. 01. 22., k - 08:23
útlezárás
Friss ikon
Off
Törzs

Az Úszor felé vezető 503-as út egy részét, a 63-as út Dunaszerdahely felőli szakaszát lezárták, Dénesden egy újonnan kiépített elkerülő útra terelik a forgalmat. Ezzel egy időben, megszűnt az elterelés Sámot irányában, mert az új ideiglenes útról akadály nélkül le lehet térni a III/1375-ös, Sámot felé vezető útra. A kivitelező időben értesíti a sofőröket az esedékes további korlátozásokról és útlezárásokról.

Bevezető
Somorja |

Újabb útszakaszokat zárnak le a D4R7 gyorsforgalmi út építése miatt Somorján.

Település / hely
Somorja
Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt
Komment kikapcsolva
Bekapcsolva
Bevezető mint galéria
Ki
Szerző
Somogyi Katalin
KFC: Nurkovics marad, Mészáros és Šurnovský távozott
KFC: Nurkovics marad, Mészáros és Šurnovský távozott Orosky Tamás 2019. 01. 21., h - 18:24
KFC
Friss ikon
Off
Törzs

Az első gyakorlásokon 26 játékos volt jelen, közülük többen próbajátékon vettek részt. 

Négy meghatározó játékos, Šurnovský, Mikeš, Mészáros és Nurkovics hiányzott. A tehetséges hátvéd, Šurnovský visszatért az élvonalbeli nyitrai együtteshez, Mikeš, az örökmozgó középpályás térdműtéten esett át, Mészáros András pedig várhatóan Aranyosmaróton folytatja pályafutását. Szamir Nurkovics családi okok miatt később csatlakozik az együtteshez. Cséplő Gyula csapatvezető megerősítette, hogy a komáromiak 26 éves szerb középcsatára – aki 12 góljával harmadik a góllövőlistán – a KFC-ben marad, s hozzátette, hogy a játékoskeret kialakítása későbbre várható.

„Látszott a srácokon, hogy folytatni akarják azt a komoly munkát, amelyet 2018 januárjában elkezdtünk. Az is jelzi, hogy jó úton haladunk, hogy a kulcsjátékosaink iránt élvonalbeli klubok érdeklődnek – szögezte le lapunknak Jozef Olejník, a KFC mestere. – Az új szerzeményeknél a játéktudás mellett fontos a jellembeli tulajdonságok elbírálása, a csapathoz való kötődés és klub stratégiai céljainak tudomásul vétele. A város és a régió lakossága érzékeltette velünk, hogy szereti a minőségi focit, ezt bizonyítja, hogy néhány őszi meccsünkre több mint ezren látogattak ki. Ezért hálásak vagyunk, és tavasszal is jó teljesítménnyel akarjuk meghálálni a szurkolóink bizalmát.”

A komáromi futballközvéleményt huzamosabb ideje az is foglalkoztatja, mikor kezdik el a munkálatokat a magyarországi támogatásból felújítandó stadionon, és a hozzá kapcsolódó infrastruktúra kialakításán. Baráth György, a KFC elnöke ezzel kapcsolatos kérdésünkre a következőket válaszolta: „Az ígért magyarországi pénzforrás, amelyet a magyar kormány az MLSZ közreműködésével biztosít a beruházás kivitelezéséhez, a rendelkezésünkre áll. Most készül a tervdokumentáció, zajlanak a szükséges tárgyalások a beruházás érintettjeivel. Véleményem szerint leghamarabb idén nyáron megkezdődhetnek a munkálatok, amelyek várhatóan két éven belül befejeződnek.”

A komáromiak lejátszották első felkészülési meccsüket, múlt szerdán idegenben 2:0-ra legyőzték az NB II-es soroksári csapatot. Holnap délután az Olejník-legénység a Fortuna ligás aranyosmarótiakhoz látogat. 

Február 4–8. között a dunaszerdelyi MOL Akadémián edzőtáborozik a KFC, amely a tavaszi rajtig 11 edzőmérkőzést játszik, február 9-én idegenben a cseh I. ligás Olomouccal találkozik, február 20-án pedig Vágsellyére látogat, majd három nappal később a III. ligás bősi csapatot fogadja. 

Bevezető
Komárom |

Múlt hétfőtől hazai környezetben készül a II. ligás komáromi futballcsapat, amely a negyedik helyről várja a tavaszi rajtot. Javában tart az átigazolási időszak, de lassan már körvonalazódik, hogy kikre számíthat Jozef Olejník vezetőedző. 

Település / hely
Komárom
Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt
Komment kikapcsolva
Bekapcsolva
Bevezető mint galéria
Ki
Szerző
Jóba Mihály
Správy SME